Tranzitia In Modernitate

Extras din referat Cum descarc?

Conecptul de tranzitie sociala desemneaza de regula procesele de trecere de la o societate la alta, de la un sistem social la altul. Intr-o asemenea aptica stadiile de tranzitie sociala apar ca o adevarata punte intre doua tipuri de societati. Un fragment lung al ei este inclus in societatea in plina modificare, in care incep sa se formeze structuri economice si sociale diferite de cele dominate, ce se intersecteaza cu acestea. Iar un alt fragment al ei, deliminat de cel anterior printr-o revolutie de o forma sau alta, se afla in societatea in curs de emergenta, de articulare si de autonomizare intr-un sistem global. Astfel tranzitia de la feudalism la capitalism se intinde pe o durata lunga, cuprinzand, pentru cateva societati occidentale, perioda dintre secolele XVI si XVII, adica cea a adezvoltarii economiei de piata dominata de capitalul comercial si bancar, de accensiunea burgheziei comerciale si de monarhiile absolute. Dupa cum aceeasi epoca de tranzitie include stadiul revolutiilor politice burgheze, al transformarilor ce fac din burghezie o clasa conducatoare in plan politic, al formarii capitalismului industrial si extinderii structurilor sale specifice.
Asa numita tranzitie de la capitalism la socialism din secolul nostru din spatiul est-european nu poate fi analizata in aceiasi termeni, chiar daca ea a fost astfel descrisa de o parte a gandirii marxiste socialiste, din cauza decalajului, a diferentei radicale dintre protectia conceputa si societatea realizata. In estul Europei nu existau conditiile si premisele unei treceri immediate la socialism, care a fost folosit ca o invocatie ideologica in politica partidelor comuniste si nu ca un scop real configurat ca un asamblu social auperior fata de capitalism. In practica istorica s-au constituit niste societati necapitaliste despotice si opresoare care au intreprins propria lor modernizare industriala, proces intrerupt de o acuta criza ce le-a provocat si dezintegrarea de la sfarsitul anilor 80. Intr-o analiza retrospectiva, astazi se poate afirma ca insuficienta cunoastere a modernizarii economice si sociale, ca proces complex de dezvoltare a capitalismului, a contribuit la initierea si desfasurarea unei experiente sociale hazardate. Nu s-a luat in considerare impactul decisiv pentru o tranzitie postcapitalista a unor premise economice si politice de felul dezvoltarii industriale mature, prezenta unei democratii cu participarea clasei muncitoare, ca si a unei societati civile autonome.
S-a crezut ca ele pot fi total sau partial ludate in deschiderea tranzitieispre o societate socialista, in profida faptului ca Mark si Engels au conceput-o intotdeauna ca acea trapta menita sa valorifice principalele dimensiuni si disponibilitati de civilizatiei moderne. Nu s-a abservat ca evolutia civilizatiei moderne nu admite orice fel de ruptura interioara. Asa a fost posibil ca sub incidenta circumstantelor crizei din primul razboi mondial sa-si faca loc in ideea renuntarii la economia de ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Tranzitia In Modernitate
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!