Unicitatea impunerii TVA-ului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CAP 1. DEFINITII SI CARACTERISTICI PRIVIND T.V.A 7
CAP 2.DATE PRIVIND TAXA PE VALOAREA ADAUGATA
2.1. Reguli de impozitare a TVA 10
2.2 Faptul generator de TVA 14
2.3 Exigibilitatea TVA 14
2.4. Operatii care se cuprind in baza de impozitare 16 2.5.Operatii care nu se cuprind in baza de impozitare 17
Bibliografie
Anexe

Extras din referat:

Taxa pe valoarea adaugata este, conform definitiei date de Ordonanta numarul 17/2000, un impozit indirect care se stabileste asupra operatiunilor care privesc livrarile de bunuri mobile, importul de bunuri, prestarile de servicii si operatiunile similare.

M. Ristea defineste T.V.A. astfel: "T.V.A. reprezinta un impozit indirect intemeiat pe criteriul deductibilitatii care se stabileste asupra operatiunilor privind transferul proprietatii bunurilor, precum si asupra celor privind prestarile de servicii. Ca marime T.V.A. este echivalenta cu diferenta dintre vinzarile si cumpararile in cadrul aceluiasi stadiu al circuitului economic, de aceea se aplica asupra tranzactiilor fiecarui stadiu al circuitului economic si reprezinta un venit al bugetului de stat."

Pentru a intelege continutul T.V.A. si modul de functionare a conturilor contabile folosite pentru reflectarea ei presupune precizarea, mai intai a continutului categoriei de valoare adaugata.

Valoarea adaugata reprezinta valoarea nou creata de intreprindere in urma ciclului de productie. In analiza financiara ea este definita ca diferenta dintre productia exercitiului si marja comerciala, pe de o parte, si consumul intermediar, pe de alta parte. Aceasta definitie este destul de riguroasa, chiar daca in cadrul productiei exercitiului se agrega elemente eterogene din punct de vedere al evaluarii: productia vanduta, evaluata la pret de vanzare; productia stocata si productia imobiliza, evaluata la pret de productie.

Aceasta eterogenitate a evaluarilor este evitata in reglementarile specifice T.V.A., unde se precizeaza ca, in vederea calculului taxei, valoarea adaugata este echivalenta cu diferenta dintre vanzarile si cumpararile din acelasi stadiu al circuitului economic, excluzandu-se deci productia stocata ( in sens fiscal, conceptul de valoare adaugata este mai restrictiv decat cel din contabilitatea nationala).

Originile taxei pe valoarea adaugata se gasesc in practica fiscala franceza de la sfarsitul deceniului al 7-lea, iar in prezent aceasta parghie fiscala opereaza in toate tarile Uniunii Europene si in numeroase tari din afara spatiului comunitar.

In Romania, s-a optat pentru modul indirect de calcul a T.V.A., in primul rand pentru ca s-a urmarit introducerea unui mecanism asemanator cu cel din majoritatea tarilor U.E. si apoi pentru ca este mai comod, iar informatiile necesare vin direct din documente care justifica taxa colectata (aferenta vanzarilor) si taxa deductibila (aferenta cumpararilor), pe baza documentelor justificative si apoi, prin diferenta se stabileste T.V.A. de plata, sau daca taxa deductibila este mai mare decat taxa colectata, T.V.A. de recuperat.

In ceea ce priveste denumirea unor conturi de T.V.A., nu corespund continutului economic al materiei pe care o reflecta si ele sunt acceptate doar in ideea unei simplificari a aspectului formal a mecanismului T.V.A. Astfel contul 4426 "T.V.A. dedectibila" are in titlu termenul T.V.A., cu toate ca el reflecta 19 % din cumpararile din punct de vedere al intreprinderii care face acest calcul, cumpararile nu cuprind valoarea adaugata. Acelasi lucru se poate spune si despre contul 4427 "T.V.A. colectata" care reflecta de fapt 19 % din vanzari in conditiile in care stim ca vanzarile cuprind pe langa valoarea adaugata de intreprindere si consumul intermediar.

Doar denumirile conturilor 4423 "T.V.A. de plata" si 4424 "T.V.A. de recuperat" corespund, la nivel de intreprindere continutului lor economic.

Acceptarea, la nivelul contabilitatii a denumirii conturilor de T.V.A., asa cum sunt ele prevazute in planul de conturi simplifica modul de intelegere a mecanismului T.V.A.

In ceea ce priveste contul 4428 "T.V.A. neexigibila" raman valabile consideratiile facute la conturile anterioare. In plus, in reglementarile contabile se precizeaza ca " prin acest cont se tine evidenta taxei neexigibile rezultate din vanzarile si cumpararile de bunuri, servicii, lucrari efectuate cu plata in rate, precum si cea inclusa in pretul de vanzare cu amanuntul la unitatile comerciale care tin evidenta la acest pret "2

La intocmirea bilantului, conform normelor publicate anual de Ministerul Finantelor, se confirma continutul eterogen al contului 4428 si, respectandu-se principiul necompensarii fiecare componenta (taxa neexigibila aferenta cumpararilor, taxa neexigibila aferenta vanzarilor, taxa neexigibila inclusa in pretul cu amanuntul ) apare pe o pozitie distincta, in functie de natura economica a elementului in cauza. Pentru a evita unele probleme care pot aparea, este recomandabil sa se foloseasca conturi analitice ale lui 4428 cel putin pentru : taxa neexigibila aferenta cumprarilor, taxa neexigibila aferenta vanzarilor si , taxa neexigibila inclusa in pretul de vanzare al marfurilor din stoc, precum si alte analitice daca este cazul.

