Tratatul de la Maastricht

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE.1
CAPITOLUL I 
ACTUL UNIC EUROPEAN...3
1.1. Generalitati despre actul unic european.3
1.2. Obiectivele Uniunii Europene stabilite in cadrul tratatului de la Maastricht.4
CAPITOLUL II
UNIUNEA ECONOMICA SI MONETARA6
2.1. Masuri pentru realizarea uniunii economice monetare..6
2.1. Criterii de convergenta...7
2.3. Avantaje..9
CAPITOLUL III
UNIUNEA POLITICA12
BIBLIOGRAFIE....13


Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana exista si functioneaza in virtutea a patru tratate:Paris -1951, Roma-1957, Maastricht -1992, Amsterdam -1997. Obiectivele , competentele si instrumentele de actiune se gasesc dispersate in ansamblul acestor tratate. Fapt este ca, din momentul ratificarii lor si pana in prezent , s-au produs transformari importante. De aceea,se resimte necesitatea unui tratat de baza care sa reflecte nu numai trasaturile esentiale ale statului actual de integrare, dar care sa deschida noi cai de actiune in viitor. 'Daca dorim ca largirea sa fie un succes,daca dorim ca Europa sa-si pastreze solidaritatea...capacitatea de decizie si de actiune necesare pentru a raspunde cererilor cetatenilor sai ii trebuie un nou elan comun...Acesta nu va fi posibil decat prin actiunea conjugata a tuturor institutiilor,sublinia acelasi Romano Prodi.
Marea provocare a secolului XXI ramane integrarea politica a UE , mult ramasa in urma in raport cu cea economica. Indiferent de forma pe care o va imbraca, uniunea politica va transforma Uniunea Europeana intr-o superputere capabila sa joace un rol considerabil in configurarea ordinii mondiale.
Tratatul aduce modificari si completari celor trei tratate incheiate anterior(CECO-1951,CEE-1957 si EURATOM -1957)pe linia reformei inceputa de Actul Unic European. Odata cu punerea in aplicare a acestui tratat , comunitatile Europene se vor numi UE si CEE se va numi Comunitatea Europeana.
CAPITOLUL I
ACTUL UNIC EUROPEAN
1.1. Generalitati despre actul unic european
Actul Unic European a intrat in vigoare la 1 iulie 1987; el a stabilit data realizarii definitive a Pietei unice la 31 decembrie 1992, prevazand libera circulatie a bunurilor, serviciilor,capitalului si persoanelor pe tot cuprinsul comunitatii.
Inainte , majoritatea hotararilor erau supuse deciziilor unanime al Consiliului, procesul era foarte lent si astfel Actul Unic European a prevazut ca toate hotararile necesare realizarii Pietei unice,sa fie luate cu vot majoritar.
Un principiu de baza al Actului este acela al ,,subsidiaritatii".Acesta inseamna ca nici o hotarare care trebuie luata la nivel inferior sa nu fie luata la nivelul guvernului european.
Legile si regulamentele care asigura egalitate tratament se refera la un numar mare de domenii, incepand cu legea asupra companiilor, a libertatii de stabilire-permitand oamenilor de afaceri sa creeze intreprinderi proprii in statele membre si a armonizarii standardelor tehnice si sfarsind cu taxele,legislatia in domeniul transportului si recunoasterea reciproca a diplomelor.
Standardele de prelucrare si calitatea produselor au trebuit sa fie armonizate,iar pietele de capital au fost liberalizate.
La 1 ianuarie 1993 comunitatea celor 346 de milioane de persoane a devenit cea mai mare piata unificata din lume. Firmele europene vor beneficia de productia pe scara larga,de care se bucura pana acum doar Japonia si Statele Unite. Pretul de cost va fi mai scazut pentru firmele capabile sa vanda pe o imensa piata interna,iar aceasta va face ca si pretul la export sa fie mai scazut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratatul de la Maastricht.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!