Atletismul

Extras din referat Cum descarc?

Date din domeniile istoriei, etnografiei, sociologiei etc.,duc la concluzia ca alergarile, sariturile ,si aruncarile se practicau din cele mai vechi timpuri de popoarele nedezvoltate in scopul pregatirii adultilor, dar si a copiilor pentru vanatoare si pentru lupta, (razboi)si pentru multuzimirea zeilor. APOGEUL exercitiilor de atletism practicate sub forma competitiei agoniste este cunoscut in perioada Greciei antice, in cadrul Jocurilor Panatenaice (Jocurile Phytice, Istmice, Nemeice, Olimpice), stralucirea cea mai mare revenind J.O. care, incepand cu anul 776 i.d.Hr., (socotit anul de debut al acestora), s-au desfasurat fara intrerupere, din 4 in 4 ani, pana in 393 d.Hr., cand imparatul Teodosius le-a interzis. 
Dintre exercitiile cele mai cunoscute mentionam : 
Alergarile - desfasurate intr-o arena speciala, cu sol nisipos, lunga de o "stadie" (de aici si denumirea de stadion), aproximativ de 192 m si lata de 3o m ; sunt cunoscute 4 distante de concurs : 
dromos (1 stadie) - proba de viteza; 
diaulos (2 stadii) - " " " prelungita; 
hippichos (4 stadii) - " " semifond; 
dolichos (8-10 stadii, maxim 24) - proba de fond. 
Sariturile cu elan - in lungime si in inaltime - precum si diverse sarituri fara elan (de pe loc) folosite ca exercitii pregatitoare. 
Aruncarile cu discul si sulita. 
Pentathlonul - proba combinata - format din saritura in lungime cu elan, alergarea de viteza (dromos), aruncarea discului, aruncarea sulitei si lupta in doi. 
La distantele de mii de kilometrii de Grecia, in aceeasi etapa istorica indepartata, irlandezii din perioada celtica organizau intreceri la alergari, sarituri si aruncari, care insa nu au ajuns nicicand la frumusetea si importanta celor din Grecia. 
Organizarea atletismului pe plan international 
Atletismul modern, numit de englezi "athletic sport", iar de americani "track and field", apare si se constituie ca sport in Anglia, la mijlocul secolului al XIX-lea, unele exercitii fiind mostenite de la celtii care au trait pe teritoriul Irlandei. 
Primele structuri organizatorice iau fiinta pe langa Colegii si Universitati (primul Club Atletic este constituit pe langa Univeristatea din Oxford, in 1950). In aceasta perioada se stabilesc primele norme privitoare la organizarea si desfasurarea intrecerilor in scopul reglementarii unitare a activitatii - embrion al Regulamentului atletic. Standardizarea dimenisiunilor terenurilor, materialelor tehnice, etc.; s-a facut pe baza unitatilor de masura si a


Fisiere in arhiva (1):

  • Atletismul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!