Activități motrice de tip liber - excursie școlara

Cuprins referat Cum descarc?

? Rolul activitatilor extrascolare in dezvoltarea capacitatii de socializare pag. 2
? Importanta excursiei scolare in dezvoltarea cognitiva si afectiva a copilului ...pag. 3
? Proiectul excursiei scolare ...pag. 6
? Impresiile elevilor ...pag. 10
II. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

I. EXCURSIE IN JUDETUL NEAMT
? Rolul activitatilor extrascolare in dezvoltarea capacitatii de socializare
Activitatile extrascolare organizate in scopul largirii orizontului de cunoastere al copiilor ofera acestora posibilitatea de a aplica si verifica in pratica, prin diverse modalitati, cunostintele dobandite, de a stabili noi corelatii intre cunostintele insusite din diverse domenii ale cunoasterii, faciliteaza intelegerea.
Imbogatirea si temeinicia cunostintelor se realizeaza atat prin contactul elevului cu cartea, cat si in cadrul efectuarii unor experiente, in natura, unde acesta isi poate exprima liber ideile si opiniile fara sa fie ingradit de cadrul formal al scolii.
Prin activitatile extrascolare se urmareste formarea intereselor de cunoastere, a motivatiei sociale a cunoasterii, a socializarii copilului cu ceilalti si integrarii in grupul de elevi. Organizarea unor jocuri sau competitii care se bazeaza pe cunostintele elevilor asimilate in procesul instructiv-educativ, le stimuleaza dorinta de a-si insusi cat mai multe cunostinte, din surse cat mai variate.
In sistemul de invatamant romanesc, cadrul activitatii educative extrascolare constituie spatiul capabil de a raspunde provocarilor societatii actuale, in sensul ca aceste activitati permit o continua actualizare a continutului invatarii si a metodelor didactice centrate pe elev, precum si o monitorizare si evaluare a rezultatelor invatarii. Totodata, particularitatile specifice faciliteaza implementarea noii abordari didactice prin care elevul devine sursa, lider de opinie, deci participant activ.
Pentru a stimula dezvoltarea cognitiva, spirituala, interpersonala si sociala, activitatea educativa extrascolara are nevoie de adaptare la cerintele individuale, ale tuturor copiilor, la interesele de cunoastere si la potentialul lor. Contextele create de diversele modalitati de concretizare a acestui tip de activitate: proiecte, aplicatii tematice, abordare interdisciplinara.
Elevii doresc sa faca excursii, drumetii, sa ia parte la jocuri de miscare, muzicale, sa vizioneze piese de teatru, spectacole pentru copii. Motivatia preferintelor copiilor pentru aceste forme de activitate are la baza placerea, bucuria pe care ei le traiesc in cadrul lor, satisfacerea nevoii de a sti, de a interactiona si de a se afirma in colectiv.
Activitatile propuse elevilor in scopul sporirii gradului de implicare activa si creativa trebuie sa asigure: stimularea gandirii productive, a gandirii critice, libertatea de exprimare a cunostintelor, gandurilor. Prin activitatie extrascolare se promoveaza invatarea prin cooperare, elevii interactioneaza intre ei, iar aceasta forma de invatare se bazeaza pe sprijin reciproc.
Preocuparea profesorului este aceea de a-i face pe elevi sa treaca treptat de la o motivatie exterioara (recompensa, multumirea parintilor, aprecierea colectivului, etc) la o motivatie superioara, de a-i determina sa inteleaga ca, participand la activitatile
4
extrascolare, pot dobandi cunostintele necesare, utile pregatirii lor pentru munca si viata. De asemenea, profesorul se va ocupa de formarea unui regim adecvat de munca intelectuala a scolarului mic, care sa le permita formarea, inca de la acesta varsta, a deprinderilor de studiu sistematic si temeinic, de a alterna munca de invatare cu recreerea.
? Importanta excursiei scolare in dezvoltarea cognitiva si afectiva a copilului
Un mijloc didactic important in raport cu dezvoltarea cognitiva si afectiva a copilului ce-i ofera acestuia oportunitatea de a observa, de a cerceta, de a cunoaste in mod direct o mare varietate de aspecte din mediul natural este excursia. Aceasta inlesneste educarea si dezvoltarea simtului estetic, starneste dragostea pentru natura si respectul pentru frumusetile ei, stimuleaza curiozitatea si spiritul de echipa al copiilor, acestia pastrand in memorie unele momente ce pot fi de neuitat pentru ei pentru tot restul vietii.
Excursia didactica are ca scop:
dezvoltarea spiritului de observatie, formarea unor deprinderi (de orientare pe teren, schitarea unor peisaje simple, alcatuirea unor scheme/desene);
formarea deprinderii de a utiliza instrumente necesare cercetarii terenului (busola);
formarea deprinderii de a face scurte insemnari pe parcursul excursiei;
formarea deprinderilor de a colecta, ambala si transporta materialul adunat in excursie;
formarea deprinderilor de a imortaliza pe pelicula imagini semnificative din punct de vedere geografic, istoric;
largirea orizontului didactic, realizand legatura dintre teorie si practica.
Etapele de care trebuie sa tinem seama in organizarea/desfasurarea excursiilor sunt:
proiectarea excursiei (stabilirea traseului, stabilirea opririlor si a locurilor de cazare, stabilirea obiectivelor, obtinerea aprobarilor necesare);
pregatirea teoretica si tehnica (pentru profesor: studierea hartii in vederea identificarii obiectivelor pe teren, eventual deplasarea la fata locului; pentru elevi: cunoasterea planului, repartizarea sarcinilor individuale sau de grup, formarea grupelor de lucru, stabilirea echipamentului);
desfasurarea excursiei;
evaluarea excursiei (la intoarcere fiecare grupa isi definitiveaza materialul cules, il prezinta in fata colegilor si se face evaluarea; se pot organiza expozitii).


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitati motrice de tip liber - excursie scolara.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

,,\ Costea, O.,(coord), Educa.ie nonformal. .i informal.: realit..i .i perspectie in .coala romaneasc., Editura Didactic. .i pedagogic., 2009, Bucure.ti;
,,\ S.ftoiu D., Rolul .i locul activit..ilor extra.colare in dezvoltarea .colarului mic, Editura Irco Script, 2011, Drobeta Turnu Severin
,,\ Apostol, M., Educa.ie ecologic. prin activit..i nonformale, Editura Studis, 2013, Ia.i;
,,\ Dr.ghinescu, D., Socializare .i cooperare in activit..ile .colare .i extra.colare, Editura Irco Script, 2006, Drobeta-Turnu-Severin;
,,\ Ionescu, D., Popescu, R., Activit..i extra.colare in ruralul romanesc, Editura Universitar., 2011, Bucure.ti;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!