Valori si Principii ale Eticii in Afaceri

Cuprins referat Cum descarc?

1.Consideratii generale privind normele morale si etica 4
1. 1 Normele morale 4
1. 2 Ce este morala ? 4
1. 3 Ce este etica? 5
2. Principii morale si etice in mediul de afaceri 6
2.1 Managementul reputatiei in mediul de afaceri 6
2.1 Un cod global? 7 
2.3 Directii de adoptat in viitor 8
3. Exemple de coduri de conduita corporatista 9
4. Concluzia 20


Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii generale privind normele morale si etica 
1.1 Normele morale
Etica poate fi privita ca o cercetare asupra normelor morale si ca o teorie filozofica despre viata morala. O norma poate fi definita ca un standard, o regula sau un model acceptat drept criteriu pentru judecarea unei activitati, unui produs, etc.Un produs tehnic spre exemplu care nu satisface normele tehnice specifice va etichetat necorespunzator sau "rau", in timp ce un produs care le satisface va fi apreciat drept corespunzator sau bun.O conduita ce nu satisface normele juridice va fi numita ilegala sau ilicita.
Normele morale sunt standarde, reguli sau modele de conduita umana, diferite de cele juridice sau tehnice: ele sunt folosite drept criterii de apreciere a actiunilor, manifestarilor sau opiniilor umane drept corecte sau incorecte( din punct de vedere moral, nu juridic sau ethnic), drept bune sau rele,drept acceptabile sau condamnabile(moral, nu juridic).Probabil ca norma cea mai des evocata (in lumea moderna, bazata pe individualism) este: "sa nu faci rau altuia" .
Autorii contemporani( James Childress, in Kuhse-2001, p 65) dau ca exemple de norme morale frecvent folosite:
- sa nu ucizi;
- sa nu produci suferinta;
- sa nu produci invaliditate;
- sa nu privezi de libertate;
- sa nu inseli;
- sa iti tii promisiunile;
- sa respecti legea;
- sa -ti faci datoria.
De remarcat ca nu toate normele morale coincid si cu normele juridice.
Ceea ce este specific normelor este caracterul imperativ( ele indica ceea ce trebuie sau este necesar sa se intimple,nu in sensul necesitatii naturale,ci al celei morale, conform careia "trebuie= se impune,se cuvine, se cere"). Necesitatea morala este ceva diferit de realitatea de fapt si poate contrasta cu aceasta( de exemplu norma morala spune ca " este necesar canimeni sa nu minta" dar, in fapt majoritatea oamenilor mint in diverse imprejurari), dar ea nu coincide neaparat cu necesitatea de ordin juridic sau administrativ.Desi multe norme juridice coincid cu normele morale, exista norme morale care nu constituie si norme juridice(nu sunt impuse prin lege) .
Se sustine adesea ca normele morale autentice sunt cele care nu au un caracter conditional, adica cele care nu pot fi transcrise ca enunturi conditionale( tip "daca - atunci"),sau ca enunturi descriptive. De exemplu, Wittgenstein afirma ca enunturi ca " daca vrei sa fii apreciat,trebuie sa nu minti" nu constituie norme morale, deoarece ele pot fi transcrise ca enunturi descriptive(" cine minte, nu este apreciat" sau "cine vrea safie apreciat, nu minte", sau "a nu minti este o conditie pentru a fi apreciat ").
1.2 Ce este morala?
"Dictionarul explicativ al limbii romane", prin editia sa din 1975 defineste morala ca fiind: "ansamblul normelor de convietuire, de comportare a oamenilor unii fata de altii si fata de colectivitate, si a caror incalcare nu este sanctionata de lege, ci de opinia publica". In Dictionarul limbii franceze "Petit Robert", prin editia sa din 1982 defineste morala ca fiind: "stiinta binelui si raului; teoria actiuni umane in calitatea ei de a fi supusa datoriei si au ca scop binele; ansamblul de reguli de conduita considerate de o maniera absoluta; ansamblu de reguli de conduita care decurg dintr-o anumita conceptie despre morala".[7]
Thomas Maltus preciza in "Principles of Political Economy" (1820), ca "Economia politica are cu mai multe relatii cu morala si politica decat cu stiintele matematice". [5]
La baza moralei stau cateva principii: principiul demnitatii, principiul responsabilitatii, principiul libertatii, principiul solidaritatii, principiul dreptatii si principiul caritatii.
