Atletism Specializare

Extras din referat Cum descarc?

Alergare de viteza
Caracterul natural al celor mai multe probe atletice face ca baza generalaa a miscarilor sa fie cunoscuta inca inainte de a lua contactul cu procesul organizat de invatare. Elementul asupra caruia trebuie sa se insiste in cursul activitatii de invatare si perfectionare a alergarii de viteza va fi cresterea treptata a vitezei pana la atingerea valorii maxime a acesteia.
Este indicat ca de la inceput sa se puna accentul pe espectele importante ce trebuie insusite si pe greselile ce apar in procesul de invatare.
Invatarea tehnicii pasului alergator de viteza cu componentele sale se realizeaza prin folosirea mecanismului de baza (alergarea) cu variantele sale, complicand exercitii treptat folosind mijloace naturale sau artificiale. Formarea pasului alergator corect, reprezinta principalul obiectiv precum si depistarea greselilior ce apar datorate diferitelor cauze (receptionarea gresita a executiei, lipsa posibilitatilor fizice).
In procesul de invatare a tehnicii pasului alergator de viteza se incepe cu insusarea pasului accelerat.
a. Aceasta se face prin:
- alergare accelerata in linie dreapta pe distante cuprinse in functie de varsta, grad de pregatire intre 20 50 m. Aceasta alergare se face individual, pe perechi si apoi in grup;
- alergare accelerata in linie dreapta pe diferite distante la semnalul sonor al conducatorului;
- alergare accelerata la deal;
- jocuri si stafete ce presupun alergarea accelerata.
b. Pasul accelerat de viteza este continua de pasul lansat de viteza. Pentru invatarea si perfectionarea lui folosim obligatoriu si pasul accelerat pentru a ajunge la viteza maxima.
- alergare accelerata pana la viteza maxima dupa care se alearga liber 10 20 m;
- alergarea accelerata in linie dreapta pana la viteza maxima si mentinerea acesteia 10 15 m;
- alergare cu start lansat pe diferite distante (10, 20, 30 m) ce se cronometreaza;
- alergare accelerata cu plecari din diferite pozitii si continuarea cu pasul lansat pe distante de 20, 25 m.
Aruncarea greutatii cu saltare
Elanul cu saltare lineara cuprinde:
- faza de grupare in care aruncatorul executa o inaltare lenta pe pingeaua piciorului de impulsie dupa care urmeza o indoire lenta pana cand coapsa cu gamba formeaza un unghi de 90 grade. Bustul aruncatorului se apleaca pana aproape de orizontala. Piciorul de avantare se intinde si se ridica de pe sol. In aceasta faza greutatea se afla pe partea anterioara a piciorului de sprijin. Linia umerilor si a bazinuluisunt perpendiculare pe axa de aruncare si paralele cu solul iar spatele are musculatura relaxata.
- faza de impulsie incepe in momentul in care obiectul se afla la cea mai mica distanta fata de sol si piciorul de impulsie se desprinde de sol. Piciorul de avantare dupa ce executa o miscare de du te vino din inainte spre inapoi executa energic miscarea spre directia de aruncare declansand o miscare de deplasare, iar piciorul de impulsie executa o impingere in sol transferand centrul de greutate in afara suprafetei de sprijin. Ansamblul aruncator obiect (greutate) se deplaseaza accelerat spre mijlocul cercului de aruncare; obiectul executa o miscare ascendenta; axa umerilor si a bazinului ramane neschimbata.
- faza de saltare incepe in momentul in care sportivul pierde contactul cu solul prin piciorul deimpulsie si se termina o data cu reluarea contactului cu solul al aceluiasi picior. Aceasta faza trebuie sa fie cat mai scurta si sa se execute printr-o alunecare (distanta dintre talpa piciorului de impulsie si sol trebuie sa fie cat mai mica si mai scurta ca timp). Au loc urmatoarele actiuni: piciorul de impulsie executa o miscare de pronatie (varful de intoarce spre interior fara a iesi din perimetrul proiectiei centrului general de greutate, lungimea saltarii (deplasarii) este de 0,80 1,10 cm. Timpul total al elanului este de aproximativ 0,40 0,55 secunde (pe faza 0,20 0,25).


Fisiere in arhiva (1):

 • Atletism Specializare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!