Tigrii Asiatici

Extras din referat Cum descarc?

Tigrii Est Asiatici este un termen ce denumeste economiile Hong Kongului, Singaporelui, Coreei de Sud si Taiwanului. Aceste teritorii si state s-au remarcat prin crestere economica sustinuta si industrializare accelerata intre anii 1960-1990.
La inceputul anilor 1960, unele dintre aceste tari erau la un stadiu de dezvoltare economica similar tarilor africane, care, in mare parte, au ramas la acelasi nivel. Tigrii asiatici au beneficiat insa din plin de o populatie in general mai bine educata, acces mai usor la pietele internationale (acces la coasta si rauri navigabile) precum si investitii straine care au ajutat la declansarea cresterii economice.
In timp, termenul de tigru a inceput sa fie aplicat oricarei tari cu o crestere economica spectaculoasa datorata unei strategii de comert axata pe exporturi. In Asia de Sud Est, Indonezia, Filipine, Tailanda si Malayesia sunt cunoscute ca tigrii. In Europa, Irlanda este cunoscuta ca Tigrul Celtic iar Estonia ca Tigrul Baltic, in timp ce Chile este cunoscut ca Tigrul Latino-american.
Thailanda, Indonezia, Filipine si Malaysia au cunoscut acum cateva decenii o crestere economica spectaculoasa, supranumita "miracolul asiatic". Astazi, aceasta pare sa se fi diluat considerabil. 
Malaysia a intrat in campanie electorala pentru alegeri legislative anticipate, pe fondul unor tensiuni religioase si probleme rasiale. Ca si ceilalti trei "tigri", acest stat federal din Asia de Sud-Est, un adevarat amalgam etnic, a cunoscut curbele sinuoase ale perioadelor de prosperitate si ale crizelor economice. 
La mijlocul lunii februarie, Malaysia a intrat oficial in campanie electorala, dupa ce premierul Abdullah Ahmad Badawi a primit acordul regelui de a dizolva parlamentul federal si a fixa data alegerilor anticipate. Cel mai probabil, acestea vor avea loc in primele zile ale lunii martie. 
Consultarile pentru viitorul for legislativ au debutat pe fondul unor tensiuni sociale, provocate de muncitorii indieni, nemultumiti de discriminarile facute de autoritati in privinta ocuparii locurilor de munca si a stagnarii salariilor. Fosta colonie britanica, statul malaysian, cu cei 27 milioane de locuitori, este socotit un adevarat creuzet etnic: 60% din acestia sunt malai (de religie musulmana, iar din punct de vedere istoric, "proprietarii" tarii), 25% sunt chinezi, iar circa 10% - indieni. 
Acest amalgam a dus deseori la aparitia unor tensiuni sociale si frictiuni in justitie provocate, printre altele, de sustinatorii legii sharia, opusi adeptilor Codului penal si civil valabil pentru toti locuitorii. Acestora li se adauga nemultumirile intregii populatii din cauza cresterii alarmante a preturilor si a ratei crescute a criminalitatii, fenomene care au erodat popularitatea actualului premier si au facut ca Malaysia sa-si piarda din forta economica gratie careia a fost supranumita "Tigru asiatic". 
"Tigrii", o formula de succes? 
Patru state au primit titlul generic de "Tigrii asiatici": Thailanda, Malaysia, Indonezia si Filipine. La inceputul anilor '70, ele au fost denumite "noi tari exportatoare", iar rata spectaculoasa a cresterii economice a dus la aparitia unei noi sintagme: "miracolul asiatic". 
Alaturi de cei patru "tigri", pe scena economica mondiala si-au facut aparitia si cei patru "dragoni", respectiv noile tari industrializate ale Asiei: Coreea de Sud, Taiwan, Singapore, China, careia i s-a adaugat Hong Kong. "Tigrii" si "dragonii" si-au bazat modelul de reusita economica pe investitiile masive facute in primul rand de Japonia, apoi de tarile din ceea ce a fost numita "Triada": SUA, Canada si Europa Occidentala. 
Economiile acestor tari au alimentat, o perioada indelungata, cererea mondiala de materie prima (petrol), urmata de cea de echipamente electronice. Criza asiatica din 1997, urmata de fluctuatia capitalurilor straine, a afectat masiv capacitatea de redresare a "tigrilor", astfel ca astazi acestia par sa fie "o rasa de feline pe cale de disparitie", dupa cum a apreciat un economist de la World Bank. 
ASEAN a fost gandita ca un baraj impotriva comunismului 
La inceputul lui august 1967, la Bangkok, tari din sud-estul asiatic au fondat organizatia ASEAN (acronimul englez pentru Association of South-East Asian Nations), al carei scop oficial a fost promovarea cooperarii si asistenta reciproca intre statele membre, pentru accelerarea progresului economic si cresterea stabilitatii in regiune. 
In realitate, organizatia politico-economica a fost fondata cu un scop precis in contextul tensiunilor provocate de razboiul rece: acela de a juca rolul unui baraj impotriva miscarilor de sorginte comunista ce s-ar fi putut raspandi in zona. 
Astazi, asociatia asigura in special asistenta mutuala intre membrii sai. Cinci state au pus bazele ASEAN: Indonezia, Malaysia, Filipine, Singapore si Thailanda. Au aderat ulterior Brunei (ianuarie 1984), Vietnam (iulie 1995), Laos si Burma (iulie 1997), Cambodgia (1999). 
Noua Guinee are statutul de observator din 1976, iar in iulie 2006, Timorul de Est si-a depus candidatura si ar putea deveni membru peste patru ani.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tigrii Asiatici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!