Uniunea Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951, intre sase tari europene (Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda). Dupa cincizeci de ani si cinci valuri de aderare (1973: Danemarca, Irlanda si Regatul Unit; 1981: Grecia; 1986: Spania si Portugalia; 1995: Austria, Finlanda si Suedia; 2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia si Ungaria), Uniunea Europeana are astazi 25 state membre si se pregateste pentru a sasea extindere. De-a lungul deceniilor postbelice, Uniunea Europeana a devenit o organizatie care isi propune crearea unei Europe unite din punct de vedere politic, economic, social, cultural, pastrand, in acelasi timp, valorile si identitatea nationala a statelor componente. 
Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relaiile dintre statele membre ]i [ntre popoarele acestora, [ntr-o manier` coerenta, avand drept suport solidaritatea. 
La baza Uniunii se afla trei piloni: 
- comunitatile europene (Comunitatea Europeana a Carbunelui ]i Otelului, Comunitatea Economica Europeana ]i Comunitatea Europeana a Energiei Atomice)
- PESC (Politica Externa de Securitate Comuna)
- JAI (Justitie si Afaceri Interne).
Principalele obiective ale Uniunii Europene sunt: 
- promovarea progresului economic ]i social (piaa unic` a fost instituit` in 1993, iar moneda unic` a fost lansat` in 1999);
- s` afirme identitatea Uniunii Europene pe scena internationala (prin ajutor umanitar pentru `rile nemembre, o politic` extern` ]i de securitate comun`, implicare in rezolvarea crizelor internationale, poziii comune in cadrul organizatiilor internationale);
- s` instituie cet`enia european` (care nu inlocuieste cetatenia national` dar o completeaz`, conferind un num`r de drepturi civile si politice cet`enilor europeni);
- s` dezvolte o zona de libertate, securitate si justitie (legata de functionarea pietei interne si in particular de libera circulatie a persoanelor);
- s` existe si s` se consolideze in baza dreptului comunitar (corpul legislatiei adoptate de catre institutiile europene, impreuna cu tratatele fondatoare).
Cinci institutii sunt implicate in conducerea Uniunii Europene: 
- Parlamentul European (ales de catre popoarele statelor membre)
- Consiliul (reprezentand guvernele statelor membre)
- Comisia (executivul si organismul cu drept de a initia legislatie)
- Curtea de Justitie (care asigura compatibilitatea cu dreptul comunitar)
- Curtea de Conturi (responsabila de controlul


Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!