Vulnerabilitatea Sistemului Economic Fata de Spalarea Banilor

Extras din referat Cum descarc?

In ultimele decade, la nivel global, a survenit o recunoastere din ce in ce mai mare a faptului ca este esential sa se lupte impotriva crimei organizate, ca infractorii trebuie opriti, ori de cate ori este posibil, in incercarea lor de a legitimiza rezultatele activitatilor criminale, prin transformarea fondurilor din ,,murdare" in fonduri ,,curate". 
Abilitatea de a spala rezultatele activitatii criminale prin sistemul financiar este vitala pentru succesul activitatilor infractionale. Cei implicati in astfel de activitati au nevoie sa exploateze facilitatile oferite de sistemul financiar mondial daca vor sa beneficieze de rezultatele activitatilor lor. Utilizarea, in scopul spalarii banilor, a sistemelor financiar-bancare conduce la subminarea institutiilor financiare individuale si, in final, a intregului sistem economic. In acelasi timp, integrarea crescuta a sistemelor financiare mondiale si indepartarea barierelor puse in fata miscarii libere a capitalului au crescut usurinta cu care banii negri pot fi spalati si complica procesul de urmarire a banilor. Ultimele tendinte au evidentiat faptul ca spalatorii de bani isi directioneaza din ce in ce mai mult eforturile pentru angajarea unor intermediari non-bancari si non-financiari. Astfel, lupta impotriva spalarii banilor isi investeste increderea in constientizarea unei game largi de persoane juridice care nu sunt numai cele din sectorul bancar sau financiar.
Succesul si stabilitatea pe termen lung a oricarei institutii financiare depinde de atragerea si pastrarea fondurilor castigate in mod legitim.
Banii castigati in mod fraudulos au, invariabil, o natura tranzitorie. Ei strica reputatia si descurajeaza investitorul cinstit. Institutia financiara care se implica intr-un scandal de spalare a banilor va risca acuzarea in instanta si pierderea bunei reputatii pe piata.
Daca nu este controlat, procesul de spalare a banilor poate submina eforturile depuse pentru existenta unor piete libere si competitive, si afecteaza dezvoltarea unei economii sanatoase.
Spalarea banilor reprezinta un factor major de risc pentru intreaga economie: acest fenomen poate eroda integritatea institutiilor financiare ale unei tari prin influentarea cererii de numerar, nivelului ratei dobanzii si ratei de schimb valutar si, in acelasi timp, poate genera inflatie.
Prin procedeele lor ilicite, infractorii pot investi in sectoare ale economiei unde activele pot fi utilizate ulterior ca masini de spalare a banilor. In plus, intr-o economie in care tehnologia avansata si globalizarea permit transferul rapid de fonduri, lipsa de control asupra spalarii de sume mari de bani poate submina stabilitatea financiara. Mai mult, intr-o tara cu o situatie financiara precara, scoaterea a milioane si chiar miliarde de dolari anual din procesul normal de crestere economica reprezinta un real pericol.
Strategiile de spalare a banilor includ tranzactii care, prin volum, sunt foarte profitabile, si deci atractive pentru institutiile financiare legale sau alte persoane juridice folosite ca intermediari de catre persoanele fizice care doresc sa transforme fondurile ,,murdare" in fonduri ,,curate". Spalarea banilor orienteaza banii din economia ilegala si ii plaseaza, prin investitii, in economia legala, bazandu-se pe capacitatea si performanta sistemului financiar de a transfera capital si active in cantitati mari si in timp scurt.
Experienta acumulata de retelele crimei organizate este redutabila. In consecinta, se impune colaborarea stransa a organismelor abilitate sa lupte impotriva acestora cu toti specialistii din diverse domenii de afaceri, pentru prevenirea generalizarii fenomenului de spalare a banilor. In caz contrar, exista riscul, deloc neglijabil, ca banii spalati sa devina ,,motorul" economiei si sa-si impuna propriile ,,reguli", ceea ce inseamna de fapt subminarea sau chiar desfiintarea autoritatii statale si domnia arbitrarului de tip mafiot.
In mod traditional, eforturile de combatere a spalarii banilor s-au concentrat in mare masura asupra procedurilor de constituire a unor depozite de catre institutiile din sectorul financiar deoarece spalarea banilor prin aceasta metoda este usor de recunoscut. Infractorii au raspuns rapid masurilor luate de sectorul financiar in ultimii ani, recunoscand faptul ca platile in numerar facute in cadrul sectorului financiar pot da nastere ulterior la intrebari. Drept urmare, au fost cautate noi mijloace pentru transformarea banilor castigati ilegal si combinarea lor cu fondurile legitime inainte de a le introduce in sistemul financiar, facand astfel mai dificila detectarea in etapa plasarii. In ultimul timp, tot mai multe cazuri de spalare a banilor imbraca forme din cele mai sofisticate, in care numerarul nu este implicat.
Bancile, in calitatea lor de furnizori ai unei game largi de servicii de transfer de fonduri si de creditare, pot fi utilizate in toate etapele spalarii banilor de la plasare, la stratificare si integrare. Sistemele electronice de transfer al fondurilor permit transferul rapid al acestora intre conturi sub nume si jurisdictii diferite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vulnerabilitatea Sistemului Economic Fata de Spalarea Banilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!