" Trebuie sa te bucuri de ceea ce faci. Cu pasiune, poti depasi orice handicap, regret sau durere si sa continui jocul pentru multa vreme." Gordie Howe " Singura parte care ma defineste din cuvantul dizabilitate sunt ultimele 9 litere - abilitate." Robert M. Hensel Ca si fiinta social, omul este dependent de semenii sai. Dependenta aceasta se afirma prin ajutorul pe care il acordam, comunicarea si cooperarea este motivul prin care iau nastere anumite sentimente de solidaritate umana si sentimente de apartenenta si nu in ultimul rand sentimental de protectie al individului. Asta e esenta sportului: sa mergi pana la propriile limite si sa vezi daca esti in stare sa treci dincolo de ele.- Pascal Bruckner Sportul, gratie dimensiunilor sale socio-culturale, ofera practicantilor o ocazie unica de a cunoaste alti oameni, de a comunica si coopera cu ei, de asumare a unor roluri diferite, de dobandire a unor atitudini morale (toleranta, respectul fata de ceilalti etc.), de acceptare a atitudinilor legate de activitate (care contribuie la dezvoltarea personalitatii), de traire a unor emotii mai greu de resimtit in alte sfere ale vietii, de acceptare a unor elemente pozitive ale stilului de viata (ex: in alimentatie, repaus etc.), de adaptare la obiectivul propus (prin cooperare, coeziune si altele). (Dragnea,2002) Sportul, ca fenomen social, devine din ce in ce mai important in societatile moderne, in conditiile in care tot mai multi oameni il practica, se documenteaza despre sport sau il privesc ca spectatori. Practicat in institutiile de invatamant, dar si in timpul liber, sportul a devenit o profesie insemnand nu numai implicarea activa ci si participarea la spectacolul oferit de acesta, avand asadar o larga arie sociala. Nu trebuie omis faptul ca nivelul de practicare a exercitiilor fizice, respectiv a sportului, reprezinta un indicator principal al starii de sanatate a societatii. Prin formele sale de practicare, sportul este accesibil intregii societati (sport pentru toti, sport de performanta si sport adaptat); la inceput contribuie la socializarea copilului prin experimentarea diferitelor roluri in cadrul jocurilor; la varstnici favorizeaza mentinerea sau restabilirea contactului cu societatea; prin sport persoanele cu nevoi speciale reusesc sa-si depaseasca limitele prin recunoastere sociala; si nu in ultimul rand practicarea sportului ofera subiectului mijloace eficiente de relaxare activa alaturi de prieteni.
1. Balochhe , L. Paunescu, C. (1998) The cooperative classroom, practice hall, New Jersey; 2. Dragnea, Mate-Teodorescu, Silvia. (2002) Teoria sportului, Bucuresti, Editura Fest; 3. Dragnea, A. Bota, A. (1999) Teoria activitatilor motrice,Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica 4. Marcu, V. (2007) Vademecum de psihopedagogie speciala, Editura Universitatii din Oradea; 5. Negulescu, I. (2006) Integrarea sociala prin practicarea sportului si activitatilor fizice adaptate, Bucuresti, Note de curs; 6. https://www.disabledsportsusa.org/sports/adaptive-sports/
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.