TVA - în contextul aderării României la UE

Extras din referat Cum descarc?

MODIFICARI IMPUSE DE ARMONIZAREA LEGISLATIEI IN MATERIE DE TVA
Taxa pe valoare adaugata este un impozit indirect datorat la bugetul statului si colectat conform Titlului VI din Codul Fiscal al Romaniei (Lg. 571/2003). 
Incepand cu ianuarie 2007 ,Codul fiscal este modificat cu Legea 343/2006,in vederea armonizarii cu legislatia Uniunii Europene.Aceasta armonizare este legata de Directiva a VI a a UE,care prevede regimul general si regimul tranzitoriu aplicabil schimburilor dintre tarile membre ale UE si de Directiva a VIII a si a XIII a referitoare la rambursarea Tva pentru persoane nestabilite in Romania ,asigurand neutralitatea TVA in relatiile dintre statele membre,inclusiv in relatia cu tarile terte.
Necesitatea armonizarii legislative rezulta din faptul ca aplicarea principiilor directivelor europene asigura ;
- respectarea principiului neutralitatii TVA ;
- evitarea distorsiunilor de concurenta intre operatorii economici ;
-respectarea principiului impozitarii in tara de destinatie a TVA ;
- evitarea neimpozitarii sau dublei impozitari a serviciilor in doua state membre diferite ,prin implementarea regulilor de aplicare teritoriala .
Suprimarea formalitatilor vamale la trecerea frontierei in relatiile economice dintre persoanele impozabile rezidente in State Membre diferite, a creat premisele aplicarii sistemului TVA intracomunitar.
Importanta europeana a TVA :
- TVA este o taxa nationala,dar este si baza de calcul pentru contributia Romaniei la bugetul UE ;
- Reglementarile nationale privind TVA trebuie sa faca posibila aplicarea Directivelor pe tot teritoriul Comunitatii ;
- TVA se datoreaza numai pentru operatiunile care au loc sau sunt considerate a avea loc in Romania.
Modificarile aparute in urma aderarii Romaniei la UE , se refera si la unii termeni si expresii cum ar fi:
1. achizitie reprezinta bunurile si serviciile obtinute sau care urmeaza a fi obtinute de o persoana impozabila, prin urmatoarele operatiuni: livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, efectuate sau care urmeaza a fi efectuate de alta persoana catre aceasta persoana impozabila, achizitii intracomunitare si importuri de bunuri; 
2. Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor. 
3. active corporale fixe reprezinta orice activ detinut pentru a fi utilizat in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative, daca acest activ are durata normala de utilizare mai mare de un an si valoare mai mare decat limita prevazuta prin hotarare a Guvernului 
4. activitatile economice cuprind activitatile producatorilor comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. Atunci cand o persoana desfasoara mai multe activitati economice, prin activitate economica se intelege toate activitatile economice desfasurate de aceasta; 
5. baza de impozitare reprezinta contravaloarea unei livrari de bunuri sau prestari de servicii impozabile, a unui import impozabil sau a unei achizitii intracomunitare impozabile, stabilita conform cap. VII,Titlul VI ,C.F.
6. bunuri reprezinta bunuri corporale mobile si imobile, prin natura lor sau prin destinatie. Energia electrica, energia termica, gazele naturale, agentul frigorific si altele de aceasta natura se considera bunuri corporale mobile; 
7. produse accizabile reprezinta urmatoarele bunuri supuse accizelor, conform legislatiei in vigoare: 
a) uleiuri minerale; 
b) alcool si bauturi alcoolice; 
c) tutun prelucrat.


Fisiere in arhiva (1):

  • TVA - In Contextul Aderarii Romaniei la UE.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!