Marele filozof Petre Tutea spunea intr-una din cugetarile sale legate de morala: ,,Omul e guvernat pe pamint de doua morale: de morala dogmelor, care e crestina si eterna, adica absoluta, si de morala normelor, care, ca morala laica, e construita pe putinatatea si imperfectiunea omului. Morala laica nu poate fi desprinsa de morala absoluta si ea arata ca omul se misca asimptotic la perfectiune, pe care n-o poate atinge niciodata " .
1.3. Ce este etica?
"Dictionarul explicativ al limbii romane", prin editia sa din 1975 defineste etica ca fiind: "stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legile lor de dezvoltare istorica, cu continutul lor de clasa si cu rolul lor in viata sociala; totalitatea normelor de conduita morala corespunzatoare unei anumite clase sau societati" 
O intelegere a eticii este critica pentru noi ca indivizi, pentru ca o etica sanatoasa reprezinta insasi esenta unei societati civilizate. Etica este fundatia pe care sunt cladite toate relatiile noastre. Ea inseamna ansamblul nostru de a ne relationa fata de patroni, fata de angajati, de colegi, de clienti, de subordonati, de furnizori, fata de comunitatea in care ne aflam si unii fata de altii. Etica nu se refera la legaturile pe care le avem cu alte persoane - toti avem legaturi unii fata de altii - ci la calitatea acestor legaturi. [2] 
Profesorul Universitar Dimitrie Gusti apreciaza in lucrarea sa "Idealul etic si personalitatea" ca: "Multi dintre noi, nu au virtutea necesara din punct de vedere moral, de-a astepta in mod onest si demn, ceea ce li se cuvine, potrivit pregatirii si muncii lor. Dispozitiile legale sau sociale, care de fapt au rolul sa dirijeze organic mersul lucrurilor, li se par piedici sau forme inutile. [...] In viata profesionala, multi oameni se lasa amagiti de compromisuri usoare, pentru a-si cuceri, cu un ceas mai devreme, treptele ierarhice ce pot sa le satisfaca orgoliul. In negot, multi vor sa se imbogateasca in primul an, in loc de a se preocupa, mai intai, de perfectionarea intreprinderi si de aducerea ei in situatia de a implini cu cat mai mult folos un serviciu social. [...] In exercitarea profesiunilor libere, multi abdica de la linia doctrinara a profesiei lor, pentru a nazui numai la posibilitatile ei lucrative; astfel, medicul isi sacrifica vocatia stiintifica (si deontologica profesionala) pentru a da toata ziua consultatii platite, avocatul se departeaza de sensurile etico-filosofice ale stiintei juridice, pentru a pleda, indiferent de convingerile lui, in procesele pentru care este platit mai mult. In toate aceste atitudini, se procedeaza printr-o deformare a simtului etic. Manifestarile de acest soi nu mai rasar din dintr-o libertate interioara autonoma, ci sunt adevarate soiuri de sclavie: fata de orgoliul personal, fata de vanitatea lor sociala, fata de bani, fata de prejudecatile societatii, etc. Prin fiecare dintre aceste manifestari, se ocoleste drumul spre formarea adevaratei personalitati si se falsifica sensul evolutiei catre progresul moral. Subjugandu-ne lor, ordinea intima a creatiei este franta. Oamenii devin infeudati unor moravuri lipsite de tinuta morala, care inchid putinta spiritului critic si a autonomiei lor interioare."[6]
Studierea eticii ca disciplina practica ?numita si "etica aplicata"?, ca ultim curent in abordarea acestei stiinte, a avut o contributie foarte importanta atat in domeniul dreptului cat si al medicinii in care etica legala ?sau jurisprudenta? si etica medicala sunt subiecte bine stabilite. Aceasta abordare a dreptului si medicinii au avut o importanta contributie la dezvoltarea Business Administration ca disciplina de studiu, in special in SUA. De exemplu Universitatea Harvard, la lansarea Facultatii de Business a adoptat modelele pedagogice dezvoltate de facultatile sale de drept si medicina, in care abordarea etica a disciplinei are un rol important. Aceasta s-a datorat si faptului ca unii profesori si oameni de afaceri au considerat necesar impunerea in practica afacerilor a valorilor acceptate de catre comunitatea mai larga. Baza legala a acestei conceptii de incorporare a eticii in afaceri se presupune ca este continuta intr-o decizie a Curtii Supreme de Justitie a SUA, in 1906, care spune ca: "Corporatia (firma) este creatia statului, si ca are menirea sa existe pentru biele comunitatii"[5].


Fisiere in arhiva (1):

  • Valori si Principii ale Eticii in Afaceri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!