Tipuri de Decontari Electronice Practicate in Activitatea Bancilor

Cuprins referat Cum descarc?

Decontarile electronice 4
a)Home - banking; 5
b)Telephone banking; 5
c)E - banking; 6
d)M - banking (mobile - banking); 6
e)Internet - banking ; 7
Concluzii 9


Extras din referat Cum descarc?

Decontarile electronice
Decontarea este achitare sau incasare a unei sume datorate, fara a se folosi numerar, cu ajutorul viramentelor facute in conturile deschise la banca partilor intre care se efectueaza operatia.
La operatiunile de decontare participantii sunt: 
-persoana care plateste numita platitor si care se afla in pozitie juridica de debitor, datornic;
-persoana care incaseaza suma de bani, beneficiar - si care se afla in pozitia de creditor;
-bancile participante; 
-caracteristica comuna a platitorului si beneficiarului de suma este aceea ca sunt titulari de conturi la banca si utilizeaza pentru stingerea creantei dintre ei circuitele bancare si soldurile conturilor de la banca.
Pentru a se apropia mai mult de clienti, bancile au dezvoltat unele sisteme ce permit oferirea unor servicii personalizate in timp real, la domiciliul clientului.
Tipuri de decontari electronice:
f) Home - banking;
g) Telephone banking;
h) E - banking;
i) M - banking (mobile - banking);
j) Internet - banking ;
A. Home - banking 
Home - banking-ul ofera clientuli posibilitatea folosirii ca mijloc de comunicatie telefonul, televizorul sau calculatorul, pentru a se conecta la centrul de calcul al bancii cu care relationeaza. Pentru a avea acees la sistemul bancii clientul trebuie sa se identifice printr-o parola. Dupa validarea acesului, el poate solicita si obtine informatii privind conturile sau operatiunile sale, sau poate cere efectuarea de operatiuni de debitare/ creditare a conturilor sale. Pentru confirmarea executarii ordinelor de debit/ credit, banca va remite clientului extrasele de cont.
Home - banking-ul se mai numeste si banca la domiciliu. Ea cuprinde serviciile financiare efectuate din exteriorul unitatii bancare. Aceasta poate oferi servicii de transferuri de sume prin ordine de plata, dar si prin acorduri de plata. Tot prin acest serviciu se pot remite catre banca toate ordinele de efectuare a operatiunilor de debitare - creditare a conturilor personale, sub forma unor fisiere specializate, si se pot primi de la banca extrase de cont, avize, detalii sau rezumate ale operatiunilor.
B. Telephone - banking
Telephone - banking-ul reprezinta serviciile bancare prin telefon. Datorita acestui serviciu clientii pot consulta soldurile conturilor si pot realiza transferuri intre conturi. Pentru accesarea acestui serviciu de la un telefon cu tastatura, se formeaza numarul serviciul bancar telefonic si, dupa audierea mesajului robotului telefonic, prin intermediul unui centru de apel, se tasteaza codul numeric personal (PIN) si apoi, dupa confirmarea accesului, codul operatiunii ce se doreste a fi efectuata in contul titularului.
Dupa obtinerea detaliilor privind operatinea de decontare, calculatorul pe care este instalata aplicatia de telephone - banking va comanda operarea decontarii unui calculator specializat. Rezultatele operatiunii de decontare automata vor fi reflectate in baza de date va bancii si vor fi transmise si clientului prin intermediul centrului telefonic al bancii.
Fata de decontarile clasice, acest sistem se bucura de avantaje considerabile, cum ar fi:
- Cresterea calitatii serviciilor oferite de banci si a loialitatii clientilor prin accesul automat si continuu al acestora la efectuarea operatiunilor dorite;
- Cresterea competitivitatii bancii in atragerea clientilor prin performantele superioare ale serviciilor oferite;
- Imbunatatirea alocarii resurselor financiare prin rapiditatea informarii si luarii deciziilor de catre clienti;
- Promovarea marketingului automat al produselor si serviciilor bancii;
- Prevenirea fraudelor cu debit carduri;
- Mentinerea costurilor in limite relativ reduse.
C. E - banking 
E - banking este un sistem ce permite clientilor introducerea tuturor ordinelor de plata, pe care le au de facut parteneilor de afaceri, apoi le transmite automat catre banca, unde sunt verificate si prelucrate, eliminand necesitatea deplasarii clientului pentru a aduce personal aceste documente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Decontari Electronice Practicate in Activitatea Bancilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!