Tranzactii Comerciale

Cuprins referat Cum descarc?

Scurt istoric
Concepte si definitii 
Functiile conosamentului
Continutul conosamentului
Tipuri de conosamente
Modalitati de semnare si eliberare a conosamentelor


Extras din referat Cum descarc?

Nu se poate spune cu exactitate cand au inceput sa fie utilizate conosamentele, cu toate ca au fost descoperite documente care confirmau ca diferite tipuri de marfuri au fost incarcate la bordul navelor de peste o mie de ani. Deoarece nu a existat un cod maritim formal de la greci sau romani, dreptul maritim s-a dezvoltat pe baza practicilor si uzantelor maritime. Cerinta ca fiecare comandant sa aiba la bord un functionar este mentionata in "The Ordonnance Maritime of Trani" din 1063 si se refera la un functionar care avea ca principala sarcina inscrierea marfurilor intr-un registru al marfurilor incarcate, registru ce facea parte din documentele navei. Conform "Custom of the Sea", un manuscris din secolul al XIV-lea, comandantul navei nu era raspunzator pentru nici o marfa incarcata la bord si neinscrisa in registrul navei. 
Aceasta afirmatie poate fi considerata ca inceputul perioadei de tranzitie de la dovada orala a incarcarii marfii la bord (in lipsa unei afirmatii contrare poate fi prezumat ca pana atunci erau acceptate si confirmarile verbale) la dovada scrisa, cea care conduce eventual la un contract privat intre comerciant si comandant.
In Evul Mediu, comerciantii calatoreau impreuna cu marfurile si de aceea nu era nevoie de nici un fel de documente de transport. O reminiscenta a acestei practici poate fi intalnita si in perioada actuala, ea fiind ilustrata prin inscrierea in contract a unei clauze care da dreptul unui reprezentant al navlositorului sa calatoreasca impreuna cu marfa. Pe masura ce comerciantii au inceput sa aiba incredere in armatori, in faptul ca acestia vor livra marfa unui agent al comerciantului, acestia au inceput sa solicite comandantului un document care sa confirme ca un anumit numar sau o anumita cantitate de marfuri a fost incarcata la bordul navei. Aceasta practica a generat cateva probleme determinate de faptul ca in cazul pierderii acestui document emis intr-un singur exemplar, comerciantul se afla la bunul plac al comandantului care avea singura dovada a incarcarii marfurilor la bord.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tranzactii Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!