Vladimir Ilici Ulianov

Extras din referat Cum descarc?

Vladimir Ilici Ulianov, cunoscut sub pseudonimul de Lenin a fost principalul lider poloitic raspunzator pentru intemeierea comunismului in Rusia. Discipol aderent a lui Marx, Lenin a initiat politici pe care Marx insusi doar le sugerase. Datorita raspandirii rapide a variantei leniniste de comunism in multe regiuni ale lumii, trebuie sa i se recunoasca meritul de a figura printre cei mai influenti oameni din istorie.
Lenin s-a nascut in 1870 in orasul Simbirsk - care poarta acum in onoarea sa numele Ulianovsk - din Rusia. Tatal lui a fost un functionar de stat loial, dar fratele sau Alexandru avea sa fie executat pentru ca participase la un complot care urmarea asasinarea tarului. La 23 de ani, Lenin a devenit el insusi un marxist fervent. In decembrie 1895 a fost arestat de guvernul tarist pentru activitatile sale revolutionare, si a petrecut paisprezece luni in puscarie, apoi autoritatile l-au exilat in Siberia.
In cei trei ani petrecuti in Siberia - care nu par sa marcheze o perioada dificila in viata lui - Lenin s-a casatorit cu o tovarasa revolutionara si a scris ,, Dezvoltarea capitalismuli in Rusia". Perioada de detentie s-a terminat in februarie 1900.
Urmatorii saptisprezece ani, si i-a petrecut in Europa Occidentala, activand ca revolutionar profesionist. Cand Partidul Social-Democrat al muncitorilor din Rusia in care era inscris, s-a separat in doua fractiuni, Lenin a devenit liderul fractiunii majoritare, bolsevicii.
Primul Razboi Mondial i-a oferit lui Lenin o mare sansa. Conflagratia a insemnat un dezastru militar si economic pentru Rusia si a a alimentat nemultumirile provocate de intregul regim tarist.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vladimir Ilici Ulianov.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!