Terapie șoc vs Terapie graduală - Cazul Ungariei și Poloniei - Ce drum alegem către economia de piață

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere ...pagina 3
II. Cazul Poloniei ..pagina 4
III. Cazul Ungariei .pagina 5
IV. Procesul de tranzitie in Romania .pagina 6
V. Concluzie pagina 11
VI. Bibliografie pagina 12


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Inceputul anilor '90, a adus cu caderea comunismului in statele din Europa Centrala si de Est, din motive economice in primul rand: lipsa proprietatii private, lipsa contractelor economice voluntare, dar cel mai mare esec al regimului socialist a fost neputinta crearii de avere. In acelasi timp, faimosul filosof si sociolog Ralf Dabrendorf afirma, in ceea ce priveste durata si efectul tranzitiei, ca "schimbarea politica va dura sase luni, cea economica, in liniile ei generale va dura 6 ani, iar schimbarea valorilor si normelor sociale va necesita saizeci de ani" [Ralph Dabrendorf citat de Balcerowicz Leszeck.1995, pagina 53]. In concluzie, tot ce voia el sa spuna este ca, durata este foarte indelungata in ceea ce priveste transparenta procesului pentru a crea libertatea de intreprindere, ori libertatea contractelor, antreprenoriatul dinamic, toate acestea ducand la o prosperitate economica a statului.
Macrostabilizarile si corectarea economiilor in tranzitie au avut loc prima data in Polonia si Ungaria, ele s-au facut prin doua abordari: prin terapia soc si prin terapia graduala. Termenii erau preluati din medicina, primul termen reprezentand o schimbare rapida si coerenta, ce produce un soc, iar al doilea termen reprezinta o schimbare treptata si partiala ce duce la un nivel scazut de risc. 
Terapia soc este folosita pentru problemele pe termen scurt, spre exemplu ea se foloseste pentru inflatie, pe de alta parte, terapia graduala, supraliciteaza capacitatea guvernului si astfel pune in dezvoltare programul dezvoltarii economice. Intre cele doua terapii, putem indentifica doua cai de mijloc: 
- Semi-radicalistii, ce au accentuat interdependenta dintre elementele stabilizatoare si cele de transformare, si sustineau ca trebuie sa existe o "simultaneitate minima"
- Dualistii, ce sustineau construirea economiei de piata intr-un mod organic, prin mentinerea unei perioade de timp preponderentei sectorului statului
II. Cazul Poloniei
In cazul Poloniei, la sfarsitul anului 1989, exista o problema foarte mare, aceasta era hiperinflatia(aproximativ 700%). Se putea spune ca situatia era catastrofala, desi prezenta o situatie mai buna decat Ungaria, din punct de vedere politic, deoarece politica fusese clarificata dupa acordurile din cadrul Mesei Rotunde intre sindicatul Solidaritatea si Guvernul Comunist. Dar problema hiperinflatiei era data de cativa factori foarte importanti in Economia unei tari: 
- Un deficit bugetar mare (( pe de o parte, din cauza subventiilor in crestere si a lejeritatii fiscale, pe de alta parte, din cauza negocierilor dintre intreprinderile de stat si autoritati pentru scutiri de taxe)
- O datorie externa imensa 
- Lipsa cresterii ofertei in concordanta cu cresterea veniturilor
Dar, la finalul anului 1989, proaspatul ministru de finante al primului govern necomunist polonez, care a fost de altfel si intitulat ca autor al "Terapiei de Soc", a reformat rapid economia poloneza. Modelul de tranzitie polonez, cuprindea:
- Liberalizarea sectorului privat
- Liberalizarea preturilor destul de rapida
- Introducerea unei constrangeri bugetare aspre pentru intreprinderile de stat si o brusca reducere a inflatiei pana la un nivel moderat. Acest lucru fiind posibil doar prin intermediul politicilor fiscale, monetare si salariale
Planul lui permitea falimentul intreprinderilor statale, crea drepturi egale intre intreprinderile private si cele de stat. De asemnea, din punct de vedere fiscal, interzicea bancii nationale de a finanta deficitul bugetar si transforma zlotul polonez intr-o moneda convertibila. 
Rezultatele? 
Rezultatele au aparut rapid, la finele anului 1992, Polonia avea deja infiintate peste 600 mii de firme private, iar in 2006 economia poloneza prezenta un volum dublu fata de cel din 1989, iar cresterea economica a fost cea mai mare din toate tarile Uniunii Europene. Inflatia s-a redus si zlotul s-a stabilizat, cresterea preturilor in 1992 fiind de 43% fata de 1991 cand era de 70%.


Fisiere in arhiva (1):

 • Terapie soc vs Terapie graduala - Cazul Ungariei si Poloniei - Ce drum alegem catre economia de piata.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Claudiu Gabriel Tiganas, Eonomia politica a transformarii. Dilema ,,Terapia soc" versus gradualism, Analele stiintifice ale Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Iasi 2005/2006;
- Marin Dinu, Cristian Socol, Aura Niculescu, Economia Romaniei. O viziune Asupra tranzitiei postcomuniste, Editura Economica, Bucuresti 2005;
- Cosmin Marinescu, Economia de Piata - Fundamentele institutionale ale prosperitatii, Editura ASE, Bucuresti 2007;
- Dan Anghel Constantinescu, Anca Iordache, Mihaela David, Tranzitia la economia de piata, Editura Nationala, Bucuresti 2001;
- https://ec.europa.eu/eurostat


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!