Trezoreria Interprinderii

Extras din referat Cum descarc?

1.Necesitatea si continutul gestiunii trezoreriei intreprinderii
Trezoreria a constitui dintodeauna, un element esential al gestiunii pe termen scurt. pentru multi conducatori de interprinderi, trezoreria a prezentat, intr-o maniera mai plastica, "nervul razboiului", deoarece constituie un instrument de actiune pentru realizarea obiectivelor srategice. Astefel, trezoreria "poate fi utilizata fie pentru achizitionrea echipamentelor indispensabile cresterii interne, fie pentru procurarea titlurilor de participatie care vizeaza cresterea externa. Trezoreria constituie, gajul flexibilitatii interprinderii." 
Conceptul de trezorerie este, dupa cum sublinia profesorul francez Michel Levasseur, unul dintre cele mai greu de definit in domeniul financiar. El poate fi analizat din doua puncte de vedere si anume:
- organizatoric, trezoreria fiind un serviciu ce reprezinta o parte componenta in organigrama unei entitati economice, careia ii revin sarcini si atributii, are personal de specialitate si functioneaza dupa reguli bine stabilite.
- structural, in functie de elementele patrimoniale componente ale acesteia. Din acest punct de vedere, trezoreria poate fi definita din doua puncte de vedere:
1. ca asamblu disponibilitatilor ce includ lichiditatile din:caserie, conturi de la banci, acreditive, conturi alimentate specil pentru carnete cec cu limita de suma si titluri de plasament suscesibile de a se transforma in bani;
2. ca diferenta intre:
- necesarul de active circulante (NFR) si fondul de rulment (FR)
- incasari si credite bancare pe termen scurt
NFR = FR + CT CT = NFR - FR
Intr-o acceptiune globala, trezoreria se poate defini ca diferenta intre activele si datoriile a caror lichiditate si exigibilitate sunt imediate.
Rentabilitatea interprinderii, volumul si evolutia nevoii de fond de rulment precum si nivelul fondului de rulment determina marja de manevra si rolu trezorierului, care va trebui sa plaseze excedentele de trezorerie. Aceste doua situatii pot sa succeada sau sa se excluda reciproc.
In ultimii ani, gestiunea de trezorerie a capatat o importanta particulara, ca urmare a cresterii inflatiei la doua cifre incepand din 1970, sporirii considerabile a ratei dobanzii, insuficientei fondurilor proprii si eroziunii profitului pe fondul saderii puterii de cumparare a banilor. Astfel puterea de cumparare la nivel macroeconomic este rezultatul eforturilor individuale conservate de fiecare firma in produsele si serviciile sale. Puterea de cuparare (etalonul individua) rusita de o firma depinde de urmatorii factori:
- calitatea procesului de transformare-conservare , dar si de calitatea resurselor financiare atrase prin repartitia financiara;
- obiectivitatea activitatii de evaluare a produselor si serviciilor (pret, respectiv tarif).
In ambele cazuri pot aparea abateri cu efecte negative asupra puterii de cuparare a interprinderii si mai departe, asupra puterii de cuparare la nivel national. Astfel, abaterea de la valoarea reala conservata in produsele de productie si prin indisciplina muncii si reducerea calitatii. face ca in bunurile rezultate la un pret constant, valoarea efectiva sa se reduca. Aceasta abatere poate fi cauzata si de inflatia ascunsa in produsele si serviciile care intra in aceste produse.
Plata lor trebuie insotita de o analiza si receptie calificate, pentru a constata si produsele dintre pretul platit si potentialul sau valoarea reala cuprinsa in serviciile si produsele cumparate pentru productia sau consum.
La randul sau, obiectivitatea activitatii de evaluare este si ea afectata de influenta unor procedee care sfideaza legile pietei, mai ales in prezent, candin tara noastra concurenta este departe de a fi realizata la cote suficiente. Astfel, monopolul producatprului dar si specula intermediarilor face ca pretul sa cresca, fara o corespondenta in privinta valorii reale din produs sau sericiu, reducand puterea de cuparare la nivelul interprinderii.
In multe cazuri, ca urmare a slabiciunii organizatorice a consumatorilor si a concurentei, cele doua tipui de abateri se cupleaza, efectul negativ asupra puterii de cuparare amplificandu-se. Rolul serviciului financiar, in faza de proiectare si de executie, se concretizeaza in masurile de control si reglare privind corectitudinea intrarilor, transformarilor si conservarilor de potential prin productie si consum, precum si in privinta evaluarii obiective a bunurilor livrate.
Statisticile au aratat faptul ca slabiciunea trezoreriei s-a aflat la originea a numeroase falimente. Astfel, gestiunea trezoreriei isi propune folosirea unor mijloace in vederea optimizarii incasarii si platilor si pentru mentinerea echilibrului financiar cu costuri cat mai mici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Trezoreria Interprinderii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!