Viziunea strategica a Planului National de Dezvoltare 2007-2013

Extras din referat Cum descarc?

Avand in vedere nivelul actuala de dezvoltare al tarii noastre fata de Uniunea Europeana si rolul PND de instrument de accelerare a procesului de convergenta economica si sociala, Obiectivul General vizeaza reducerea cat mai rapida a disparitatilor de dezvoltare socio -economica intre Romania si Statele Membre ale Uniunii Europene prin atingerea unui nivel al PIB/locuitor de 41% din media UE in 2013.
In contextul unei economii globale, strategia de dezvoltare a Romaniei trebuie sa puna accentul pe factorii catalizatori ai schimbarii economice si sociale, in vederea promovarii cresterii economice; in acelasi timp, strategia trebuie sa fie indeajuns de flexibila pentru a se putea adapta socurilor si proceselor de schimbare.
Cresterea economica reprezinta cheia succesului transformarii Romaniei, aducand un nivel de trai superior, investitii in sectorul productiv, infrastructura si servicii de calitate, investitii pentru cresterea gradului de ocupare si a oportunitatilor capitalului uman.
Aceasta crestere va rezulta din:
- O productivitate mai mare, prin imbunatatirea eficientei muncii, a managementului si a utilizarii capitalului in productie;
- Imbunatatirea cunostintelor de piata , strategii de succes pentru penetrarea pe piata si produse si servicii cu o valoare adaugata mai mare, printr-o baza antreprenoriala dinamica;
- Valorificarea efectiva a rezultatelor cercetarii in procesul de inovare;
- Investitii in infrastructura in vederea imbunatatirii accesibilitatii si a conditiilor de viata;
- Administrare / guvernanta eficienta, atat in domeniul public cat si in cel privat, pentru asigurarea unui mediu favorabil investitiilor si pentru o mai buna utilizare a resurselor publice, inclusiv a Fondurilor Structurale si de Coeziune.
- Asumarea principiilor dezvoltarii durabile pentru asigurarea unei administrari eficiente a resurselor, managementului mediului inconjurator, includerea tuturor grupurilor in dezvoltarea societatii, precum si o dezvoltare spatiala echilibrata si complementara.
Pe termen lung, obiectivul strategic general al dezvotarii teritoriale il reprezinta afirmarea identitatii regional-europene a Romaniei de releu intre nord-sud si de conector intercontinetal, prin dezvoltare sustenabila, reducerea decalajelor actuale si cresterea competitivitatii in vederea reintegrarii efective in Europa.
Obiectivului strategic general i se subsumeaza urmatoarele obiective specifice:
- Racordarea la reteaua europeana si intercontinentala a polilor si coridoarelor de dezvoltare spatiala;
- Structurarea armaturii urbanizarii prin dezvoltarea echilibrata a retelei de localitati urbane;
- Afirmarea solidaritatii urban-rural adecvata diferitelor categorii de teritorii;
- Valorificarea patrimoniului cultural si natural.
Obiectivul global al PND, ce vizeaza reducerea disparitatilor de dezvoltare socio-economica fata de UE, se sprijina pe trei obiective specifice:
- Cresterea competitivitatii pe termen lung a economiei romanesti;
- Dezvoltarea la standarde europene a infrastructurii de baza;
- Perfectionarea si utilizarea mai eficienta a capitalului uman autohton.
In vederea atingerii obiectivului global si a obiectivelor specifice pentru perioada 2007-2013, masurile si actiunile avute in vedere sunt grupate in cadrul a sase prioritati nationale de dezvoltare:
P1. Cresterea competitivitatii economice si dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere
P2. Dezvoltarea si modernizarea infrastrcturii de transport
P3. Protejarea si imbunatatirea calitatii mediului
P4. Dezvoltarea resurselor umane, promovarea ocuparii si a incluziunii sociale si intarirea capacitatii administrative
P5. Dezvoltarea economiei rurale si cresterea productivitatii in sectorul agricol
P6. Diminuarea disparitatilor de dezvoltare intre regiunile tarii

P1. Cresterea competitivitatii economice si dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere

Pentru a reduce disparitatile socio-economice fata de UE trebuie ca, in perioada 2007-2013, Romania sa aiba ritmuri de crestere economica ridicate, pastrandu-se insa stabile echilibrele macroeconomice. Factorul cheie in determinarea cresterii economice il reprezinta cresterea competititvitatii economice. Aceasta nu trebuie privita ca un proces de exploatare a avantajelor pe termen scurt, ci ca un proces de construire a unei structuri economice bazate pe investitii de capital si pe procese de cercetare-dezvoltare-inovare.
Obiectivul general al Prioritatii 1 din PND este cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii. Se urmareste generarea pana in anul 2015 a unei cresteri medii a productivitatii de cca. 5,5% annual, permitand Romaniei sa atinga un nivel de aproximativ 55% din media UE.
Obiectivele specifice ale acestei prioritati sunt urmatoarele:
- cresterea contributiei IMM la PIB cu 20% pana in 2015;
- cresterea valorii cheltuielilor totale de C-D pana la 3% din PIB in 2015;
- cresterea numarului utilizatorilor de Internet (intreprinderi/populatie) de la 52%/19% in 2003 la 70%/55% in 2015;
- reducerea intensitatii energetice primare cu 40% pana in anul 2015, comparativ cu anul 2001.
Sub-prioritatile in cadrul carora se vor concentra masuruile din cadrul acestei prioritati sunt:
1) Cresterea competitivitatii prin imbunatatirea accesului pe piata al intreprinderilor, in special al celor mici si mijlocii:
Pentru dezvoltarea intreprinderilor este necesara sustinerea investitiilor productive care sa permita adaptarea productiei la cerintele pietei unice europene. Se va urmarii achizitionarea de echipamente cu eficienta enrgetica ridicata si nepoluante, contribuind atat la reducerea consumului de energie in sectorul productiv romanesc, cat si la reducerea poluarii mediului, masura ce va asigura acceptarea produselor romanesti in spatiul european si accesul la piata interna.
Un factor important in consolidarea intreprinderilor existente dar si in suistinerea start-up-urilor il constituie dezvoltarea unei infrastructuri de afaceri adecvate prin instrumente specifice soft si hard, armonizate cu nevoile IMM, beneficiind astfel de avantajele managementului corporativ, de surse de finantare adecvate si garantii asociate, de avantajele tehnice ale serviciilor societatii informationale si de cooperare activa cu mediul universitar pentru exploatarea cunostintelor stiintifice si valorificarea potentialului cretaiv propriu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Viziunea strategica a Planului National de Dezvoltare 2007-2013.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!