Tipologia canalelor de distribuție

Extras din referat Cum descarc?

CANALELE DE DISTRIBUTIE
1.Coordonate conceptuale
Distributia, prin rolul si functiile sale, contribuie la realizarea actelor de vanzare-cumparare, prin intermediul carora, odata cu miscarea efectiva a marfurilor are loc schimbarea proprietatii asupra lor, respectiv transferarea succesiva a dreptului de proprietate de la producator pana la consumator. Este vorba de un itinerar in circuitul economic al marfurilor, alcatuind un canal de distributie, acesta fiind reprezentat de o combinatie de utilitati si functiuni prin care se asigurarealizarea actelor de vanzare-cumparare.
Canalul de distributie este alcatuit dintr-un lant de verigi prin care marfurile trec succesiv, schimbandu-si locul, proprietarul, iar uneori si infatisarea materiala. Sistemul integrat de canale, agenti economici si mijloace care asigura transferul marfurilor de la producatori la consumatori formeaza o retea de distributie.
Ansamblul canalelor de distributie utilizate intr-o economie formeaza reteaua canalelor de distributie si reprezinta o componenta de baza a retelei nationale de distributie. In cadrul acesteia intalnim o mare diversitate de canale, unele specifice pe produse sau grupe de produse, altele specifice pe zone sau producatori. Frecvent, tipologia canalelor de distributie este analizata distinct pentru piata interna si pentru piata externa, pentru a pune mai clar in evidenta particularitatile acestora si implicatiile asupra organizarii si realizarii distributiei pe cele doua piete.
Pietele interne difera mult de la o economie nationala la alta in functie de mai multi factori : nivelul de dezvoltare economica; suprafata si caracteristicile zonale de relief, clima; modul de organizare a economiei, structura productiei la nivel de economie; nivel de trai; etc. In consecinta, desi tipologia generala a canalelor de distributie este aceeasi, apar diferente mari in ceea ce priveste ponderea diferitelor tipuri de canale in total. In Romania, ca de altfel in intreaga economie a tarilor din estul Europei, sistemul de distributie a cunoscut mutatii substantiale dupa 1990, tendinta generala fiind de perfectionare si adaptare la o economie supusa unor insemnate modificari structurale :
- numarul unitatilor de vanzare cu amanuntul creste semnificativ ;
- are loc o dezvoltare rapida a cometului privat ;
- numarul unitatilor din comertul de stat si cooperatist se afla in continua scadere.
Ceea ce intereseaza pentru caracterizarea activitatii de distributie este faptul ca prin dezvoltarea comertului privat are loc o crestere continua a latimii si adancimii canalelor de distributie. Un aspect negativ manifestat in aceasta perioada este cresterea lungimii canalelor de distributie chiar si in domenii unde acest lucru nu era necesar. Acest aspect nu este insa caracteristic numai Romaniei sau Europei de Est. Un studiu facut in Turcia demonstreaza ca produsele alimentare trec printr-un numar mare de intermediari fapt ce face ca valoarea si volumul tranzactiilor comerciale ale angrosistilor in acest domeniu sa depaseasca semnificativ volumul si vanzarea de alimente in comertul cu amanuntul.
O particulariate a distributiei in cazul bunurilor de consum in Romania este data de numarul mare al comerciantilor independenti cu volum mai mic de activitate si putere economica scazuta. In multe tari din Europa, Asia de S-V si Japonia se manifesta in prezent o tendinta de reducere progresiva si inlaturare a independentilor ca urmare a cresterii cheltuielilor de distributie peste nivelurile preturilor de vanzare, niveluri stabilite in special, de marii comercianti. Procesul incepe deja sa se faca simtit si in Romania, in paralel cu o tendinta de reducere a intermediarilor prin organizarea si dezvoltarea retelelor proprii ale producatorilor.
2.Participantii la procesul de distributie
Canalele de distributie sunt constituite din operatori cu profiluri de a activitate diverse, care contribuie in masura diferita la deplasarea fizica a marfurilor si derularea tuturor celorlalte fluxuri asociate acesteia; in functie de rolul indeplinit in canalele de distributie si de fluxurile in care sunt prezenti, participantii la procesul de distributie pot fi clasificati in urmatoarele categorii majore: participanti primari, ofertanti de servicii functionale, furnizori de servicii de sprijin.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipologia Canalelor de Distributie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!