Transporturile Feroviare

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1 Restructurarea si Dezvoltarea TransporturilorTransporturile Feroviare
1.Prezentare generala - subsistemele transporturilor feroviare [pag.3]
2.Structura subsistemelor de transport feroviare [pag.6] 
3.Situatia activitatii de transport feroviar [pag.16]
4.Obiectivele strategice ale restructurarii si dezvoltarii transporturilor feroviare [pag.18]
5.Restructurarea si privatizarea transporturilor feroviare in Romania [pag.22]
6.Actiuni administrative pe termen scurt si mediu legate de restructurarea si privatizarea transportului feroviar [pag.26]
7.Programe de restructurare si dezvoltare a transporturilor feroviare [pag.31]
8.Efectele economice si sociale de restructurare si dezvoltare a transporturilor feroviare [pag.39]
Cap. 2 Activitatea de transport feroviar si integrarea economico-europeana 
2.1 Forme, mecanisme si avantaje ale integrarii economico-europene in cazul transporturilor feroviare [pag.41]
2.2 Integrarea subsistemelor de transport feroviare in retelele de transport europene [pag.44]
Cap. 3 Concluzii / Propuneri privind transporturile feroviare [pag.47]
Bibliografie [ pag.48]


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1
Restructurarea si Dezvoltarea Transporturilor
Transporturile Feroviare
1. Prezentare generala - subsistemele transporturilor feroviare
Transporturile reprezinta un domeniu important al activitatii economico-sociale pentru ca prin intermediul lor se efectueaza deplasarea in spatiu a bunurilor si oamenilor in scopul satisfacerii necesitatilor materiale si spirituale ale societatii omenesti.
Clasificarea transporturilor:
1. In functie de obiectul lor, transporturile sunt:
a) transporturi de persoane
b) transportul de lucruri (marfuri)
2. In functie de caile de transport pe care se realizeaza, transporturile sunt:
a) transporturi terestre:
- pe cale ferata
- rutiere
b) transporturi pe apa:
- navale
c) transporturi aeriene
3. In functie de ruta parcursa in interiorul tarii sau transfrontaliere:
a) trafic intern sau local
b) trafic international care la randul lor pot fi:
- transporturi in trafic international de tranzit, adica transportul se efectueaza pe teritoriul unui stat numai in trecere;
- transportul de peage- locul de expediere si cel de destinatie se afla pe teritoriu aceluiasi stat insa parcursul transportului strabate un stat vecin.
4. In functie de utilizarea succesiva a unor mijloace de transport diferite, distingem:
a) transportul combinat care are ca obiect o singura partida de marfa ce este deplasata la o singura destinatie utilizandu-se cel putin doua mijloace de transport diferite si la care se va elibera un singur document de transport;
b) transportul multimodal care se realizeaza cu cel putin doua modalitati de transport diferite. 
5. In functie de interesul satisfacut prin executarea transportului, sunt cunoscute:
a) transporturile publice efectuate de persoane juridice specializate si autorizate in acest scop in temeiul unui contract de transport;
b) transporturi efectuate de persoane fizice in scopul satisfacerii unui interes personal, propriu, uzand de mijloace proprii de transport.
CFR SA este compania nationala care administreaza si intretine infrastructura feroviara publica. Serviciul principal oferit de companie este transportul trenurilor operatorilor feroviari de Marfa si Calatori pe infrastructura de cale ferata.
CFR Calatori este compania nationala de transport feroviar de Calatori, constituita ca operator national de Calatori prin reforma SNCFR.
CFR Marfa este compania nationala de transport feroviar de Marfa, constituita ca operator national de Marfa prin reforma SNCFR.
Informatica Feroviara este compania comerciala filiala a CFR SA ce presteaza servicii informatice de Infrastructura si aplicatii specializate catre actorii din sistemul feroviar. Compania produce, comercializeaza si exploateaza aplicatii software dedicate sectorului transporturilor.
Autoritatea Feroviara Romana este agentia specializata subordonata Ministerului Transporturilor, cu competente exclusive in reglementare. AFER acopera prin activitatea sa standardele tehnice si de siguranta circulatiei, licentierea, autorizarea si monitorizarea operatorilor de transport feroviar, licentierea furnizorilor de produse si servicii pentru sector, precum si autorizarea personalului specializat.
Ministerul Transporturilor este autoritatea publica principala pentru sectorul transporturilor, cu atributii de reglementare, control si gestiune a intereselor statului roman in domeniu.
Transportul de Calatori este efectuat de operatorii de transport feroviar de Calatori licentiati de AFER. Transportul de Marfa este efectuat de operatorii de transport feroviar de Marfa licentiati de AFER. Aceste companii licentiaza impreuna cu operatorii nationali pentru trase si au drepturi egale de acces la Infrastructura
Prin transport pe caile ferate romane se intelege orice deplasare de persoane sau bunuri realizata cu vehicule feroviare de catre operatori de transport pe infrastructura feroviara. Transportul feroviar precum si serviciile conexe acestuia sunt considerate activitati de transport feroviar.
Obiectul activitatii de transport presupune deplasarea in spatiu a bunurilor, marfurilor si persoanelor de catre un transportator, activitate care este o madalitate de infaptuire a intereselor de natura socio-economica, reglementate juridic.
Procesul aparitiei transporturilor ca ramura distincta a economiei nationale a inceput la 
sfarsitul sec XV-lea si sa desfasurat o data cu revolutia industriala. Pana la inceputul sec al XIX-lea transportul se facea numai pe cai de comunicatii terestre si pe cai navigabile.
Transportul feroviar a fost organizat dupa aparitia locomotivei cu abur in deceniul al 
treilea al sec XIX, locul acestuia fiind luat de transportul feroviar diesel-electric si electrificat.
Transportul feroviar, auto, maritim, aerian, reprezinta un domeniu important al activitatii 
economico sociale prin intermediul caruia se realizeaza deplasarea sau stramutarea in spatiu a bunurilor si persoanelor in scopul satisfacerii intereselor materiale si spirituale ale societatii omenesti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Restructurarea si Dezvoltarea Transporturilor - Transporturile Feroviare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!