Tintirea Inflatiei

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Tintirea inflatiei este necesara pentru slabirea relatiei dintre agregatele monetare si inflatie si pentru ca riscurile asociate utilizarii cursului de schimb ca ancora nominala in contextul liberalizarii contului de capital. De asemenea, cerinta calibrarii politicii monetare in functie de evolutia ratei inflatiei si nu in raport cu o tinta intermediara necesita tintirea inflatiei.
Caracteristicile definitorii ale acestei politici monetare pe termen mediu sunt: asumarea neechivoca a angajamentului fata de stabilitatea preturilor ca obiectiv fundamental al politicii monetare, independenta bancii centrale si responsabilitatea acesteia pentru atingerea tintei de inflatie, transparenta strategiei de politica monetara prin comunicarea catre public a obiectivelor si a deciziilor adoptate si disponibilitatea unor indicatori relevanti pentru cele patru blocuri macroeconomice (real, monetar, fiscal, extern).
Fireste ca tintirea inflatiei are multe avantaje dintre care enumeram: dezinflatie la costuri moderate, ancorarea anticipatiilor inflationiste, limitarea inconsistentei dinamice prin crestearea responsabilitatii bancii centrale fata de indeplinirea obiectivului fundamental-stabilirea preturilor si aregim transparent si flexibil, operational chiar in conditiile instabilitatii relatiei agregate monetare-inflatie.
Premisele de la care se pleaca in procesul de tintire a inflatiei sunt : rata anuala a inflatiei se situeaza pe palierul cu o singura cifra, BNR beneficiaza de independenta operationala deplina, succesul procesului de dezinflatie din ultimii ani a condus la consolidarea credibilitatii BNR, sectorul financiar este stabil si solid, dominanta fiscala nu mai reprezinta o problema, tintele de inflatie pentru urmatorii ani au fost stabilite in comun acord cu guvernul si banca centrala si-a intarit capacitatea de prognoza a inflatiei.
Cuprins
Strategii de politica monetara alternative
pentru o banca centrala
In ultimul deceniu, problema cu care s-a confruntat economia mondiala a fost reprezentata de cresterea generalizata a preturilor, motiv pentru care inflatia nu este considerata, de catre autoritati, fie ca este vorba de cele monetare, fie de cele politice, o veste buna. Presiunile generate de cresterea preturilor genereaza, la randul lor, noi presiuni atat in plan monetar, cat si economic, politic, social. Dezechilibrul generat de inflatie afecteaza puternic deciziile sectorului economic privat in ceea ce priveste realizarea de investitii,de economii si chiar dezvoltarea productiei, efectul final concretizandu-se in reducerea nivelului productiei.
Asigurarea stabilitatii preturilor a devenit astfel obiectivul fundamental de politica macroeconomica. Luarea deciziei de a adopta o anumita strategie de politica amonetara depinde, in mare masura de ceea ce poate genera, la nivelul economiei politica monetara adoptata si, nu in ultimul rand, de autoritatea de care dispune banca centrala in economia respectiva. Argumentele aduse in favoarea asigurarii stabilitatii preturilor se bazeaza tocmai pe dezavantajele evidentiate in timp de diversele abordari ale politicilor monetare adoptate. Un prim argument este acela ca o politica monetara orientata in directia asigurarii cresterii economice si a reducerii somajului genereaza efecte al caror lag este variabil. Pe de alta parte, luarea in calcul a ,,curbei lui Phillips" s-a dovedit a fi eficienta doar pe termen scurt, deoarece asigurarea unei rate scazute a somajului sau un nivel ridicat al ratei de crestere economica nu pot fi asigurate decat prin aplicarea unei politici monetare expansioniste care este asociata si unui nivel ridicat al inflatiei. In fapt, argumentele aduse au la baza tocmai disputa referitoare la natura politicii monetare: politica monetara bazata pe reguli stricte sau politica monetara discretionara (rules versus discretion). Argumentele aduse au la baza si faptul ca, de multe ori, masurile de politica monetara adoptate, pot sa nu aiba efectul scontat tocmai ca efect al ,,inconsistentei" acestora in timp.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tintirea Inflatiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!