Teoria Valorii la Karl Marx

Extras din referat Cum descarc?

Marxismul apare ca o doctrina politica dupa moartea lui Marx in 1883 si este rodul activitatii lui Engels, Kautsky si Plekhanov care au sistematizat ideile sale intr-o conceptie despre lume si viata atat de necesara miscarii socialiste in expansiune.Care a devenit fundamentul comunismului sovietic. Indiferent de etichetari Marx insusi se considera intemeietorul socialismului stiintific care avea ca scop central descoperirea legilor dezvoltarii sociale si istorice.
Marx propune eliminarea proprietatii private - sursa exploatarii proletariatului si introducerea proprietatii comune obstesti (colectiviste). Asfel, la baza economiei socialiste sta principiul colectivismului, care pune accentul pe proprietatea ,,binelui public", fata de interesele individuale. 
. Maxima economiei socialiste fiind ,,Toti pentru unul si unul pentru toti".
Termenul de socialism deriva din latinescul sociare care inseamna a combina sau a impartasi. Termenul corelativ, mai tehnic, societas trimitea la ideea de comunitate, asociatie, sau intovarasire, si are chiar conotatie juridica desemnand o uniune contractuala intre oameni liberi. Astfel cuvantul social are atat o semnificatie contractualista, cat si una subiectiva/emotionala - se refera la relatii de comuniune si camaraderie. O implicatie imediata este legatura conceptului de social cu cel de popor (suveran). Daca societatea este identificata cu intreaga comunitate, este in mod legitim echivalata cu poporul. In consecinta, 'vointa sociala' poate implica vointa populara sau generala. Proprietatea sociala este a intregului popor, participarea sociala la guvernare este una populara, s.a.m.d. 
Comunismul
Termenul ca atare vine de la societatile revolutionare secrete ale Parisului anilor 1830. In dezbaterea politica a fost folosit in trei sensuri diferite:
1. cu referinta la o societate a viitorului bazata pe proprietatea comuna si organizare sociala comunitara. Chiar Platon si Thomas More pot fi banuiti de un anumit comunism, desi conceptul ca atare este asociat operei lui Marx si Engels.
2. cu referinta la miscarea politica care trebuia sa infaptuiasca o asemenea societate prin lupta revolutionara a clasei muncitoare.
3. cu referinta la regimurile politice instaurate in U.R.S.S., tarile Europei de Est, China, Cuba, etc, dupa preluarea puterii politice de catre partidele comuniste. 
1.Contextul socio - economic
Perioada 1840-1880, in care se incadreaza opera lui Marx, a reprezentat una din cele mai involburate din Europa. Monarhiile incepusera sa aiba un concurent in forma democratiilor,iar oamenii incepusera sa lupte impotriva statului pentru a-si putea impune propriile idei. Economiile incepusera sa functioneze tot mai eficient si industrializarea devenise un proces de neoprit care spulbera vechile relatii feudale. 
Pe plan economic productia crestea atat datorita cresterii productivitatii muncii cat si datorita construirii de noi unitati de productie. Dar schimbarile capatasera un ritm prea rapid pentru ca echilibrul social sa mai functioneze. Conflictele erau inevitabile ca mijloc de reechilibrare sociala ceea ce facea atmosfera sociala extrem de tensionata, lucru reflectat si in constiinta oamenilor.
Tocmai datorita acestei atmosfere specifice a timpului Marx pune in centrul sistemului sau teoretic conflictul.
Problemele sociale ale acelor timpuri par a fi fost zugravite excelent de autorii romantici. Imaginile pe care ni le transmit arata muncitorii lucrand 12-14 ore pe zi si de abia avand din ce supravietui. Cresterea nivelului de trai era o realitate dar era lenta, fluctuanta, crizele economice erau frecvente. In schimb aspiratiile cresteau mult mai rapid. 
Tocmai din acest decalaj rezulta frustrarea care caracterizeaza atat de bine miscarile sociale ale timpului si nu neaparat dintr-o inrautatire a situatiei. Era o nevoie acuta de noi ideologii care sa canalizeze aceasta nemultumire, care sa-i ofere o tinta concreta. Astfel modelele socialiste care promiteau tocmai disparitia surselor de frustrare, adica a inegalitatilor sociale si a lipsurilor materiale,erau extrem de populare printre cei nemultumiti.
2.Viata lui Karl Marx
In acest context socio-economic se naste Karl Heinrich Marx intr-un oras de pe raul Mossele, in Prusia, parte din actuala Germanie. El vedea lumina zilei intr-o familie din clasa de mijloc, de origine evreiasca, dar al carui tata s-a convertit la protestantism pentru a-si pastra slujba de avocat.La 17 ani se inscrie la Facultatea de Drept din Bonn, pe care o paraseste anul urmator pentru a se muta la cea din Berlin, mult mai serioasa. Aici isi va petrece urmatorii patru ani, timp in care studiaza dreptul, filozofia si istoria. Tot aici devine editor al unui ziar liberal, ziar sprijinit de industriasi, ziar care manifesta impotriva autocratiei din Prusia acelor vremuri.
Articolele lui Marx, mai ales acelea legate de problemele economice conduc la inchiderea ziarului si la emigrarea lui Marx in Franta.La Paris, unde ajunge in 1843, ia legatura cu socialistii francezi si germani si devine comunist. Scrie cateva lucrari economice dar care raman sub forma de manuscris pana in 1930. Tot aici se dezvolta si parteneriatul cu Friedrich Engels(1820-1895). 
In 1867 publica Capitalul, singurul publicat in timpul vietii sale. Aici,el elaboreaza propria versiune a teoriei valorii- munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Valorii la Karl Marx.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!