Uniunea Europeana - istorie si institutii

Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana "a fost creeata, din dorinta de a forma o entitate politica europeana unica, pentru a pune capat secolelor de razboi intre tarile europene, care a culminat cu al doilea razboi mondial" si a decimat o mare parte a continentului. Este o organizatia care supravegheaza cooperarea intre membrii sai in diverse domenii, inclusiv comert, mediu, transport si ocuparea fortei de munca, fiind formata din 27 de state membre.
Cetatenia UE a fost infiintata pentru prima data, permitand persoanelor din tarile membre sa se deplaseze liber intre statele membre. Un nou capitol social, din care a ales Marea Britanie, a stabilit politicile UE privind drepturile lucratorilor si alte probleme sociale
Fiecare stat membru face parte din tratatele fondatoare ale uniunii si este supus unor legi obligatorii in cadrul institutiilor legislative si judecatoresti comune. Pentru ca UE sa adopte politici care privesc apararea si afacerile externe, toate statele membre trebuie sa fie de acord in unanimitate. 
Inainte de 1993, UE nu era la fel de mare ca in prezent. Tarile europene au inceput sa coopereze economic din 1951, cand au participat numai state precum Belgia, Franta, Luxemburg, Germania, Olanda si Italia. Treptat, mai multe tari au decis sa se alature. Ultima aderare este Croatia , in 2013.
La 1 mai 2004, UE a preluat 10 noi membri, majoritatea fosti tari comuniste, intr-un pas imens de-a lungul drumului spre demontarea diviziunii europene de dupa al doilea razboi mondial. Noii membri au fost Republica Ceha, Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia.
Cu toate acestea, planurile de a introduce o constitutie, destinata sa asigure buna desfasurare a UE extinsa, au falit in mod repetat la diferite referendumuri nationale pana la adoptarea tratatului de reforma ,,Lisabona" revizuit, in decembrie 2009
Cu mai bine de o jumatate de secol mai devreme, dezastrul provocat in Europa de al doilea razboi mondial a fost cel care sta la baza sentimentului imperativ de a construi relatii internationale pentru a proteja orice astfel de catastrofe recurente.
Oamenii de stat francezi Jean Monnet si Robert Schuman sunt considerati arhitecti ai principiului ca cea mai buna modalitate de a incepe procesul de legatura europeana a fost prin dezvoltarea legaturilor economice. 
Aceasta filozofie a stat la baza Tratatului de la Paris din 1951. A infiintat Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), careia i s-au alaturat Franta, Germania, Italia, Olanda, Belgia si Luxemburg. In temeiul Tratatului de la Roma, care a intrat in vigoare in 1958, aceste sase tari au fondat Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice pentru a lucra alaturi de CECO.
In 1967, cele trei comunitati s-au contopit pentru a deveni colective cunoscute sub numele de Comunitati Europene (CE), al caror obiectiv principal a fost pe cooperarea in afaceri economice si agricole.


Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea Europeana - istorie si institutii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_ro
-  https://europa.eu/european-union/about-eu/history_ro


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!