Tipuri și Categorii de Sisteme Informatice

Extras din referat Cum descarc?

1. Modalitati de structurare a sistemelor informatice
Sistemele informatice din prezent pot fi construite in asa fel incat sa poata fi utilizate si in mod centralizat cat si descentralizat in activitatile operationale si de luare a deciziei.
a) Avantajele centralizarii 
- acest mod de lucru poate conecta toate componentele unei organizatii prin retele de comunicatii care ofera managementului posibilitatea de a centraliza procesul de luare a deciziei (deciziile ce erau luate la nivelul de jos); 
- se poate promova centralizarea operatiilor care reduce numarul de birouri, depozite si alte spatii de munca. 
b) Avantajele descentralizarii 
- utilizare de retele distribuite de calculatoare la mai multe puncte de lucru ce ofera managerilor de varf posibilitatea de a delega deciziile la nivelul managementului de mijloc; 
- managementul poate descentraliza activitatea operationala prin cresterea numarului de grupuri care au acces la informatie si comunicatie. 
c) Tendinte in structurarea sistemelor informatice 
Daca la inceputul utilizarii calculatoarelor sistemul de lucru era organizat intr-un compartiment distinct - centralizarea era singura optiune - prin dezvoltarea tehnologiei informatiei, a computerelor puternice a determinat centralizarea hard-ului, soft- ului si a specialistilor din sistemele informatice la nivelul corporatiilor.
Dupa aceasta perioada dezvoltarea de PC-uri a determinat o tendinta de descentralizare mai ales ca au aparut retelele de calculatoare ce puteau fi accesate de orice utilizator. In perioada urmatoare a aparut necesitatea de a se stabili un control asupra resurselor informationale ale organizatiei rezultata din descentralizarea de la nivelul unor organizatii si descentralizarea de la nivelul altora ceea ce ar semana cu niste sisteme hibrid.
In fine, se remarca in prezent tendinta de a transfera functiile sistemelor informatice unor firme din afara organizatiei ca integratori de sistem.
2. Categorii de sisteme informatice
Sistemele informatice joaca un rol important in a asigura suportul activitatilor manageriale si operationale in business. Din acest motiv exista posibilitatea de a clarifica tipologia sistemelor informatice la nivel conceptual in:
a) Sisteme informatice operationale 
b) Sisteme informatice pentru management 
a) Sistemele informatice operationale cuprind: 
-sisteme informatice operationale; 
-sisteme pentru procesarea (prelucrarea) tranzactiilor ;
-sisteme pentru controlul proceselor; 
-sisteme pentru colaborarea la nivelul organizatiei .
b) Sisteme informatice pentru management cuprind: 
o sisteme informatice pentru management (in general); 
o sisteme informatice pentru fundamentarea deciziei; 
o sisteme informatice pentru activitatea executiva.
Sistemele informatice operationale
Sistemele informatice sunt necesare pentru a prelucra datele generate si utilizate in operatiile de business. Aceste sisteme informatice operationale produc a varietate de produse informationale pentru uz intern sau extern. Aceste informatii vor fi prelucrate mai departe de catre sistemele informatice pentru management. In general acestea au rolul:
- de a procesa date privind business-ul; 
- de a controla procese industriale. 
Sistemele informatice de prelucrare a tranzactiilor
Aceste sisteme sunt orientate catre prelucrarea datelor rezultate din business sau operationale: vanzari, cumparari, inventar si ofera o varietate de produse informatice (liste, situatii etc.) de uz intern sau extern. Prelucrarea datelor se face in urma acumularii (la o perioada de timp) sau in timp real.
Sisteme informatice pentru controlul proceselor
Sunt acele sisteme care utilizeaza computerul pentru a controla anumite procese fizice (linii de productie robotizate, fabrici automate etc.)
Sistemele informatice pentru colaborarea la nivelul organizatiei
Sunt sisteme care utilizeaza o gama larga de tehnologii informatice pentru a asigura colaborarea, comunicarea dintre angajatii (membrii) unei organizatii. Aceasta ajuta la schimbul de idei, impartirea resurselor, coordonarea intre membrii. Scopul acestor sisteme informatice este de a creste productivitatea si creativitatea echipelor si grupurilor de lucru dintr-o intreprindere moderna. 
Sistemele informatice pentru management
Aceasta categorie de sisteme informatice sunt orientate spre a oferi suport si informatii pentru autoritatea efectiva de luare a deciziei. Ele asigura suportul pentru necesitatile decizionale de la nivelul de varf (strategic), la cel de mijloc (tactic) sau cel operational. Sistemele informatice pentru management ofera o varietate de rapoarte specifice folositoare in activitatile manageriale curente. Produsele informatice pot fi obtinute la cerere, periodic sau cand apar necesitati exceptionale.
Sisteme informatice pentru fundamentarea deciziei
Aceste sisteme ofera managerilor utilizatori informatii intr- un mod interactiv ori de cate ori este nevoie. Managerii isi genereaza informatiile de care au nevoie pentru decizii, folosind modele decizionale si baze de date specializate.
Sisteme informatice pentru activitatea executiva
Sunt sisteme care asista nivelul mediu si de varf al managementului organizatiei. Ofera un acces imediat si usor la informatiile necesare atingerii obiectivelor strategice ale firmei. Au un mod usor de operare si intelegere.
Inteligenta artificiala
Este o combinatie intre stiinta si tehnologie, al carei scop este de a dezvolta computere care pot gandi. Se porneste de la ideea ca dezvoltarea de functii ale computerului sunt asociate in mod normal cu inteligenta umana


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri si Categorii de Sisteme Informatice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!