Uniunea Europeana. Romania

Extras din referat Cum descarc?

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a avut loc la 1 ianuarie 2007. Aceasta data a fost propusa la summitul de la Salonic din 2003 si confirmata la Bruxelles pe 18 iunie 2004. Raportul de tara privind progresele Romaniei din octombrie 2004 a afirmat de asemenea data de 1 ianuarie 2007 ca data de aderare pentru Romania si Bulgaria. Cele doua tari au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005 la Abatia Neumunster din Luxemburg.
Efecte asupra viitorului Uniunii
Amplasarea geopolitica a Romaniei va influenta politica UE cu privire la relatiile cu Europa de Est, Orientul Mijlociu, Turcia si Asia. Prin Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI), Romania are o oportunitate de a-si demonstra suprematia in regiune.
Integrarea in Uniunea Europeana a influentat si relatiile regionale ale Romaniei. In consecinta, Romania a impus un regim de vize pentru cateva state est-europene precum Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Rusia, Ucraina, Belarus si Turcia.
Oficialii considera ca tara face parte atat din Europa Centrala cat si din Balcani. Acest lucru reflecta ambitiile dualiste ale guvernului roman, care doreste imbunatatirea integrarii euro-atlantice a tarii, concomitent cu crearea unei zone de stabilitate la Marea Neagra.
Principalele beneficii oferite de aderarea la UE sunt:
o un climat politic si economic stabil care ar stimula o dezvoltare durabila; 
o o predictibilitate si o stabilitate crescute ale mediului economic; 
o cresterea competitivitatii pe piata interna, ceea ce va conduce la motivarea si stimularea agentilor economici autohtoni in sensul sporirii productivitatii si a eficientei prin dezvoltarea de noi produse si servicii, introducerea tehnologiilor moderne si diminuarea costurilor de productie; 
o dezvoltarea comertului, un stimul important pentru economia nationala si piata fortei de munca; 
o accesul sporit la pietele de capital si investitii europene, la noile echipamente si sisteme informationale, la <<know-how>>-ul managerial si tehnicile organizationale din tarile dezvoltate; 
o prezenta agentilor economici romani pe o piata unica de mari dimensiuni si cu o portanta deosebita; 
o oportunitati deosebite oferite de implementarea Uniunii Economice si Monetare; 
o intarirea securitatii nationale prin integrarea in mecanismele PESC; 
o oportunitatea de a participa plenar la procesele de luare a deciziilor privind viitoarea configurare a Europei; 
o cresterea prestigiului si consolidarea statutului Romaniei in relatiile cu alti actori statali, atat pe plan politic, cat si economic; 
o dobandirea de catre cetatenii romani a drepturilor decurgand din acordarea "cetateniei europene"; 
o perspective de perfectionare profesionala si acces pe piata europeana a muncii pentru cetatenii romani.
Care sunt avantajele economice ale Romaniei, din perspective aderarii la UE?
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va avea un impact pozitiv asupra economiei romanesti, in timp ce optiunea pentru neaderare sau un scenariu izolationist ar costa Romania mult mai mult decat aderarea propriu-zisa, crede Bogdan Badea, director in Ministerul Integrarii Europene. 
Beneficii: aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va avea un impact pozitiv asupra economiei romanesti, deschizand noi perspective de afaceri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea Europeana. Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!