Antrenamentul sportiv și calitățile fizice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Obiectul de studiu .3
2. Antrenamentul sportiv ..5
3. Obiectul teoriei antrenamentului sportiv .7
4. Clasificarea mijloacelor de baza ale antrenamentului sportive 10
5. Componentele antrenamentului sportive 11
6. Notiuni de baza .13


Extras din referat Cum descarc?

1. Obiectul de studiu
Inca din cele mai vechi timpuri, omul s-a intrecut cu animalele, aceasta pentru a-si procura hrana, dar si cu diversi indivizi , aceasta pentru a-si arata calitatile sale fizice in diverse alergari, lupte, aruncari cu diferite obiecte (pietre, sulite etc.).
Dorinta de a invinge, determina si necesitatea concurentilor de a se pregati, in vederea cresterii performantelor lor. Aceasta a dus la o activitate de intreceri competitionala, care a culminat cu realizarea mai multor forme de intreceri sportive cunoscute din antichitate (China, India, Persia, Egipt etc.) pentru ca in Grecia antica sa se realizeze cea mai veche forma competitionala, sub numele de Jocurile Olimpice antice (776i.e.n. -  293 e.n.).
Rezultatele obtinute de invingatori au dus la curiozitatea atat celor ce se ocupau de pregatirea sportivilor, cat si a acestora, ceea ce a dus la punerea in aplicare a metodelor de pregatire a invingatorilor si chiar la imbunatatirea continutului pregatirii sportivilor.
Pentru imbunatatirea procesului de pregatire antrenorii au adaugat pe parcurs si cunostintele din alte discipline stiintifice.
Toate aceste experiente practice, la care s-au adaugat cunostintele teoretice din domeniul sportului ca si cele din alte discipline stiintifice necesare procesului de antrenament, precum si legile, principiile si metodele ce guverneaza pregatirea pentru atingerea performantei sportive, au dat nastere unei noi discipline, care a primit denumirea de ,,Teoria si metodica antrenamentului sportiv".
Tinand seama de cele expuse mai sus, putem spune ca: Teoria si metodica antrenamentului sportiv este o disciplina stiintifica de sinteza, care studiaza modul de valorificare la maximum a aptitudinilor omului in vederea obtinerii performantei sportive. Teoria si metodica antrenamentului sportiv analizeaza, interpreteaza si populeaza procesul formativ -  educativ desfasurat in cadrul antrenamentului sportiv, in acelasi timp, determina cunoasterea si aplicarea legilor specifice, precizeaza principiile si ofera cai, metode si mijloace (Ungureanu O.).
Dragnea Ad. Defineste ,,Teoria antrenamentului sportiv" ca o disciplina de sinteza care analizeaza activitatea de antrenament, in vederea stabilirii principiilor sale si a desprinderii celor mai eficiente cai si mijloace de obtinere a performantelor sportive.
Tinand seama de cele prezentate in aceste definitii, putem spune ca: teoria antrenamentului sportiv este o ramura a stiintei sportului.
Putem spune ca este o stiinta a sportului deoarece poseda o serie de atribute ce sunt atribuite stiintelor:
a) poseda un domeniu propriu de activitate si de cercetare, respectiv antrenamentul sportiv, diferentiat de alte activitati sociale, programat si planificat in vederea valorificarii la maximum a aptitudinilor sportive, pentru obtinerea celor mai inalte performante sportive;
b) are un bagaj propriu de principii, legitati si cerinte proprii, izvorate din studierea indelungata a procesului de antrenament, a programarii si dirijarii efortului, precum si din cunostintele celorlalte stiinte implicate in domeniu (biologice, psiho-pedagogice, stiintelor aplicative: matematica, fizica, informatica);
c) are un sistem de cercetare stiintifica propriu, utilizand o metodologie specifica si avand ca obiect de cercetare intreaga problematica legata de antrenamentul sportiv;
d) au un intreg ansamblu de date si cunostinte stiintifice, care adaptate, pot constitui baza unor noi ipoteze pentru cercetare si dezvoltare;
e) activitatea din antrenamentul sportiv este institutionalizata (minister, federatii, cluburi, asociatii sportive), au invatamant specializat (facultati de educatie fizica si sport, colegii si scoli de antrenori) si poseda cadre tehnice de specialitate, competente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Antrenamentul sportiv si calitatile fizice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Nicu Alexe -  Teoria si metodica antrenamentului sportiv modern
2. Septimiu Todea -  Metodica educatiei fizice si sportive
3. Septimiu Todea -  Teoria educatiei fizice si sportului


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!