Vechimea in Munca

Extras din referat Cum descarc?

Vechimea in munca in sensul de stagiu general in activitate constituie un izvor de importante drepturi pentru fiecare persoana incadrata in munca.
Dreptul la pensie e principala forma a asigurari materiale in caz de validitate, batranete sau pierderea sustinatorului. Acest drept este conditionat in primul rand de vechimea in munca.
Durata concediului de odihna, se stabileste, de asemenea, proportional cu vechimea in munca, fiind 15 zile lucratoare pentru cei care au o vechime in munca de pana la 5 ani, pentru 26 zile lucratoare este necesara o vechime in munca de peste 20 de ani.
Conform Codului Muncii, perioada in care o persoana a muncit se considera vechime in munca.
O atare definitie ne da o simpla informatie cantitativa: cati ani a muncit o persoana de-a lungul vietii sale.
La ce ne foloseste o astfel de informatie? In primul rand, la stabilirea perioadei de timp in care angajatii au dreptul de a solicita plata drepturilor care li se cuvin conform contractelor individuale de munca.
In al doilea rand, la determinarea sporului de vechime - in acele sisteme de salarizare care inca il mai aplica. In al treilea rand, la derularea diferitelor proceduri administrative legate, spre exemplu, de dovedirea experientei intr-o anumita meserie/profesie/specialitate. Atunci insa cand vorbim despre drepturi de asigurari sociale, semnificatia uzuala a vechimii in munca este deformata. Mai exact, vechimea in munca dispare, lasand locul stagiului de cotizare. Notiunea de stagiu de cotizare are o conotatie preponderent financiara, sugerand o perioada de timp in care s-a platit ceva in scopul obtinerii a altceva. Concret, reprezinta perioadele de timp in care o persoana a cotizat (a platit o suma de bani) pentru a putea beneficia de anumite drepturi de asigurari sociale (pensii, indemnizatii, etc. ). La baza vechimi in munca sta activitatea desfasurata in cadrul unor raporturi juridice de munca, adica in baza unui contract de munca, indiferent de natura lui (pe durata nedeterminata sau determinata), de modul de retribuire sau de unitatea in care se presteaza munca (intrepinderi sau organizati economice ale statului, organe centrale sau locale, la persoane juridice din sectorul particular sau la o persoana fizica). Activitatea desfasurata in baza unui contract civil nu da dreptul insa decat la remunerarea pentru munca prestata. Timpul lucrat astfel nu se considera vechime in munca.
Vechimea in munca are relevanta in mai multe privinte si in mod nuantat, nu are un caracter unic si general.
Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca.
Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. De asemenea, perioada de primire a ajutorului de somaj constituie vechime in munca si in aceeasi unitate. Durata acordarii ajutorului de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Vechimea in Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!