Utilitatea Economica

Extras din referat Cum descarc?

UTILITATEA
Comportamentul agentului economic consumator este un comportament de tip rational, de stabilire a unei functii-obiectiv prin care se urmareste maximizarea satisfactiei resimtite prin consumul de bunuri economice. 
Abordarea economica asu ma comportamentul maximizator al utilitatii, existent a piet ei care prin diferite grade de eficienta coordoneaza actiunile diferit ilor participanti, astfel incat comportamentele lor devin reciproc comparabile.
Economistii pornesc de la presupunerea ca preferintele nu se schimba substant ial in timp, preferintele presupuse a fi stabile nu se refera la bunurile materiale si servicii, ci la obiectivele ce stau la baza activitat ii economice. Astfel de supozitii furnizeaza o baza solida pentru generarea de previziuni cu privire la semnalele din partea pietei, repercutate prin sistemul de pret uri. Preturile, fie ele pret uri din sectorul de piata sau preturi ,,umbra" in sectorul din afara pietei, masoara costul favorabil pentru utilizarea resurselor rare, iar marimea lor este data de utilitatea ultimei unitati consumate dintr-un bun oarecare. 
Pentru determinarea unui comportament de tip rational, se porneste de la premisa ca fiecare consumator are informatii co mplete si exacte despre: structura bunurilor existente pe piata si capacitatea acestora de a satisface anumite dorinte; nivelurile preturilor de piata si marimea venitului care urmeaza a fi cheltuit, intr-o perioada determinata, pentru achizitionarea diferitelor bunuri. 
Utilitatea economica poate fi definita ca fiind capacitatea reala sau presupusa a unui bun (intermediar, de capital, de consum sau serviciu) de a satisface o anumita necesitate umana sau de a crea condit iile favorabile si necesare acestui tip de satisfactie. 
Pentru ca unui bun sa i se confere utilitate economica, trebuie indeplinite anumite conditii:
1. consumatorul nu trebuie sa detina bunul respectiv, sa si-l doreasca si sa fie dispus sa faca sacrificii pentru a-l cumpara; 
2. consumatorul trebuie sa raporteze proprietatile bunului respectiv la nevoile pe care le are la un moment dat; 
3. consumatorul trebuie sa fie convins ca prin insusirile sale, bunul pe care si-l doreste ii poate satisface o anumita nevoie, reala sau iluzorie, conforma normelor morale, sistemului de nevoi, traditiilor si obicieurilor sau in dezacord cu acestea; 
4. consumatorul trebuie sa fie capabil sa utilizeze bunul respectiv, avand cunostintele, aptitudinle necesare. 
Utilitatea se prezinta sub doua aspecte: 
a) tehnic - utilitatea scoate in evidenta proprietatile intrinseci ale bunului economic; 
b) economic - utilizarea cuprinde nu numai proprietatile corporale ale bunului, ci si raportarea lo la o trebuinta a neproducatorului marfii. 
Utilitatea economica se prezinta sub trei forme: 
1. utilitate individuala - reprezinta satisfactia pe care o produce fiecare cantitate consumata dintr-un bun economic; 
2. utilitate marginala : 
- reprezinta utilitatea aditionala, adica satisfact ia pe care o aduce fiecare noua unitate consumata dintr-un bun economic; 
- variatia utilitatii totale rezultata din cresterea cu o unitate a cantitatii consumate dintr-un bun; 
3. utilitatea totala: 
- reprezinta satisfactia resimtita prin consumarea tuturor cantitatilor 
unei multimi de bunuri omogene; 
- satisfactia resimtita de un individ in urma consumului unor cantitati 
succesive dintr-un bun, intr-o perioada data. 
Legea utilitatii marginale descrescande, formulata de economistul german Gossen in anul 1843 si reluata apoi de toti neoclasicii, arata ca suplimentul de utilitate furnizat de cantitati suplimentare dintr-un bun evolueaza descrescator pana la a deveni nul in punctul de satietate (Umg=0, UT=max). 
In sens restrans, legea lui Gossen subliniaza ca marimea intensitatii unei placeri descreste pana la saturare, daca respectiva placere este satisfacuta continuu si neintrerupt.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilitatea Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!