Ungaria și Euro

Extras din referat Cum descarc?

Situatia economica
Ungaria are o economie deschisa, structurala, parte a pietei unice europene. Ca cele mai multe economii europene, economia Ungariei a trecut prin liberalizarea piete la inceputul anilor '90, ca parte a tranzitiei de la o economie socialista la economie de piata.
Ungaria este membru OCDE din 1995, membru al OMC din 1996 si membru al Uniunii Europene din 2004.
Moneda nationala a Ungariei este forintul. In 2009, PIB-ul Ungariei a fost de 186,3 miliarde USD, in scadere cu 6,4% fata de 2008. PIB-ul pe cap de locuitor este de aproximativ 18,800 USD. Structura PIB-ului pe sectoare este: 3,4% agricultura, 34,3% industrie, 62,4% servicii. Inflatia din 2009 a fost de 4,3%, iar somajul de 11%. Balanta comerciala este usor pozitiva, cu exporturi de 78,61 miliarde USD si importuri de 74,56 miliarde USD in 2009. Datoria publica a Ungariei este de 72,4% din PIB.
Politica economica urmareste in principal obtinerea unei cresteri economice sustinute si rapide, precum si cresterea nivelului de trai. Politica monetara trebuie sa fie indreptata inspre atingerea acestor obiective, ca parte a politicii economice. 
Obiectivul principal al politicii monetare este stabilitatea preturilor. Prin mentinerea preturilor, banca nationala creaza un mediu economic predictibil pentru agentii economici.Banca Nationala a Ungariei tinteste o inflatie pe termen mediu de 3%.
Ungaria a fost prezentata mult timp ca o pilda de reforme atat inainte cat si dupa caderea comunismului. Dupa 1989 s-a procedat relativ repede la liberalizare de preturi si privatizare vasta. Imaginea pozitiva a tarii in Vest a condus la infuzie masiva de investitii straine si evaluari ale riscului suveran tot mai bune. Pe planul convergentei nominale s-a sesizat un progres notabil, ilustrat de marje tot mai mici ale plasarii obligatiunilor statului ungar fata de dobanzile relevante pe piata de capital londoneza. Exporturile au crescut constant, ajungand la peste 50 mld. euro in 2005 (circa 60% din PIB), iar balanta comerciala nu a revelat dezechilibre ingrijoratoare pentru o economie emergenta. In fapt, deficitul comercial s-a redus in ultimii ani. Calitatea exporturilor a fost in continua crestere, Ungaria fiind bine inserata in retele industriale europene moderne. Productia industriala a avut rate de crestere de 6-7% anual, sustinand progresul PIB-ului cu 3-4% anual in acest deceniu. Salariul mediu real a crescut considerabil, fiind dublu fata de cel din Romania.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana in anul 2004, cea mai mare provocare pentru politica economca a Ungariei a devenit indeplinirea criteriilor pentru a deveni membra a zonei Euro. Chiar daca adoptarea euro este un obiectiv pe termen mediu, deciziile de politica economica trebuie sa tina cont de criteriile de convergenta la euro din timp. Ca in cazul mai multor state care si-au propus sa devina membre in zona euro, responsabilitatile acestui proces de convertibilitatea cad in sarcina Guvernului, dar si asupra Bancii Centrale.
Inca din anul 2002, Banca Centrala a Ungariei a realizat un studiu al costurilor de beneficiilor implicate de adoptarea euro. Ideea principala a acestei analize este ca beneficiile adoptarii monedei euro depasesc cu mult costurile implicate, intrucat adoptarea consta intr-o crestere mult mai accelerata a PIB-ului din Ungaria, si o apropiere pe termen lung, mai rapida fata de Europa de Vest in ceea ce priveste veniturile obtinute.
In martie 2008, s-a realizat o noua analiza a procesului de convergenta pentru Ungaria, de catre autoritatea monetara locala, pentru a lua in calcul evenimentele petrecute dupa publicarea primului document, si de asemenea pentru a cunoaste evolutia conditiilor de convergenta. Ungaria isi propune sa continue reformele privind piata muncii si productivitatea, sa devina o economie competitiva cu un nivel inalt al calitatii produselor si serviciilor. Desi aceste aspecte nu sunt conditii specifice de covertibilitate la zona euro, o data reusite aceste reforme, vor influenta pozitiv, indirect, si procesul de aderare la Uniunea Monetara.
Politica de curs de schimb
Banda de fluctuatie forint- euro a fost adoptata de catre Ungaria in anul 2001, fiind o parte a procesului de adoptare a monedei europene. S-a stabilit astfel o banda de fluctuatie de 15%, forintul variind intre 240,01 si 324,71 forinti pentru un euro. Intrucat a stabilit ca obiectiv principal al activitatii sale stabilitatea preturilor, banca centrala a Ungariei a considerat ca prin renuntarea la banda de fluctuatie in 2008, capacitatea sa de a controla inflatia se va aprecia semnificativ, si totodata luand acea masura se contribuie pozitiv la procesul de adoptare a euro. 
Asteptarile autoritatilor bancare nu s-au atins insa, ba mai mult, forintul a cunoscut o depreciere puternica comparativ cu moneda unica europeana. In prezent forintul se tranzactioneaza in jurul valorii de 300 de unitati pentru un euro. S-a ajuns la acest curs in urma evolutiei negative a economiei din Ungaria din ultimele luni. Fiind afectata de criza economica, a primit din partea FMI, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene, un imprumut de aproximativ 20 de miliarde de euro in octombrie 2008. 
Datorita diminuarii dorintei investitorilor de a-si asuma riscuri, increderea catre economiile din Europa de Est a scazut si s-a inregistrat o depreciere semnificativa a forintului in ultima perioada. Autoritatile bancare din Ungaria au declarat ca orice depreciere a forintului in viitor poate avea un efect negativ, pe termen mediu, asupra capitalului intermediarilor financiari locali.
Etapele propuse pentru integrarea monetara
Ungaria planuia initial sa adopte moneda unica in 2007 sau 2008. Apoi, 2010 a devenit data tinta, dar aceasta a fost abandonata din cauza unui deficit bugetar extrem de mare, a inflatiei si a datoriei publice. Timp de mai multi ani, Ungaria nu a putut sa indeplineasca criteriile de convergenta. Masurile de austerita din 2006 au dus la proteste de strada la sfarsitul anului si au fost urmate de o scadere economica in 2007 si 2008. Totusi, in 2007, deficitul a fost redus la mai putin de 5% din PIB, de la 9,2%. In 2008 analistii sustineau ca Ungaria ar putea intra in ERM II in 2010 sau 2011 si sa adopte euro in 2013 sau 2014.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ungaria si Euro.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!