Zile Negre pe Wall Street

Extras din referat Cum descarc?

In perioadele de criza, seismele economice cuprind intreaga economie provocind scaderea cursului actiunilor, falimentul unui mare numar de firme industriale, bancare si comerciale, cresterea somajului si scaderea nivelului de trai. 
Potrivit specialistilor, crizele economice apar ciclic (una la un deceniu).
In cele ce urmeaza vom vorbi despre cea mai profunda, cea mai lunga, cea care a avut cele mai adinci repercusiuni asupra economiei mondiale, cea care a afectat soarta a zeci si sute de milioane de oameni, marea criza economica dintre anii 1929 - 1933.
Numita si ,,Marele crah", aceasta catastrofa economica s-a declansat in Statele Unite ale Americii dupa ce, ani la rind economia americana sporise substantial. Extraordinara prosperitate economica cunoscuta de S.U.A. in anii 1920 a fost urmata de o criza brutala si profunda cu consecinte mondiale. Ca exemplu putem spune ca intre 1925 si 1929 productia industriala a S.U.A crescuse cu 22%, productivitatea crescute, iar noile descoperiri tehnico-stiintifice, precum si perfectionarile aduse vechilor tehnologii au determinat un mare avint economic. Daca este sa ne referim la productia de automobile, aceasta crescuse intre 1920-1929 cu peste 120% , insa in 1928 era deja in supraproductie. Totodata, productia aparatelor de radio a cunoscut o mare dezvoltare, iar industria chimica inregistra o expansiune uimitoare gratie sectorului de produse cosmetice si a celui de matase artificiala. O ramura de mari profituri si investitii ajunsese industria cinematografica, mai ales dupa ce filmul devenise din anul 1928 ,,vorbit si cintat". Catre anul 1925, dezvoltind o productie industriala de masa, S.U.A. furniza 44% din carbunele mondial si 51% otel.
Daca adaugam la acest peisaj economic descoperirea unor noi zacaminte de petrol si electrificarea industriei care au dus la reducerea costurilor, putem avea imaginea aproape completa a economiei americane din acea perioada.
Incepind cu 1925 productia industriala a stagnat, chiar daca piata interna parea a fi saturata, exporturile permiteau fabricilor sa mentina un anume dinamism.
Totusi, primele semne ale crizei economice ce avea sa urmeze s-au vazut mult mai devreme.
Dupa primul razboi mondial, investitiile masive facute in economia americana s-au bazat in mare masura pe emiterea de actiuni si obligatiuni. Activitatea pe Wall Street a luat amploare, s-a amplificat propaganda privind ,,capitalismul popular" (fiecare american care se respecta trebuie sa aiba actiuni !), achizitia de hirtii de valoare a devenit o moda, ceea ce a dus la raspindirea speculatiilor la bursa. In decurs de numai un an, cursul actiunilor anumitor companii s-a dublat si, chiar s-a triplat.
Goana dupa cistig, speculatiile fara cumpat au fost stimulate de citeva elemente. In primul rind de facilitatile acordate la cumpararea de actiuni: se putea cumpara un pachet de actiuni in valoare de 10 000 dolari cu numai 2 000 dolari bani gheata, restul fiind imprumutati de bursa sau de agentii de schimb, cu garantie in ... actiunile cumparate. Se poate imagina unor lantul speculatiei care a rezultat din aceasta facilitate de plata. Data fiind cresterea vertiginoasa a cursului, actiunile astfel cumparate erau vindute ulterior, obtinindu-se un cistig, de exemplu, de cel putin 2 000 dolari, cu care se cumparau alte 10 000 actiuni s.a.m.d. Prin acest joc, in citeva luni un speculator devenea proprietarul unor actiuni de zeci si sute de mii de dolari, mai precis un om bogat, insa doar pe hirtie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Zile Negre pe Wall Street.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!