Zonele de Liber Schimb

Cuprins referat Cum descarc?

1. Zone de liber schimb de nivel international .3
2. Zonele de liber schimb din Romania .6
3. Zonele de liber schim din Republica Moldova .9
4. Bibliografie .12


Extras din referat Cum descarc?

Procesul de integrare economica internationala a determinat formarea unor noi centre de putere economica care exercita o influenta tot mai mare asupra raportului de forta din lumea contemporana. La etapa actuala exista cateva centre integrationiste de putere economica care influenteaza real asupra tuturor regiunilor si economiilor tarilor lumii. Aceste grupuri de state s-au unit in dependenta de mai multe criterii: situatia geografica, nivelul de dezvoltare economic, interese comune, resurse naturale, etc. O forma a integrarii economice internationale este reprezentata de Zona de liber schimb.
Zona de comert liber - tarile participante la aceasta forma hotarasc desfiintarea barierilor comerciale de ordin tarifar si netarifar in schimburile dintre ele prin acordarea reciproca de preferinte; fata de tarile din afara zonei respective, fiecare adopta o politica comerciala proprie. 
Asociatia Europeana a Liberului Schimb(AELS) - organizatie economica internationala cu caracter regional, infiintata la data de 3 mai 1960 prin Conventia de la Stockholm din 4 ianuarie 1960 printr-un acord european de liber - schimb, ca reactie la constituirea Comunitatii Economice Europene (CEE). Prin conventia AELS, statele semnatare au stabilit o zona de liber - schimb pentru comertul marfurilor, conventia fiind completata ulterior printr-un acord de integrare economica pentru sectorul de servicii. Spre deosebire de UE, AELS nu este o uniune vamala, ceea ce inseamna ca fiecare stat membru AELS poate stabili in principiu liber taxele vamale si politica comerciala externa privind statele terte, adica tarile non-AELS.
Initiativa crearii AELS a revenit Marii Britanii, ale carei interese au determinat-o sa respinga initial ideea participarii la CEE. Tratatul de cosntituire a AELS s-a semnat la Stockholm in ianuarie 1960 de catre urmatoarele sapte tari: Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Danemarca, Elvetia, Austria si Portugalia, acestea reprezentind o piata de peste 90 milioane de locuitori, si a intrat in vigoare in cursul anului 1960. Membrii actuali ai acestei organizatiiinternationale sunt: Islanda, Liechtnstein, Norvegia si Elvetia.
Principalele prevederi ale Tratatului de la Stockholm erau urmatoarele:
a) desfiintarea treptata, pina la 1 ianuarie 1970, a taxelor vamale si a restrictiilor cantitative la importul de produse industriale in relatiile comerciale dintre tarile membre; de asemenea s-a prevazut ca dezarmarea vamala si inlaturarea restrictiilor cantitative sa nu se extinda si asupra produselor agriculturii si pisciculturii;
b) in relatiile comerciale cu tertii s-a prevazut ca tarile membre sa desfasoare o politica comerciala independenta.
c) tratatul prevedea si infiintarea unor organe de conducere care sa vegheze la aplicarea in practica a prevederilor lui, organe care nu au un caracter supranational (Consiliul Ministerial, Comitetul delegatiilor permanenti, Comitetele permanente ale AELS, Secretariatul AELS). 
La 31 decembrie 1966 au fost complet desfiintate taxele vamale de import la produsele industriale in relatiile comerciale reciproce, adica cu trei ani mai devreme fata de prevederile tratatului. 
Ulterior, Conventia de la Stockholm a fost inlocuita de Conventia de la Vaduz.
Acordul Central European al Comertului Liber - CEFTA (Central European Free Trade Agreement) este un acord comercial de liber schimb a marfurilor care a luat fiinta la 21 decembrie 1992 la Cracovia, membrii fondatori fiind Polonia, Cehoslovacia si Ungaria. Scopul acestei uniuni a fost adaptarea economiilor statelor membre la o piata comunitara lipsita de taxe vamale si un exercitiu de preaderare la Uniunea Europeana.
Ceea ce le-a unit inca de la inceput pe aceste tari a fost dorinta comuna de a adera cat mai rapid la U.E., si speranta ca prin valentele CEFTA se grabeste indeplinirea cerintelor acestui demers.
Romania a aderat la Acordul Central European de Comert Liber in 1997.
Creata cu scopul de a pregati tarile candidate pentru aderarea la Uniunea Europeana, in mod deosebit prin formarea unei de zone de comert liber intre tarile asociate la UE, membre ale OMC, CEFTA si-a definit 3 obiective:
1) promovarea, prin expansiunea comertului, a dezvoltarii armonioase a relatiilor economice dintre statele membre; 
2) asigurarea conditiilor de concurenta loiala intre parti; 
3) contributie la dezvoltarea comertului mondial, prin inlaturarea barierelor in calea comertului
CEFTA nu are un secretariat comun sau sediu central. Deciziile comune sunt adoptate in cadrul Comitetului mixt prin consens, ai caror membri sunt ministrii tarilor CEFTA responsabil cu relatiile economice externe. Acesta se intruneste in sesiune ordinara anuala si in sesiuni extraordinare (daca este cazul).
Acordul privind formare organizatiei internationale N.A.F.T.A. - Acordul Nord American de Comert Liber (North American Free Trade Agreement) a fost semnat la 17 decembrie 1992 intre SUA, Canada si Mexic. NAFTA acopera o piata de 375 milioane de consumatori, cu perspectiva extinderii si mai spre sudul continentului american, si o suprafata de 21,3 milioane km2. Scopul acestui acord este liberalizarea in 10 ani a comertului cu produse si servicii, prin eliminarea barierelor tarifare si netarifare intre parti si prin liberalizarea investitiilor intra-zonale.
Principalele directii de activitate NAFTA:
o Comertul cu bunuri si materiale;
o Comert cu servicii;
o Investitii directe de capital liberaliuzate.
Principalele obiective NAFTA:
- Liberalizarea comertului si facilitarea investitiilor externe-directe pe continentul Nord-Amercan
- Eliminarea tuturor barierelor comerciale asupra produselor industriale si agricole
- Promovarea competitiei loiale
- Sectoarele relevante: automobilele, piese auto si texile
- Stabilirea strategiei pentru dezvoltarea cooperarii trilaterale in regiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Zonele de Liber Schimb.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!