Avand in vedere ca taxa pe valoare adaugata este un impozit pe care il platesc fractionat intreprinderile in drumul parcurs de bunuri si servicii pana la consumatorul final, fiind suportata de acesta din urma, se considera ca ofera unele avantaje din punct de vedere fiscal :3

- garanteaza neutralitatea intre filierele de productie si cele de distributie in interiorul unei tari ;

- asigura neutralitatea externa in sensul ca bunurile din import sunt supuse taxei in aceleasi conditii ca bunurile provenite din tara si exportul este scutit de T.V.A. ( se evita astfel dubla impunere in tara exportatorului si in tara importatorului ) ;

- reduce riscul de frauda prin posibilitatea de a proceda la un control incrucisat.

Se mai apreciaza, de asemenea, ca T.V.A. este un impozit cu randament fiscal ridicat, stabil si elastic, cu pondere semnificativa in totalul veniturilor bugetului de stat. De asemenea se considera ca T.V.A. poate fi privit din trei puncte de vedere :4

- din punct de vedere fiscal, T.V.A. este un impozit pe consum suportat de consumatorul final ;

- din punct de vedere economic T.V.A. este un indicator ce permite masurarea valorii nou create ;

- din punct de vedere contabil T.V.A. este neutra pentru unitatea economica.

Avand in vedere faptul ca in Romania sistemul fiscal este nou si intr-o continua modificare, legislatia in domeniul T.V.A. este foarte bogata.

CAP.2 DATE PRIVIND TAXA PE VALOREA ADAUGATA

2.1 REGULI DE IMPOZITARE A T.V.A

Majoritatea societatilor comerciale au ca si principala regula, in functie de care stabileste daca o operatiune este supusa sau nu taxei pe valoare adaugata, destinatia produselor livrate sau serviciilor prestate.

Potrivit acestui principiu bunurile sunt supuse taxei in tara in care se consuma, astfel ca:

- bunurile si serviciile realizate de societate sau cele provenite din import sunt supuse T.V.A. daca sunt destinate beneficiarilor din Romania.

- bunurile si serviciile realizate de societate dar destinate exportului sunt scutite de T.V.A.

Potrivit legislatiei in vigoare privind T.V.A., s-au clasificat operatiunile care intra in sfera de aplicare a T.V.A., astfel:

- operatiuni impozabile obligatoriu, pentru care taxa se calculeaza asupra sumelor obtinute din prestari de servicii, la fiecare stadiu al circuitului economic, din taxa calculata pentru serviciile livrate, societatea are dreptul sa deduca taxa aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate, destinate realizarii operatiunilor impozabile.

- operatiuni scutite, care sunt reglementate prin lege si nu se admite extinderea lor prin analogie.Societatea are doua tipuri de operatiuni scutite de T.V

Bibliografie:

1.Cristea H. - Contabilitatea si calculatiile in conducerea intreprinderilor, Editura Mirton, Timisoara,1995;

2. Feleaga N. si Ionascu I. - Tratat de contabilitate financiara, vol. II, Editura Economica, bucuresti, 1998;

3. Istrate C. - Fiscalitate si contabilitate in cadrul firmei (editia a 2-a revazuta si actualizata), Editura Polirom, Iasi, 2000;

4. Pantea P. - Managementul contabilitatii romanesti, Editura Intelcredo, Deva, 1998;

5. Pantea P., Bodea G. - Contabilitate financiara: Aplicatii practice, Editura Intelcredo, Deva, 2001;

6. Pantea P., Bodea G. - Contabilitatea romaneasca - armonizata cu Directivele Contabile Europene, Editia I, Editura Intelcredo, Deva, 2003;

7. Pop V. - Contabilitatea financiara a societatilor comerciale, Curs anul II, Editia a II-a, Editura Treira, Oradea, 1998;

8. Pop V., Pop M. - Bazele teoretice ale contabilitatii, Curs anul I, Editura Treira, Oradea, 1998;

9. Pop V. - Exercitii si probleme rezolvate de contabilitate financiara, Editura Treira, 1997;

10. Ristea M. - Normalizarea contabilitatii, baza si alternativ, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2002;

11. Ristea M. si Dima M. - Contabilitatea societatilor comerciale, Editura Universitara, Bucuresti, 2002;

12. Vinter Angela - Bazele contabilitatii, Editura Treira, Oradea, 1999;

13. *** - Legea contabilitatii nr. 82/1991;

14. *** - Ordonanta Guvernului nr. 61/2001 (cu modificarile la Legea contabilitatii nr. 82/1991);

15. *** - Legea nr. 345/1 iunie 2002 ( actualizata) privind taxa pe valoarea adaugata;

16. *** - Hotararea Guvernului nr. 44/22. 01.2004 privind taxa pe valoarea adaugata;

17. Mates Dorel,Contabilitatea intreprinderii- aplicatii practice, Editura Mirton , Timisoara, 2004

18. Mates Dorel, Contabilitatea financiara a intreprinderii intr

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Unicitatea impunerii TVA-ului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 807 cuvinte
Nr caractere:
16 039 caractere
Marime:
16.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
tva, impunere
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!