Valoarea Adaugata Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Lucrarea de fata prezinta notiunea de ,,valoare adaugata europeana" precum si principiile fundamentale, ireductibile, care trebuie respectate, schimband ceea ce este de schimbat, de catre toti cei care intocmesc proiecte prin care se solicita finantare din partea Uniunii Europene, pentru a-si asigura eligibilitatea acestora.
De asemenea, am incercat sa demonstram ca aceste principii isi gasesc originea in valorile traditionale ale culturii si civilizatiei europene si desigur in documentele fondatoare (tratatele constitutive) ale Uniunii Europene. 
Cuvinte-cheie:
1. Valoarea adaugata europeana
2. Spiritul si valorile traditionale europene
3. Filosofia Uniunii Europene
4. Programe cu finantare din partea Uniunii Europene
5. Principii de eligibilitate a proiectelor cu finantare europeana
6. Solidaritate
7. Parteneriat transnational
8. Stakeholders
1 Introducere 
Orice abordare a problematicii proiectelor cu finantare europeana trebuie sa porneasca, pe de o parte, de la o profunda intelegere a spiritului, filosofiei, ratiunii de a fi si obiectivelor Uniunii Europene, iar pe de alta parte, de la definitia si caracteristicile generale ale oricarui program precum si ale managementului proiectelor.
Am simtit ca trebuie sa clarific anumite aspecte vazand si rata scazuta de utilizare a fondurilor europene de pre-aderare de catre beneficiarii din Romania datorita nerelevantei temelor proiectelor propuse, necunoasterii sau nerespectarii criteriilor de evaluare si eligibilitate sau chiar elaborarii defectuoase a proiectelor respective.
Ca o caracteristica specifica definitorie, proiectele cu finantare europeana trebuie sa indeplineasca obiective din politicile si programele Uniunii Europene in conditiile rezolvarii unor probleme sociale comunitare prin ,,adaugarea de valoare europeana":
Aceasta caracteristica presupune rezolvarea tuturor problemelor comunitare (transnationale: generale sau regionale) prin consultare si implicare activa a tuturor actorilor interesati (inclusiv prin co-finantare), direct sau indirect (tinand cont de interesele tuturor celor care ar putea fi afectati - Stakeholders) si numai in spiritul dezvoltarii democratiei, solidaritatii, reducerii decalajelor intre zone, regiuni si grupuri sociale, egalitatii de sanse, tolerantei, eficientei sociale (inclusiv economice, dar nu numai si nu in primul rand economice), dezvoltarii durabile, (auto)sustenabilitatii activitatilor finantate, dezvoltarii relatiilor internationale si parteneriatului multinational, cresterii influentei si puterii competitive a Uniunii Europene in lume, etc. indiferent daca finantarea este totala sau partiala, rambursabila sau nerambursabila.
Chiar si atunci cand sunt finantate programe si proiecte pentru societatile comerciale mici si mijlocii (IMM), scopul principal nu este neaparat imbogatirea intreprinzatorilor respectivi, ci: 
- reducerea somajului;
- egalitatea de sanse pe piata muncii intre diferitele grupuri sociale (tineri - varstnici, barbati - femei, localnici - imigranti, majoritari - minoritari, etc.); 
- stabilizarea fortei de munca si reducerea migratiilor; 
- cresterea nivelului de trai, imbunatatirea conditiilor de viata, ocrotirea demnitatii umane si reducerea tensiunilor sociale;
- dezvoltarea spiritului si culturii antreprenoriale;
- formarea, cresterea calificarii sau reconversia fortei de munca;
- dezvoltarea infrastructurii locale; 
- incurajarea cooperarii si parteneriatului intre diferite companii, organizatii, institutii, autoritati, comunitati si grupuri sociale, in toate planurile (public - privat, nivel central - nivel local, economic - nonprofit, productie - cercetare - invatamant, etc.);
- reducerea decalajelor economice si sociale intre zone si regiuni, precum si intre UE si SUA; 
- dezvoltarea unor servicii publice sau comunitare; 
- valorificarea unor resurse locale; 
- incurajarea unor activitati sau meserii traditionale; 
- sustinerea si dezvoltarea ulterioara a activitatilor productive si mijloace proprii, urmare know-how-ului transmis si experientei dobandite prin realizarea proiectului;
- protectia mediului, etc. 
Scopul este ca oamenii sa invete sa lucreze impreuna, in pace, cinste, respect si demnitate, sa se autogestioneze, sa traiasca bine si sa se dezvolte prin propriile eforturi, iar Uniunea Europeana sa-si consolideze pozitia pe plan mondial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Valoarea Adaugata Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!