Transporturi in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Aspecte generale...
Transportul reprezinta un sector important al economiei atat din punct de vedere al contributiei sale directe la crearea produsului intern brut cat si prin prisma rolului sau in circulatia bunurilor si implicit in realizarea valorii adaugate brute a celorlalte ramuri. 
Transporturile pot fi considerate o continuare fireasca a procesului de productie
Nivelul de dezvoltare a cailor de comunicatii si transport depinde de gradul de dezvoltare economica a fiecarui stat, de progresul stiintei si tehnicii, de intensitatea traficului de marfuri si calatori si de conditiile naturale.
Transportul, cu o pondere de circa 7% in produsul intern brut, reprezinta a doua categorie de servicii, dupa comert, ca importanta in sectorul tertiar si in acelasi timp o activitate cu o contributie la cresterea economica echivalenta cu a agriculturii. Spre deosebire de aceasta, transporturile au o evolutie constanta ,in ritmuri anuale de crestere ridicate. 
Dupa mediile in care se desfasoara, transporturile si comunicatiile se incadreaza in patru mari categorii :
- pe uscat: feroviare, rutiere;
- pe apa: fluviale, maritime, canale;
- aeriene: aeronave;
- speciale: conducte, magistrale, telegraf, telefon, radio, aerospatiale. 
Transporturi pe uscat
Traficul feroviar este inlesnit de constructii speciale de mare tehnicitate: terasari, poduri, tuneluri etc. Principalele poduri de cale ferata traverseaza Dunarea (la Giurgiu-Ruse facand legatura cu Bulgaria si la Fetesti-Cernavoda inlesnind circulatia catre litoralul romanesc) si Prutul (la Ungheni, spre R. Moldova). Cele mai lungi tuneluri feroviare din Romania sunt: Lesul Ursului (6.000 m), Teliu (4375 m), Romuli - Maramures (2388 m), Mestecanis (1.800 m).
Reteaua cailor ferate romane are o lungime totala de 11380 Km, din care 33% este electrificata; densitatea cailor ferate este de 15,9 km la 1000 km2. Reteaua feroviara este dispusa in functie de vaile transversale (radiar) si in concordanta cu treptele de relief (concentric) si organizata in opt magistrale ce pornesc din Bucuresti catre extremitatile tarii: Timisoara, Arad, Oradea, Satu-Mare, Suceava, Iasi, Galati si Constanta. Trecerea catre rutele internationale se face prin intermediul punctelor de frontiera: Giurgiu, Moravita, Curtici, Episcopia Bihor, Vicsani, Ungheni, Negru Voda. 
Transporturi rutiere
Lungimea totala a soselelor in Romania este de 72834 km si 113 Km autostrada. Densitatea soselelor este de 306,7 km la 1000 km2 si 30,2 autovehicule pe un Km de drum.
Legatura cu tarile din nordul si vestul continentului se face prin intermediul drumurilor internationale: E 60, face legatura cu litoralul romanesc, prin Transilvania cu Franta, Germania, Italia, Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria; E 70 leaga Serbia, Italia, prin Romania (Moravita, Timisoara, Drobeta, Craiova, Bucuresti, Giurgiu), cu Bulgaria, Turcia, Grecia; E 85 leaga Polonia, Ucraina, prin Romania (Suceava, Bacau, Urziceni, Bucuresti, Giurgiu) cu sudul continentului. 
Principalele puncte de frontiera sunt: Moravita, Nadlac, Bors, Siret, Albita, Negru Voda, Giurgiu. Principalele poduri rutiere sunt cele de pe Dunare: Giurgiu-Ruse, Fetesti-Cernavoda, Giurgeni - Vadu Oii si peste Prut la Albita. 
Transporturi pe apa
Caile fluviale ale Romaniei sunt: fluviul Dunarea, canalul Dunare - Marea Neagra, canalul Bega si Prutul (pana la Albita). Principalele porturi la Dunare sunt: Sulina, Tulcea, Galati, Braila (porturi fluvio-maritime cu cel mai intens trafic), la care se adauga si: Cernavoda, Calarasi, Giurgiu, Zimnicea, Drobeta Turnu Severin, Orsova si Moldova Veche.
Canalul Dunare-Marea Neagra are o lungime de 64 km, este construit intre Constanta-Sud si Cernavoda, scurtand drumul pe Dunare cu aproape 400 km; pe acest canal sunt amenajate sisteme de ecluze in partile extreme si instalatii portuare (Cernavoda, Medgidia, Basarabi, Agigea). Intre Poarta Alba si Midia-Navodari se face legatura cu un alt canal. Canalul Bega trece prin Timisoara si asigura un trafic naval local. 
Transporturile maritime romane - Principalele porturi la Marea Neagra sunt Constanta si Mangalia. Transportul de marfuri prin intermediul rutelor maritime a scazut simtitor de la 35933 mii tone in 1989, la 22316 mii tone in 1991 si la 11.936 mii tone in 1996
Transporturi aeriene
Transporturile aeriene in Romania s-au dezvoltat mai mult dupa cel de-al doilea razboi mondial, desi prima baza aeriana interna a functionat din 1920. 
Principalul nod aerian este Bucurestiul, cu doua aeroporturi: la Baneasa (pentru rute interne) si la Otopeni (pentru rute externe). Aeroporturile "Mihail Kogalniceanu" (Constanta), Timisoara si Arad sunt destinate traficului international si intern, iar Iasi, Suceava, Tulcea, Bacau, Caransebes, Oradea, Sibiu, Tg. Mures, Cluj Napoca, Satu-Mare, Baia-Mare servesc transporturile interne (partial si rute externe). Aviatia utilitara actioneaza in agricultura si silvicultura, medicina. 
Transportul aerian de marfuri a scazut dupa1989, de la 51 mii tone la 47 mii tone in 1992, pana la 26 mii tone in 1996. Transportul de persoane s-a mentinut aproape constant in ultimii ani (1991-1996). In 1996 s-au inregistrat 1360 mii persoane pentru transportul aerian. 
Transporturi speciale
Transporturile speciale - Reteaua de conducte ce transporta petrol si gaze naturale se indreapta din zona de exploatare a Depresiunii Colinare a Transilvaniei (gaz metan) catre zonele de consum ale tarii sau din portul Constanta catre zonele de prelucrare (petrol).
Transportul prin conducte a scazut simtitor (s-a injumatatit) de la 30600 mii tone in 1989, la 14.862 mii tone in 1996.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transporturi in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!