TVA Studiu Comparativ si Impactul Armonizarii

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere 3
II. Prezentarea principatelor aspecte teoretice    4
T.V.A. in tarile Uniunii Europene  4
Modelul romanesc de TVA si armonizarea lui cu cel comunitar  6
Sfera de aplicare, operatiunile si persoanele impozabile 10
Operatiuni impozabile  11
Cotele de taxa  12
Operatiuni efectuate inainte si de la data aderarii    13
III. Studiu bazat pe date statistice 15
Cotele de TVA folosite  17
Experienta altor tari   22
IV. Discutii  23
V. Concluzii  26
Bibliografie 28


Extras din referat Cum descarc?

Taxa pe valoarea adaugata (T.V.A.) este o taxa aplicata la cumpararea unui produs, iar in Romania aceasta este de 19% (standard) si 9% (redus). 1
Indelung asteptata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (UE) a reprezentat eliminarea granitelor vamale dintre tara noastra si celelalte state membre ale UE, ceea ce s-a concretizat in libera circulatie a bunurilor. Astfel au fost eliminate formalitatile vamale intre state membre si un nou sistem de TVA a inceput a fi aplicat in relatia Romaniei cu statele membre UE. Noul sistem a avut deja efecte la nivelul deciziilor de afaceri, cum ar fi cele legate de alegerea furnizorilor sau circulatia produselor, in special datorita avantajului aplicarii TVA prin mecanismul taxarii inverse. 2 
Ca o facilitate aplicabila de la data aderarii Romaniei la C.E.E., statelor membre se va poate restitui TVA la achizitiile intracomunitare pe teritoriul Romaniei, dar si Romania poate beneficia de restituiri. Restituirea intre statele membre functioneaza doar pe baza de reciprocitate.
In privinta taxei pe valoarea adaugata, alinierea la Directivele Comunitatii Economice Europene a adus schimbari multiple si majore, care este -indiscutabil- cel mai complex impozit (respectiv taxa). 3 
De la data aderarii legislatia in domeniul TVA este abrogata si inlocuita cu legislatia armonizata cu acquis-ul comunitar, o modificare importanta, care-i afecteaza pe toti cei inregistrati ca platitori de TVA, o constituie desfiintarea barierelor vamale intre statele membre ale Uniunii Europene, care va avea drept efect eliminarea controlului vamal al miscarii bunurilor intre aceste state. 4 
Odata cu introducerea si definirea in legislatia romaneasca a persoanei impozabile scutirile nu se mai acorda pe unitati ci pe operatiuni, fiind eliminata si legatura dintre scutirea de taxe vamale si scutirea de T.V.A.. O unitate inregistrata ca platitoare de T.V.A. poate realiza in acelasi timp operatiuni taxabile si operatiuni scutite cu sau fara drept de deducere.
1. www.wikipedia.org
2. www.pwc.com
3. www.imm-arad.ro
4. Codul fiscal 2007
II. Prezentarea principatelor aspecte teoretice
T.V.A. in tarile Uniunii Europene
Principii asemanatoare de impunere
In FRANTA sunt impozitate toate activitatile realizate de catre intreprinderile ce achizitioneaza si vand marfuri daca cifra lor de afaceri depaseste 76300 EUR. Exceptie face regimul special aplicat agriculturii. Intreprinderea plateste taxa asupra pretului de vanzare al produselor vandute, ea putand deduce taxa platita asupra cumparatorilor si cheltuielilor necesare activitatii sale. Exista exceptii importante in privinta dreptului de deducere pentru: autoturisme (achizitie, intretinere, carburant), pentru cadourile a caror valoare unitara depaseste 31 EUR si pentru notele de hotel si restaurant.
In GERMANIA taxa este prelevata in momentul livrarii marfurilor sau prestarii serviciilor in masura in care acestea se inscriu in cadrul activitatii intreprinderii, precum si importul de bunuri. Consumul propriu este asimilat livrarii de marfuri sau servicii. Sistemul fiscal german prevede o impozitare neta in cascada cu deducerea taxei in amonte. In calcularea taxei se implica toate stadiile de productie si de distributie iar sarcina fiscala totala echivaleaza astfel cu totalul taxelor platite in toate aceste stadii. 
In REGATUL UNIT sunt platitoare de TVA toate societatile comerciale a caror cifra de afaceri depaseste 55000 ? anual. Competenta in materie fiscala revine Administratiei vamilor care functioneaza distinct de Administratia fiscala.
In BELGIA Codul TVA supune impozitarii livrarile de bunuri si prestarile de servicii in masura in care operatiunea este facuta de catre platitorul legal cu titlu oneros pe teritoriul belgiei. Este considerat platitor legal orice persoana fizica sau morala care exercita o activitate economica intr-o maniera obisnuita si independenta cu sau fara profit, oricare ar fi locul de exercitare a activitatii economice.
In ITALIA taxa se aplica asupra cedarii bunurilor, marfurilor si serviciilor efectuate in tara in cadrul activitatii intreprinderilor ca si asupra activitatilor profesionale si importurilor. Este vorba in principal despre activitati industriale destinate productiei de bunuri si servicii, activitati intermediare in circulatia bunurilor, activitati de transport, bancare si de asigurari, activitati destinate culturii solului, silviculturii si zootehniei.


Fisiere in arhiva (1):

 • TVA Studiu Comparativ si Impactul Armonizarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Fiscalitate comparata si armonizari fiscale, Constantin I. Tulai, Simona G. Serbu, Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2005, pag. 224-264;
2. Finantele publice si fiscalitatea, Constantin I. Tulai, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, anul 2003, Capitolul 11: Principiile si criteriile impunerii, , pag. 241-252;
3. www.europa.eu.int
4. Codul fiscal 2007
5. http://www.pwc.com/ro/eng/ins-sol/publ/PWCArticles/Facilitati_TVA_MV.html
6. http://www.cotidianul.ro/index.php?id=6062&art=14966&cHash=9fc4845651
7. Rapoartele Ministerului de Finante dec. 2004-ian. 2006
8. http://www.romanialibera.ro/a111238/cotele-tva-in-romania-si-europa.html
9. Revista Cotidianul, Cu TVA prin spatiul Uniunii , Ionut Tudorica, 10 Iulie 2006
10. http://ro.wikipedia.org/wiki/TVA
11. www.imm-arad.ro
12. www.ier.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!