Tranzactii Bursiere

Extras din referat Cum descarc?

Definirea,structura tranzactiilor bursiere
La modul general, tranzactia este definita ca o conventie intre doua sau mai multe parti, prin care se transmit anumite drepturi, se face un schimb comercial. Prin tranzactii bursiere intelegem contractele de vanzare-cumparare de titluri si alte active financiare, care se incheie pe piata secundara de capital cu mijlocirea agentilor de bursa , respectiv a societatilor de intermediere financiara autorizate. Aceste tranzactii se efectueaza in conformitate cu legislatia privind valorile mobiliare din tara respectiva, si cu regulamentele institutiilor implicate (Bursa de Valori, institutiile pietei OTC etc.)
Interpretarile cu privire la notiunea de tranzactie bursiera au evoluat treptat in timp, si mai ales in ultima perioada, astfel incat daca in mod traditional erau considerate tranzactii bursiere doar acele contracte incheiate in incinta bursei si in timpul sedintei de tranzactionare, acum sunt acceptate ca fiind tranzactii bursiere si cele care sunt efectuate in afara bursei cu singura conditie de a fi inregistrate aici. De altfel, acest lucru a fost impus de fenomenul de delocalizare a burselor, de globalizare precum si de aparitia pietelor OTC
2.Tipologia tranzactiilor bursiere.
Exista o mare varietate de tipuri de tranzactii bursiere.
Indiferent de natura lor, tehnica tranzactiilor este marcata de modalitatea de lichidare si de cursul la care se realizeaza aceasta. Astfel exista doua mari categorii de tranzactii:
-la vedere
-la termen.
In functie de obiectul lor tranzactiile bursiere se impart in tranzactii cu:
-titluri financiare primare 
-tranzactii cu derivate financiare 
In ceea ce priveste tranzactiile cu titluri financiare primare practica a instituit modelul tranzactiilor:
-de tip american 
-de tip european.
Tranzactiile de tip american pot fi:
-for cash (pe bani gheata)
-on margin (pe credit)
-short selling ( pe baza de titluri imprumutate)
Tranzactiile de tip european (dupa modelul pietei bursiere franceze) pot fi:
-au comptant (la vedere, adica cu reglementare imediata)
-au reglement mensuel (la termen)
-a prime (operatiuni conditionale).
Tranzactiile cu derivate financiare sunt reprezentate de :
-contractele futures 
-contractele pe optiuni.
Fig. 1 Tipuri de tranzactii bursiere
Tranzactii cu titluri financiare primare
Negocierea titlurilor financiare primare -actiuni si obligatiuni-se realizeaza in modali-
tati diferite pe pietele bursiere de tip american(specifice si pietelor asiatice) si respectiv pe cele de tip european.
Tranzactiile de tip american cu titluri primare
a)Tranzactiile pe bani gheata(for cash) sunt acele operatiuni bursiere la care investitorul se angajeaza sa plateasca in mod efectiv(din contul sau deschi la broker)pretul titlurilor cumparate,iar vanzatorul sa le predea efectiv(in cazul titlurilor material efective) sau sa transfere(daca sunt dematerializate) in contul clientului valorile negociate.
Legat de momentul executarii contractului,pe pietele de tip american regasim in practica urmatoarele tipuri de tranzactii:
a)cu lichidare imediata(cash delivery),cand executarea(livrarea/plata titlurilor) are loc chiar in ziua incheierii contractului bursier;
b)cu lichidare normal(regular settlement),cand executarea efectiva a contractului se face dupa/intr-un anumit numar de zile de la incheierea contractului(3-5 zile);
c)cu lichidare la emisiune(when isssued) pentru titlurile financiare care inca nu au fost emise,dar se cunoaste data la care va avea loc emisiunea.
Prin urmare, un investitor care a cumparat titluri cash este obligat sa depuna in contul sau contravaloarea acestora in limitele termenului stabilit pentru lichidarea normala - 5 zile - dar in nici un caz sa nu depaseasca 7 zile. In cazul in care clientul nu isi respecta aceasta obligatie, brokerul va proceda la lichidarea pozitiei clientului sau prin vinzarea titlurilor respective la valoarea lor de piata din momen!tul in care obligatia scadenta de depunere a fondurilor nu a fost indeplinita. Daca brokerul a vindut titluri executind ordinul clientului, iar acesta nu a predat integral titlurile in sapte zile, firma broker cumpara titlurile de pe piata, la cursul curent, in vederea predarii acestora la casa de compen!satie. Orice diferenta nefavorabila rezultata din aceste operatiuni (cind lichidarea pozitiei prin vinzarea titlurilor se face la un curs mai redus decit cel la care au fost cumparate sau cind cumpararea acestora se face la un curs mai mare decit la angajarea pozitiei) este suportata de client.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tranzactii Bursiere.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!