Teoria Public Choice

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Public choice este o scoala nascuta din nevoia de a intelege statul ca agent economic care fixeaza regulile jocului si este, in acelasi timp, si arbitru si jucator.In jurul public choice graviteaza atat economisti cat si politologi, in cea mai mare parte provenind de la universitatea Rochester (N. Y.) si de la Virginia Polytechnic Institute. Cei mai cunoscuti autori sunt J. Buchanan (laureat al Premiului Nobel pentru Economie in 1986) si G. Tullock. 
James M. Buchanan este considerat, alaturi de Gordon Tullock, fondatorul si liderul scolii alegerilor publice (Public Choice) , teorie cu ajutorul careia economistii, dar si politologii, cerceteaza, folosind instrumentele metodologice ale Scolii din Chicago, institutiile politice si modul in care acestea isi stabilesc reperele si isi realizeaza scopurile. Prin contributiile sale la teoria alegerilor publice, James M. Buchanan a schimbat gandirea conventionala despre rolul guvernului in viata indivizilor. Prin lucrarile sale, intre care " Calculus of Consent " si" Limits of Liberty ", el a impus idei pe baza carora, astazi, guvernele de pretutindeni (evident, sunt vizate doar guvernele democratice) incearca sa-si redefineasca raporturile cu cetatenii. Interogandu-se asupra motivelor pentru care economistii justificau interventia statului plecand de la ideea ca piata este imperfecta, si deci rezultatul interventiei nu poate fi altfel decat mai bun in comparatie cu rezultatele actiunii regulilor pietei, Buchanan si scoala optiunilor publice ajung la concluzia ca statul nu trebuie privit doar ca omogen si impartial, ci si ( sau mai ales) ca spatiu al conflictului dintre oameni ce au interese, slabiciuni sau ambitii proprii. Oamenii trebuie deci analizati, pentru ca deciziile lor nu pot sa nu fie influentate de interese si, in consecinta, influenteaza mediul institutional din care fac parte.
James Buchanan a aplicat metode specifice economiei pentru a analiza comportamentul alegerilor publice ale votantilor, ale liderilor de partid sau ale functionarilor. Lucrarile relevante citate la acordarea premiului Nobel drept contributii importante la dezvoltarea teoriei alegerilor publice au fost: " Calculus of Consent " (Calculul consensului) (1962), " Limits of Liberty " ( Limitele libertatii) (1974), "Freedom in Constitutional Contract" ( Libertatea in contractul constitutional ) (1978), " The Power to Tax " (Puterea de a impozita) (1980), "Liberty, Market, and State " ( Libertate, piata si stat ) (1985).
Cercetarile realizate in tarile occidentale din perspectiva teoriei optiunilor publice conduc la ideea ca existenta unui stat puternic nu este compatibila cu preferintele cetatenilor. Buchanan constata ca mecanismele majoritare folosite in regimurile politice occidentale blocheaza functionarea democratiei in profitul unor clientele ce se exprima prin grupurile de presiune si prin lobby-urile cele mai bine organizate. Pentru a stabili remediile prin care sa se opreasca extinderea continua a Leviathanu-ului etatic, Buchanan a simtit nevoia sa stabileasca un model de referinta in raport cu care sa determine criteriile si sursele legimitatii politice. Aceasta intreprindere de filosofie politica va constitui esenta cercetarilor din a doua mare carte a sa, " Limits of Liberty ".
Teoria optiunii publice se incadreaza in cadrul curentelor de gandire economica neoliberala, care s-au revitalizat in a doua jumatate a secolului al XX-lea, pe fondul aparitiei unor fenomene negative, cum ar fi prezenta simultana a inflatiei, somajului si stagnarii economice, crize valutar-financiare, precum si criza intregii economii mondiale, criza provocata in mare parte de cele doua "socuri petroliere" din 1973 si 1979.
Teoria optiunilor publice, desi este de data recenta, a reusit sa furnizeze o serie de explicatii cu privire la motivatia votarii, functionarea grupurilor de interes si a actiunii colective, a sistemului judiciar, a birocratiei politice si administrative, a societatii umane constitutionale etc.
Teoria public choice-aspecte conceptuale
Teoria public choice se defineste ca analiza economica a luarii deciziilor non-piata - un corp teoretic ce trateaza factorii de luare a deciziilor individuale drept participanti la o interactiune complexa care genereaza rezultate politice. Alternativ, ea se defineste si ca aplicarea analizei economice la procesul luarii deciziilor politice, incluzand teorii privind statul, regulile de vot si comportamentul votantilor, serviciile politice (logrolling), birocratia, analiza politica si reglementarea guvernamentala.Scoala public choice admite ca piata are slabiciuni pentru ca efectele externe sunt prost luate in calculul pietei.In aceeasi linie, Buchanan si Tullock formuleaza o teorie a pietei politice si o conceptie despre birocratie (indreptate spre criticarea omniprezentei statului). Aceasta teorie utilizeaza microeconomia traditionala pentru analiza procesului deciziilor indivizilor si colective, pentru aprecierea eficientei comparate a pietei si a statului, pentru a sesiza motivatiile birocratilor si pentru a interpreta o notiune ambigua cum este bunastarea sociala.
Obiectivul esential al scolii ''optiunilor publice'',in conditiile realizate de teoria capitalului uman,este reprezentat de integrarea in campul analizei economice a unui domeniu aflat,traditional,in aria preocuparilor sociologiei si politologiei:alegerile generale si mecanismul intim al procesului de decizie politica la nivelul cel mai analt.In termeni economici,acest obiectiv releva faptul ca scoala ''optiunilor publice'' isi propune sa afle modul in care sunt cheltuiti banii publici si in ce masura si prin ce retele si mijloace deciziile politice determina afectarea eficienta sau nu a resurselor.Protagonistii economici din Blackburg-Virginia urmaresc sa afle ce corelatie exista intre sistemul politic,modul lui de functionare ca sistem institutional si optimul economic;ce legatura exista intre hommoeconomicus-politicus,comportamentul acestuia si binele colectiv;motivele birocratizarii politice si economice si impactul acestui proces asupra eficacitatii sociale,etc.
Punctul de plecare al constructiei teoriei ''preferintelor publice'' il constituie analiza critica a statului,un stat interventionsit de tip keynesist.Conform teoreticienilor A.C.Pigou,Paul Samuelson si Kenneth Arrow,piata nu gaseste intotdeauna solutiile cele mai bune posibile;mecanismele de piata sunt departe de a fi perfecte asa cum sustine teoria neoclasica.A.C.Pigou considera ca pentru ca o piata sa functioneze bine este nevoie de interventia statului,cu scopul de a corecta utilizarea ineficienta a resurselor prin mecanismele pietei libere,acolo unde nu se obtin rezultatele dorite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Public Choice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!