Tranzitia la Economia de Piata a Romaniei - Etape si Strategii

Extras din referat Cum descarc?

Scurta introducere
Conceptul de tranzitie sociala desemneaza de regula procesele de trecere de la o societate la alta, de la un sistem social la altul. La acceptia cunoscuta a conceptului de tranzitie sociala, ca fiind trecerea de la un sistem la altul, trebuie adaugata una noua, aceea proprie procesului modernizarii, dezvoltarii modernitatii. Tranzitiile proprii modernizarii sunt de mare diversitate, dar si de mare conflictualitate, asigura continuitatea dezvoltarii, dar provoaca daca nu sunt dirijate in mod adecvat seisme social-politice distrugatoare.
Dar tranzitiile sunt in mod primordial manifestarea dinamismului civilizatiei moderne, care a dezvoltat-o si a schimbat numeroase din fatetele ei in ultimele doua veacuri.
Continutul actualei tranzitii este trecerea de la economia centralizata la economia de piata.
Despre obiectivul tranzitiei s-au afirmat multe lucruri. Unii analisti considera ca obiectivul tranzitiei il constituie privatizarea. Altii sustin ca obiectivul vizeaza preponderenta sectorului privat, ceea ce, intr-o anumita masura, coincide cu punctul de vedere anterior. Alte optiuni se refera la restructurarea economica sau la stabilizarea monetara. In cea mai mare parte, obiectivul se considera a fi de natura economica.
In opinia lui Varujan Vosganian, obiectivul tranzitiei il constituie redimensionarea pietei fortei de munca. In structura ocuparii trebuie evaluat, din punct de vedere calitativ, stadiul in care se afla tranzitia.
Evident ca in aceasta privinta nu exista repere absolute. Trebuie sa tinem seama de specificul economic si de mentalitati. Dincolo de acestea se contureaza insa anumite corelatii structurale pe care economia romaneasca va trebui sa le respecte. Ele se refera la diminuarea fortei de munca ocupate in industrie si agricultura si la cresterea ponderii populatiei ocupate in sfera serviciilor. Aceste tendinte cuprind toate procesele asociate cu ideea de reforma: privatizarea, restructurarea, inovatia tehnologica, eficienta economica, emanciparea mentalitatilor, cresterea nivelului de trai, conservarea mediului si dezvoltarea durabila. Ele cuprind si componenta culturala, sociologica si demografica. Din aceasta decurg o noua structura a veniturilor si consolidarea clasei de mijloc. Putem afirma ca redimensionarea structurii fortei de munca reprezinta obiectivul cel mai complex si totodata cel mai semnificativ al tranzitiei.
Tranzitia economiei romanesti dupa 1989
Evenimentele istorice din decembrie 1989 au adus pe prim plan problema schimbarii ordinii sociale existente pana atunci, respectiv inlocuirea dictaturii cu democratia. In economie - o componenta de baza a oranduirii sociale - a devenit de mare actualitate tranzitia de la economia centralizata la economia de piata. Aceasta tranzitie, vizeaza, in primul rand, schimbarea formei de proprietate asupra mijloacelor de productie, ceea ce inca nu s-a enumtat cu destula claritate nici pana astazi. Initial cu oarecare timiditate, apoi din ce in ce mai pronuntat, a inceput sa se vorbeasca de privatizarea si de economia de piata.
Despre perioada de tranzitie la economia de piata se poate mentiona ca se obisnuia a se spune "tranzitia la economia de piata", folosind mai rar notiunea de "perioada de tranzitie", care, dealtfel, pare a fi mai adecvata in cazul dat. Pana nu demult se considera ca perioada de tranzitie incepe cu infaptuirea revolutiei politice si se termina cu crearea in economie a unui sector privat dominant. 
Astfel, transformarea sistematica presupune efectuarea a trei categorii principale de modificari:
1. modificari institutionale si structurale - cel mai important era instituirea dreptului de proprietate privata, care la randul ei era urmata de concurenta, iar apoi instituirea relatiei de tip contractual intre agentii economici si aceasta, deoarece contractul este suportul juridic de manifestare a libertatii agentilor economici. Proprietatea particulara creaza premisele unei alocari eficiente a resurselor prin corelarea stimulentelor cu rezultatele activitatii economice
2. dereglementarea economiei si crearea pietelor concurentiale prin masuri de liberalizare a preturilor, a cursurilor de schimb, dar si a comertului exterior. Edificarea unor piete concurentiale presupune:
- o negociere libera a preturilor marfurilor sau a serviciilor pe diferite piete
- crearea si protejarea concurentei. Aceste conditii garanteaza stabilirea de preturi corecte: remuneratorii pentru producatori si echitabile pentru cumparatori
- in ceea ce priveste revizuirea rolului statului, functia acestuia este sa instituie regulile de joc din economie si sa vegheze ca ele sa fie respectate: 
- este necesara restrangerea treptata a rolului statului de principal agent economic si a celui de agent unic de coordonare a raporturilor economice
- totodata, statul trebuie sa asigure oferta de bunuri colective (educatie, sanatate, securitate interna)
- deci, economiile in tranzitie sunt reconstruite prin actiunea simultana a fortelor pietei (actiunea libera a agentilor economici), dar si prin interventia statala
3. realizarea macrostabilitatii economice: construirea institutiilor economiei de piata insemna si construirea raporturilor sociale, care sa asigure sau nu un echilibru in tarile in tranzitie. 
Startul tranzitiei a fost mai deficil in Romania decat in alte state ex-socialiste central-europene. Economia era aproape integral etatizata; in formarea produsului intern brut, aportul sectorului privat era in 1989 de numai 12,8%. Sistemul de conducere, hipercentralizat si in conflict cu criteriile de rationalitate, devine complet inert la semnalele realitatii. Realizarea productiei in unitati supradimensionate confereau economiei un grad ridicat de rigiditate. Ineficienta acesteia a fost agravata in anii 80, atat de continuarea investitiilor in ramuri puternic energointensive, cat si de stoparea influxului tehnologic occidental ca effect al politicii de rambursare anticipata, fortata a datoriei externe. Slaba motivatie a muncii, dublata de politica artificiala a "ocuparii depline", altera si mai mult competitivitatea productiei nationale. Efectul cumulate al acestor factori la constituit deteriorarea standardului de viata a populutiei, pauperizarea acesteia, blocarea Romaniei intr-un perimetru de subdezvoltare, compromiterea sanselor sale de a se recorda la noile evolutii ale civilizatiei.
Demontarea brusca, dupa decembrie 1989, a sistemului de comanda s-a soldat intr-o prima etapa cu adancirea efectelor perturbatoare ale dezechilibrelor structurale, exacerbate de insuficienta pregatire a clasei politice, managerilor si in general a populatiei, pentru a actiona in conditiile democratiei si mecanismelor de piata. Circumstantele neprielnice, in care a debutat in Romania procesul tranzitiei, explica intr-o masura importanta disfunctionalitatile evidente ce le-au insotit. Nu insa integral, deoarece acestea sunt imputabile si modului cum a fost gestionata reforma.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tranzitia la Economia de Piata a Romaniei - Etape si Strategii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!