Un Business Plan de Succes

Extras din referat

Un business plan de succes e un document care contine prospecte noi si descrie potentialul companiei. El reprezinta un set de proiecte specifice. Spre exemplu un plan poate fi in cautarea fondurilor pentru acoperirea cheltuielilor asociate cu dezvoltarea si marketing-ul unui producs nou. Sau poate fi utilizat pentru asigurarea unui credit bankar pentru producerea unui echipament.
Business planul, la fel ca si materialele promotionale si de reclama, ar trebui sa aduca avantaje firmei prin modul sau de alcatuire - adica prin organizarea, detalierea si realismul lui.
Pentru a atinge aceste scopuri, business planul trebuie sa fie urmatorul: un999u3416snnm 
- sa puna in discutie planurile companiei pentru perioadele de scurta si de lunga durata
- sa indice faptul ca aceste scopuri pot fi atinse
- sa demonstreze ca realizarea planului va satisface cerintele cititorului

Utilitatea Externa a Planului

Odata ce numarul oportunitatilor pentru finantare si alte tipuri de suport extern sa largeste, business planul devine un instrument al companiei pentru profitarea de aceste oportunitati.
Finantarea Bancara - bancile traditional nu au cerut business planuri formale de la aplicanti pentru credite , bazandu-se doar pe rapoartele financiare din trecut si cele curente. Totusi, problemele create de catre esuarea proiectelor de imobil si creditele straine cu grad de risc ridicat de la sfarsitul anilor 80 si incep anilor 90 au condus la faptul ca bankerii sa se indoiasca de modul lor de evaluare a potentialilor debitori. Business planul a devenit, deci, un element favorabil in competitia intensa de achizitionare a fondurilor creditare. Bancherii doresc sa stie mai mult decat care este suma si pentru ce vor fi utilizati banii, este foarte interesant de cunoscut daca firma va supravietui in caz de esec si daca isi va pastra capacitatea sa de achitare a creditelor, care e garantia in caz de insolvabilitate, etc.
Fondurile de Investitie
Investitorii privati si firmele cu capital mixt de asemenea nu vor sustine o companie fara un plan scris. Spre deosebire de banchiri a caror interes principal este restituirea sumei imprumutate si a dobanzilor respective, investitorii sunt interesati de profituri foarte inalte 25-60% anual, pe perioade de la 3 la 7 ani, pe langa faptul ca doresc sa stie cum isi vor intoarce investitiile efectuate intr-o companie sau alta. Pentru a-si atinge scopurile sale investitorii urmaresc intr-un business plan urmatoarele:
- inregistrarile companiei, piata, executantii cheie;
- probabilitatea atingerii prognozelor;
- unicatul produsului si a tehnologiei sale;
- calitatea managementului.
Business planul de asemenea este cerut in cazul realizarii aliantelor strategice, fuziunilor, relatiilor dintre client si distribuitor.

Utilitatea interna a Planului

Business Planul este un instrument de management foarte important. El imputerniceste managementul sa planifice cresterea companiei si sa anticipeze schimbarile intr-un mod bine structurat. Executivii uneori argumenteaza faptul ca este fara folos compunerea unui BP deoarece piata se schimba atat de repede incat planul foarte repede se invecheste. In timp ce este adevarat faptul ca schimbarile sunt, si se intampla pe parcursul evolutiei firmei, procesul de pregatire a BP e cel putin la fel de important ca si insasi planul. El face ca managementul sa managementul sa analizeze business-ul in detaliu si sa sa-si stabileasca scopurile sale in concordanta cu BP. El de asemenea stabileste anumite etaloane in baza carora poate fi monitorizata evolutia firmei in timp. Elementul cel mai important al BP e faptul ca el supune intregul colectiv managerial aceluiasi scop. BP de asemenea este un document util pentru companiile cu multiple locatii si operatiuni. 
Top managementul poate monitoriza BP nu doar pentru a fi siguri ca planificarea formala are loc, dar si pentru determinarea daca planurile finisate corespund cu scopurile financiare si de piata de lunga durata.

Procesul Business Planului
Atunci cand vorbim despre BP un lucru poate fi spus cu certitudine, ele vin in diferite forme, marimi, si continut. Dar toate BP au anumite scopuri in comun. ele trebuie sa descrie produsul sau serviciul care trebuie sa fie vandut si piata pe care trebuie sa fie vandut, sau sa descrie cum va fi produs bunul dat sau cum va fi prestat serviciul, daca vorbim despre servicii. Daca planul e intentionat pentru utilizare externa, el de obicei va descrie cine este implicat in companie, cati bani sunt necesari, cum aceste fonduri vor fi cheltuite, si cel mai important, cum isi vor restitui banii alocati investitorii, si cand aceasta restituire va avea loc.
Toate BP trebuie sa contina aceste elemente expuse intr-un mod cat mai clar, concis si desigur convingator. Avand in vedere ca toate planurile trebuie sa trebuie sa aiba aceste atribute comune, este important sa ne pregatim bine inainte de procesul de compunere a BP. Sunt patru etape importante de pregatire pentru elaborarea BP:


Fisiere in arhiva (1):

  • Un Business Plan de Succes.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!