Tratatul de la Maastricht Uniunea Monetară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tratatul asupra Uniunii Europene reprezinta rezultatul intelegerii la care au ajuns sefii de stat si de guvern din cele 12 state membre ale Comunitatilor europene, intelegere care a marcat, de altfel, reuniunea Consiliului de la Maastricht (Olanda), desfasurata in perioada 9-11 decembrie 1991. Cu acest prilej, s-au stabilit (in mai multe limbi comunitare) atat problemele principale care urmau sa fie incluse in tratat, cat si faptul ca tratatul urmeaza sa fie adoptat la 7 februarie 1992, tot la Maastricht.

Unul dintre obiectivele pe care si-l propun spre realizare statele membre, pana cel mai tarziu in anul 1999, este cel care are in vedere chiar stabilitatea uniunii si anume unificarea cursului de schimb al monedelor nationale (urmand sa fie acelasi curs de schimb in toate statele membre ale Uniunii europene), acestea vor fi inlocuite printr-o moneda unica.

Anul 1993 constituie inceputul Pietei interne comunitare, la noile dimensiuni conferite de tratatul de la Maastricht, iar la 1 ianuarie 1994 a debutat faza preparatorie a Uniunii economice si monetare.

uniunea economica, in sensul ca directiile politicii economice ale statelor membre si ale Comunitatilor vor fi adoptate de Consiliul de Ministri, care, in acelasi timp, va supaveghea evolutia economiei in fiecare stat mambru si in Comunitati.

Daca aceasta politica nu corespunde directivelor sau risca sa puna in pericol functionarea insasi a uniunii economice si monetare, Consiliul va lua masuri in consecinta. Statele membre vor incerca sa evite deficitele guvernamentale excesive; uniunea monetara: de la inceputul fazei finale a U. E. M. (cel mai tarziu la 1 ianuarie 1999), comunitatile vor avea o singura politica monetara. Va exista, de asemenea, un singur etalon monetar ECU- si o noua institutie, Banca Centrala Europeana, care va forma, impreuna cu bancile centrale ale statelor membre, Sistemul European al Bancilor Centrale (S. E. B. C.). Dezideratele Uniunii europene Prezentarea, in tratat, a obiectivelor si activitatii Uniunii scoate in evidenta numarul mare al problemelor care se vor subscrie cadrul institutional unic. Este vorba, inainte de toate, de promovarea progresului economico-social, echilibrat si durabil, cu precadere prin crearea unui spatiu fara frontiere interne, prin realizarea coeziunii economice si sociale si prin stabilitatea economica si monetara, matrializata, in final, intr-o moneda unica.

Un al doilea deziderat al Uniunii este afirmarea identitatii sale pe scena internationala, in special, prin punerea in practica a unei politici externe si de securitate comuna, prin aceasta intelegendu-se definirea unei politici de aparare comuna.

In al treilea rand, statele membre au convenit la dezvoltarea unei stanse cooperari in domeniile justitiei si al afacerilor interne. In al patrulea rand, s-a convenit cu privire la consolidarea protectiei drepturilor si intereselor resortisantilor apartinand statelor membre, prin instituirea unei ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratatul De La Maastricht Uniunea Monetara
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 998 cuvinte
Nr caractere:
12 242 caractere
Marime:
14.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
tratat, uniune monetara
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!