Teoria socialismului și a capitalismului

Extras din referat

Prin socialism se intelege ansamblul doctrinelor social-politice care urmaresc reformarea societatilor umane prin desfiintarea proprietatii private (caracteristica capitalismului) asupra mijloacelor de productie si de schimb si punerea acestora sub controlul statului. Principiul dupa care se ghideaza aceasta ideologie este: ,,de la fiecare dupa capacitati, fiecaruia dupa munca depusa".
Asa cum precizeaza si autorul, in acest capitol el doreste sa concretizeze analiza socialismului sau a ceea ce majoritatea oamenilor au ajuns sa vada drept "socialismul prin excelenta", precum si impactul sau socio-economic, luand in considerare variante diferite. Asemenea majoritatii intelectualilor de stanga, Karl Marx a considerat ca organizarea procesului de productie intr-o societate este piatra de temelie a politicii socialiste si cheia pentru un viitor mai bun si mai prosper. Astfel, socializarea mijloacelor de productie a fost inca de pe atunci sustinuta de catre toti socialistii cu vederi marxist-ortodoxe.
Aranjamentele prin care se realizeaza efectiv socializarea mijloacelor de productie sunt foarte importante. Regulile privind proprietatea, adoptate in cadrul unei politici de socializare si care constituie principiile legale fundamentale ale unor tari de tipul Rusiei, se caracterizeaza prin doua trasaturi complementare. 
- nimeni nu este proprietarul mijloacelor de productie socializate; ele sunt detinute "social" si nici unei persoane sau grup de persoane nu le este permis sa le achizitioneze sau sa le vanda si sa pastreze pentru sine beneficiile de pe urma vanzarii; apare aici ideea de administrator (nu exista proprietar)
-  nici unui membru al societatii nu ii este permis sa se angajeze in investitii private si sa creeze noi mijloace de productie private, investitiile putand fi facute doar de administratorii resurselor si niciodata pentru un profit privat, ci numai in numele comunitatii de administratori cu care ar trebui sa fie impartite posibilele profituri rezultate de pe urma investitiilor
De mentionat este faptul ca diferenta dintre o economie bazata pe proprietatea privata si una socializata se refera doar la cum se decide, a cui vointa va fi hotaratoare in cazul unui dezacord. In capitalism, exista cineva care are controlul si altii care nu il au, deci exista diferente reale intre oameni. De asemnea, si in socialism exista diferente intre cei ce detin controlul si cei ce nu-l poseda, doar ca in acest caz pozitia celor a caror opinie domina nu este decisa prin utilizarea anterioara a unor bunuri sau prin contract, ci prin mijloace politice. Pe langa aceasta diferenta intre cele doua ideologii mai exista inca una extrem de importanta: in loc sa lase indivizii sa faca pur si simplu ceea ce vor, capitalismul coordoneaza actiunile constrangandu-i pe oameni sa respecte proprietatea utilizatorilor anteriori, pe cand socialismul, in loc sa-i lase pe oameni sa faca orice le place, coordoneaza planurile individuale impunand planul unei persoane sau al unui grup de persoane, indiferent care ar fi proprietatea si acordurile de schimb reciproc anterioare.
O mare insemnatate o au si efectele economice ale socializarii mijloacelor de productie. Astfel, exista trei efecte strans corelate:
- va avea loc o scadere relativa a ratei investitiilor, a ratei formarii capitalului. De vreme ce "socializarea" ii favorizeaza pe cei ce nu folosesc, nu produc si nu contracteaza mijloacele de productie va scadea numarul celor care indeplinesc aceste roluri. Totodata, deoarece fluxul investitional a scazut si nu mai este permisa transformarea economiilor private in investitii, sau pentru ca investitiile au scazut in masura in care economia a fost socializata, se va economisi mai putin si se va consuma mai mult, se va munci mai putin si mai mult timp va fi alocat distractiei. De aici rezulta aparitia unei saracii relative, deci a unei scaderi a standardului de viata; pentru ca acest standard este impus oamenilor si nu constituie rezultatul alegerii naturale a lor, se va ivi astfel o tendinta de a compensa acest gen de pierderi prin aparitia economiei subterane si a muncii la negru (crearea pietelor negre)
- folosirea risipitoare a mijloacelor de productie (mijloacele de productie nu pot fi vandute deoarece ele apartin unui intreg colectiv, nu exista preturi de piata pentru acestea; atunci, administratorul-producator al mijloacelor de productie socializate nu mai poate evalua in mod corect costurile monetare reale implicate in utilizarea mijloacelor de productie)
- suprautilizarea capitalului
Aceasta analiza se aplica si la factorul de productie munca. De exemplu, deoarece proprietarii factorului munca nu mai pot sa lucreze pentru sine vor exista mai putine investitii in capitalul uman. Totodata, de vreme ce proprietarii muncii nu-si mai pot vinde serviciile celui care plateste mai mult, costul monetar al utilizarii unui anumit factor de munca nu mai poate fi stabilit, si de aici vor aparea tot felul de alocari defectuoase ale muncii. Iar in al treilea rand, deoarece detinatorii muncii intr-o economie socializata se vor alege, in cel mai bun caz, doar cu o parte a rezultatelor muncii lor, in timp ce restul va apartine comunitatii de administratori, va exista o motivatie sporita din partea administratorilor de a-si suplimenta venitul privat si prin urmare va rezulta o suprautilizare a muncii.
La fel de important este si faptul ca o politica de socializare a mijloacelor de productie afecteaza si structura tipurilor de personalitate in cadrul societatii. Astfel, capacitatea anterioara a oamenilor de a exploata oportunitatile productive se va diminua (daca nu va disparea cu totul) si nu-si vor mai putea redobandi acest spirit productiv deoarece ei sunt mult prea preocupati sa-si imbunatateasca veniturile si sa urce spre pozitii mai bine evaluate in ierarhia administratorilor. Iar pentru aceasta este din ce in ce mai important sa ai abilitatile specifice unui politician, adica ale unei persoane care reuseste sa obtina sprijin public pentru pozitia sa prin persuasiune, demagogie si intriga, prin promisiuni, mita si


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria socialismului si a capitalismului.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!