Baschet in Invatamantul Liceal si Universitar

Extras din referat Cum descarc?

In cazul in care scoala are o baza materiala satisfacatoare pentru practicarea jocului de baschet si in cazul in care exista elevi care au ca preferinta acest sport, profesorul de sport poate sa alcatuiasca echipa reprezentativa a scolii. Selectionand elevii cei mai inalti si pe cei care manifesta calitati motrice la indici superiori (se pune accent in special pe viteza si indemnare) din toate clasele scolii, profesorul poate constitui o grupa de 10-15 elevi care vor forma viitoarea echipa. In cadrul orelor de activitati sportive, profesorul programeaza lectii de antrenament cate 2-3 sau chiar mai multe pe saptamana, fiecare lectie avand o durata de 90-100 (120) minute, in functie de etapa in care se afla elevii si de nivelul de pregatire al acestora. Continutul acestor lectii va fi cu sarcini numai din baschet si va fi orientat spre pregatirea fizica generala si speciala, spre perfectionarea elementelor si procedeelor tehnico-tactice invatate in lectiile de clasa, invatarea de noi elemente de tehnica si tactica, toate acestea avand ca scop formarea echipei. 
Acest proces de instruire, ca orice activitate ce-si propune sa realizeze anumite obiective, trebuie sa primeasca o organizare si o planificare progresiva, parcurgandu-se etape sistematizate, impuse in primul rand de particularitatile de varsta si de sex ale elevilor.
Initiativa, atitudinea activa de participare la diferite actiuni, cooperarea si conlucrarea, optimismul si entuziasmul, cinstea si corectitudinea, spiritul de disciplina, dorinta de afirmare si de continua autodepasire, sunt cerinte ce revin sistemului educational in ansamblul sau si, respectiv, educatiei fizice si sportive in cadrul organizat al scolii.
Prin ansamblul complex al muncii si comportarii lor, profesorul de educatie fizica trebuie sa faca dovada unui inalt spirit de raspundere si pregatire profesionala, de formare si de educare a tinerelor generatii.
Procesul de instruire din cadrul orelor de activitati sportive se desfasoara sub forma lectiilor de antrenament, organizate pe clase sau grupe valorice de pregatire, avand drept scop participarea la competitii. 
Dupa o perioada de pregatire, profesorul este cel care va decide daca va inscrie sau nu echipa in campionatul scolilor sau in campionatul liceelor, competitii ce se bucura de o larga popularitate in randul elevilor pretutindeni la noi in tara.
Periodic, la finele fiecarui ciclu competitional si in baza trecerii unor probe si norme de control, componenta grupelor va trebui sa fie modificata corespunzator dezvoltarii aptitudinilor si progresului realizat de catre elevi cat si a depistarii unor noi talente dotate pentru practicarea jocului de baschet. Caracterul de stabilitate a componentei grupelor de lucru incepe sa se manifeste in jurul varstei de 15 ani, deci la nivelul varstei de juniorat II, atunci cand este vorba de elevi din anul I sau II in ciclul liceal.
Continutul instruirii
Se va actiona pentru fiecare factor al antrenamentului dupa cum urmeaza: 
1. Pregatirea fizica
Accentul va cadea pe dezvoltarea rezistentei specifice si andurantei. Marirea indicilor de manifestare ai fortei, vitezei, forta-viteza (detenta), dezvoltarea indemanarii.
Mijloace principale si procedee de antrenament:
- alergare de viteza pe 10-30 m;
- sarituri pe loc si in deplasare, pe un picior si pe ambele picioare cu si fara ingreuieri;
- sarituri in lungime si inaltime;
- triplusalt si pentasalt;
- sarituri la panou de pe loc si cu elan;
- sarituri la repere diferite;
- exercitii cu ingreuieri; 1/3 din greutatea corporala pentru picioare,  1/4  din greutatea corporala pentru brate;
- alergare in diferite variante de tempo, directie, plan de deplasare, limitele a doua-cinci minute;
- structuri complexe pentru dezvoltarea indemanarii;
- exercitii de mobilitate articulara;
- exercitii in circuit pentru dezvoltarea complexa a calitatilor motrice mixte, pentru dezvoltarea calitatilor motrice si perfectionarea procedeelor tehnice;
- circuite tehnice;
- exercitii si structuri complexe pentru perfectionarea procedeelor tehnice si actiunilor tehnico-tactice de atac si aparare;
- structurile si exercitiile se vor realiza pe o durata de timp, numar de repetari si pauze de refacere in concordanta cu carcateristicile eforturilor impplicate in executie: 10-15 sec. pentru forta, viteza, forta+viteza;
- 60-120 sec. pentru rezistenta specifica; peste 2 min. pentru anduranta.
Valorile pulsului trebuie sa atinga nivelul impus de natura efortului astfel:
- 120-130 pulsatii/minut = efort de intensitate mica; 
- 130-170 pulsatii/minut = efort de intensitate medie;
- 170-180 pulsatii/minut = efort de intensitate submaximala;
- peste 180 pulsatii/minut = efort de intensitate maximala.
2. Pregatirea tehnica
Perfectionarea procedeelor tehnice de atac si aparare in conditiile maririi vitezei de executie si a sporirii eficientei.
Invatarea procedeelor de atac specifice posturilor.
Marirea eficientei aruncarilor la cos in raport de cea stabilita de modelul jocului, in antrenament sa fie cu 15-20 % mai ridicata.
3. Pregatirea tactica
A - in atac
- perfectionarea actiunilor tehnico-tactice individuale in cadrul relatiei1x1, 2x2, 3x3 si 4x4 pe  1/2  teren si pe tot terenul;
- perfectionarea combinatiilor tehnico-tactice de 2-3 jucatori: "da si du-te", incrucisare, blocaj-iesire din blocaj, dublare, depasire numerica;
- perfectionarea cotraatacului in relatia 3x2, cu dribling pe centru;
- invatarea atacului universal impotriva apararii om la om si zona;
- invatarea atacului impotriva apararii pressing zona.


Fisiere in arhiva (1):

  • Baschet in Invatamantul Liceal si Universitar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!