Walter Block - Pledoarii Imposibile Recenzie

Extras din referat Cum descarc?

Walter Block s-a nascut in Brooklyn in anul 1941. A absolvit colegiul Brooklyn, loc unde a adoptat filozofia politica libertarianismul. Este un adept al scolii austriece, scoala a carei principala preocupare este de a diminua puterea politica si de a acorda sprijin drepturilor indi-viduale.Printre adepti ai scolii austriece se numara : Friedrich Hayek, Ludwig von Misses si Carl Menger. In prezent este profesor in Stiinte economice la Universitatea Loyola din New Orleans.
Cartea sa, Pledoarii imposibile reprezinta una dintre cele mai bune formulari in apararea capitalismului si a libertatii individului. Autorul se foloseste de exemple aflate la extreme pentru a exprima nemultumirea fata de implicarea Guvernului in economie.
La baza economiei se afla schimbul, care prin definitie este intelegere reciproca intre doi adulti ce consimt sa realizeze o tranzactie de bunuri. 
Cand insa in aceasta intelegere intervine guvernul, parte terta ce isi urmareste propriul scop, bazele economiei in sine clatina. 
Adept al politicii libertarianiste, autorul explica de ce anumite activi-tati considerate imorale, nu trebuie sa fie in mod neaparat si ilegale. La baza acestei filozofii se afla urmatorul principiu:  Nu trebuie initiata violenta impotriva unei persoane non-violente. Dar, guvernul prin actiunile sale, bazate pe criterii alese arbitrar initiaza violenta impotriva anumitor agenti economici. Astfel, impotriva unor oameni ce aduc un serviciu societatii, cum ar fi prostituata, traficantul de droguri, camata-rul, guvernul instituie legi ce-i impiedica a-si desfasura in mod liber activitatea. In aceste conditii acesti martiri ai societatii isi desfasoara activitatea fiind blamati, sanctionati, desi ei aduc un serviciu comunita-tii.
Autorul incearca si reuseste sa demonstreze printr-un argument destul de simplu ca meseria de prostituata nu este in sine decat o meserie ca oricare alta ce implica un schimb intre doua persoane adulte ce consimt rational desfasurarea acestuia. Astfel, la o analiza mai atenta putem considera prostitutie fiecare actiune umana ce implica un schimb intre doua persoane, actiune ce se finalizeaza cu favoruri sexuale. Implicarea guvernului prin legi nu face nimic altceva decat sa impiedice ca schimbul sa se desfasoare in conditii normale. Din moment ce exista cererea pentru acest bun economic, implicarea guvernului nu face decat ca acest schimb sa devina mai anevoios de realizat, dar totusi el se realizeaza. Intrebarea care se pune este de fapt Ce motiv ar avea guvernul sa interzica o astfel de meserie ? Una dintre cele mai mari greseli atunci cand lasam in mana statului o putere de ordin administrativ consta in faptul ca acesta nu are nici un interes personal in a imbunatati in vreun fel calitatea a ceea ce ofera. In cazul unor pierderi acestea sunt acoperite din banii de impozite, cu alte cuvinte tot din banii nostri. Astfel, nu este in interesul guvernului de a legaliza prostitutia din moment ce nu ar avea de castigat de pe urma acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Walter Block - Pledoarii Imposibile Recenzie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!