Tipuri de Manageri

Extras din referat Cum descarc?

Managerul reprezinta o componenta importanta a resurselor umane in unitatile economice. In literatura de specialitatea definitiile managerilor difera. Astfel, ei sunt definiti ca: oamenii care folosesc rapid prilejurile ivite; si oricine da directive si acel individ care are drept de dispozitie.
In categoria managerilor sunt inclusi nu numai conducatorii propriu-zisi, ci intreg personal de specialitate, toti cei cu studii superioare care lucreaza in cadrul compartimentelor functionale. Datorita capacitatii de inovatie si puterii de adaptare a ideilor, unii specialisti sustin ca cel mai important om dintr-o intreprindere nu este muncitorul, ci managerul. 
Un manager poate rezolva unele probleme de conducere din mai multe ramuri de activitate, stapanind un numar de forme, principii si metode de conducere, oarecum cu caracter comun; cu ajutorul lor, managerul respectiv isi construieste un cadru potrivit de lucru, dezvoltandu-si imaginatia creatoare, intuitia, judecata, inteligenta.
Trasaturi definitori ale managerilor sunt: dubla personalitate ceea ce inseamna ca pe langa cunostintele de specialitate, solicitate de profesiunea de baza managerul are nevoie si de cunostinte, calitati, aptitudini specifice managementului; si caracterul creator al activitatii desfasurate.
Calitatiile unui manager reprezinta o rezultanta a diferitelor roluri pe care acesta este capabil sa le indeplineasca. Aceste roluri sunt urmatoarele: rolul simbolic acela de a reprezenta colectivul si de a semna documente; rolul de legatura intre superiori, egali si inferiori; rolul de sistem deoarece spre el se indreapta si se aduna toate informatiile; rolul de propagator; rolul de purtator de cuvant; rolul de initiator, mediator al conflictelor, rolul de contabil, rolul de indrumator si rolul de negociator.
Comportamentul managerului consta in ansamblul modalitatilor de reactie ale organismului, in interactiunea acestuia cu mediul inconjurator.
Sociologul american McGregor descrie doua ipostaze de comportament in ceea ce priveste managerul: unul traditional, care il constrange pe subaltern, da ordine, pune pret pe aspectul formal; altul modern, caracterizat printr-o tinuta prietenoasa, apreciaza competenta subalternilor, stabileste sarcini si obiective in loc de ordine. Comportamentul managerului are o mare importanta pentru formarea unei atmosfere psihologice, sanatoase, in colectivul de munca. 
Personalitatea managerului sintetizeaza: o larga cultura generala de specialitate, un orizont filosofic, spirit de creativitate, nevoia de autoperfectionare, tinuta morala. Fiecarui manager ii este proprie o anumita manifestare a personalitatii sale. Aceasta manifestare se modeleaza insa in confruntarea permanenta cu membrii grupului condus.
Literatura de specialitate ofera variante de clasificare a cadrelor de conducere, in functie de anumite criterii. Astfel, dupa intensitatea muncii depuse, s-ar putea distinge trei tipuri de conducatori: cel care face totul singur, hotaraste si gandeste pentru toti; cel care nu face nimic personal, toate indatoririle sale trecandu-le in sarcina subalternilor sai; si cel care face numai ceea ce este necesar, iar subalternii muncesc cum trebuie.
Francezul Chalvin delimiteaza 10 tipuri de manageri: organizatorul, participativul, intreprinzatorul, realistul, maximalistul, birocratul, demagogul, tehnocratul, oportunistul, utopistul modernist.
Profesorul american Keith Devis, deosebeste 4 tipuri de cadre de conducere: autocrat, custodial, sportiv, colegial.
Profesorul polonez Storosciak prezinta doua tipuri: autocrat si democrat.
In functie de modul cum utilizeaza informatiile, in activitatea curenta, exista cinci tipuri de manageri: mobilul, prudentul, jucatorul, inocentul si echilibratul.
Mobilul se caracterizeaza prin faptul ca aduna informatii, se documenteaza mereu, prelucreaza datele si le actualizeaza iar cand trebuie sa se decina spune ca nu detine suficiente informatii.
Prudentul se documenteaza si in domenii colaterale, daca in cursul actiunii apare ceva neprevazut, se descurajeaza pentru ca asa ceva nu a fost prevazut.
Jucatorul mizeaza totul pe o carte: o informare minima si actiunea, activitatea sa se compune din perioade ascendente si reversul lor.
Inocentul ignora informarea ca activitate premergatoare actiunii, esecurile sale si necazurile pricinuite altora, le scuza prin formula ,,de unde era sa stiu ca..."
Echilibratul apreciaza de cate informatii are nevoie pentru a realiza o actiune cu risc rezonabil, durata informarii este corelata cu importanta scopului, actioneaza mereu conform situatiilor.
Mai exista formulata o teorie tridimensionala a conducerii, bazata pe trei caracteristici care pot determina valoarea unor conducatori: preocuparea pentru trasarea sarcinilor, preocuparea pentru realizarea contactelor umane, preocuparea pentru randament.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Manageri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!