Utilizarea Monedei Euro pe Piata Monetara Internationala

Extras din referat Cum descarc?

Introducerea monedei unice euro - mai intai ca ,,moneda scripturala" in 1999 si mai tarziu sub forma bancnotelor si monedelor fizice, in 2002 - reprezinta una dintre realizarile majore ale Uniunii Europene. Bancnotele si monedele euro fac, in prezent, parte integranta din viata cetatenilor si constituie o realitate comerciala.
Realizarea monedei euro a necesitat ani de planuri si pregatiri pentru a se gasi un echilibru intre aspectul estetic, dimensiunile practice si elementele de securitate. Din acest proces au rezultat cele sapte bancnote si opt monede care au fost puse in 
circulatie in ianuarie 2002.
Bancnotele au acelasi desen in toate tarile din zona euro. Monedele au un desen comun pe o fata si un desen specific fiecarui stat pe cealalta. 
Banca Centrala Europeana (BCE) are dreptul exclusiv de a autoriza emisia de bancnote euro de catre bancile nationale ale tarilor din zona euro. Responsabilitatea privind producerea si punerea lor in circulatie revine bancilor nationale . Volumul de monede emise de catre statele membre din zona euro este aprobat anual de catre BCE, iar monetariile nationale sunt insarcinate cu producerea acestora.
Utilizarea monedei euro pe piata monetara internationala
Pe linga faptul ca serveste drept moneda a zonei euro, moneda unica europeana are o prezenta internationala puternica.
Monedele sunt mijloacele prin care bogatia este stocata, protejata si schimbata intre tari, organizatii si indivizi. O moneda mondiala, cum este euro, indeplineste aceasta functie la scara mondiala. De la introducerea sa in 1999, moneda euro s-a afirmat in mod ferm ca o moneda internationala majora, a doua dupa dolarul american.
In interiorul zonei euro, moneda unica, euro, reprezinta mijlocul prin care guvernele, intreprinderile si persoanele fizice efectueaza si incaseaza plati pentru bunuri si servicii. Ea este folosita, de asemenea, pentru a stoca si crea bogatie pentru viitor sub forma economiilor si a investitiilor. Dimensiunile, stabilitatea si puterea economiei zonei euro - a doua ca marime pe plan mondial dupa Statele Unite - contribuie la cresterea atractivitatii monedei unice si in afara frontierelor zonei euro. 
Sectoarele publice si private din tari terte primesc si folosesc moneda euro in scopuri diverse, inclusiv ca moneda de schimb si de rezerva. Din acest motiv, in prezent, euro este a doua moneda internationala ca importanta dupa dolarul american.
Euro este moneda unica adoptata (pana in acest moment) de 16 state membre ale Uniunii Europene care, impreuna, formeaza zona euro. Introducerea monedei euro in 1999 a reprezentat un pas important pentru integrarea europeana. A fost, de altfel, si unul dintre succesele sale majore: aproximativ 329 milioane de cetateni europeni folosesc moneda unica si se bucura de avantaje care se vor extinde pe masura ce si alte tari vor adopta moneda euro.
In momentul lansarii, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua moneda oficiala a 11 state membre, inlocuind, in doua etape, vechile monede nationale - precum marca germana si francul francez. La inceput, euro a fost introdus ca moneda virtuala pentru efectuarea de operatiuni de plata care nu implicau bancnote si monede, precum si in scopuri contabile, in timp ce vechile monede, considerate subunitati ale euro, continuau sa fie folosite pentru efectuarea de plati in numerar. Ulterior, la 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus sub forma de bancnote si monede. 
Euro nu este moneda tuturor statelor membre. Doua tari (Danemarca si Regatul Unit) au optat pentru clauza de neparticipare prevazuta in Tratat, iar restul (majoritatea noilor state membre si Suedia) nu au indeplinit criteriile stabilite in vederea adoptarii monedei unice. In momentul in care le vor indeplini, monedele lor nationale vor fi inlocuite de euro.
Statele mici, respectiv Principatul Monaco, San Marino si Cetatea Vaticanului folosesc, de asemenea Principatul Monaco, San Marino si Cetatea Vaticanului folosesc, de asemenea, moneda euro, in baza unui acord formal incheiat cu Comunitatea Europeana. Andora, Muntenegru si Kosovo utilizeaza si ele moneda euro, dar fara sa fi incheiat un acord formal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea Monedei Euro pe Piata Monetara Internationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!