Teoria Lebedei Negre

Extras din referat Cum descarc?

Ce este o "Lebada neagra" ?
"Lebada neagra" este o metafora pentru evenimente greu de prevazut si cu impact major. Metafora este inspirata din descoperirea primei lebede negre dupa ce secole de-a randul europenii au crezut ca nu exista decat lebede albe. Lebede negre sunt crizele financiare si razboaiele aparute "din senin", descoperirea unei tehnologii care schimba o intreaga industrie, o carte sau un film al unui debutant care are un succes enorm la public.
Teoria a fost dezvoltata de Nassim Nicholas Taleb pentru a explica:
Rolul disproportionat al evenimentelor cu impact major, greu de prezis si rare, care sunt dincolo de domeniul asteptarilor normale in istorie, stiinta, finante si tehnologie.
Imposibilitatea de calculare a probabilitatii de evenimente rare consecventiale folosind metode stiintifice (datorita naturii foarte mici a probabilitatilor).
Prejudecati psihologice care fac ca oamenii, individual si colectiv, sa fie legati la ochi in fata incertitudinii si constienti de rolul masiv al evenimentelor rare in afacerile istorice.
Spre deosebire de timpuria filosofica "problema a lebedei negre", "teoria lebedei neagre" se refera doar la evenimente neasteptate de magnitudine mare si consecintele lor, si rolul lor dominant in istorie. Astfel de evenimente, considerate extreme, joaca colectiv roluri mult mai mari decat evenimente regulate.
Evenimente de tip "lebada neagra" au fost caracterizate de Nassim Nicholas Taleb, in cartea sa din 2007 (revizuita si completata in 2010), The Black Swan. Taleb priveste aproape toate descoperirile stiintifice majore, evenimentele istorice, si realizarile artistice ca "lebede negre"-nedirijate si neprevazute. El reda nasterea internetului, a computerul personal, a primul razboi mondial, si a atacurilor din 11 septembrie ca exemple de evenimente tip "lebada neagra".
Expresia lui Juvenal a fost o expresie comuna in secolul 16 in Londra, ca o declaratie de imposibilitate. Expresia londoneza provine din prezumtia Lumii Vechi precum ca toate lebedele trebuie sa fie de culoare alba, deoarece toate inregistrarile istorice de lebede au raportat ca acestea au pene albe. In acest context, o lebada neagra era imposibila sau, cel putin inexistenta.
Concret, Taleb afirma , in New York Times:
"Ceea ce noi numim aici o lebada neagra este un eveniment cu urmatoarele trei atribute: in primul rand, este un exemplu negativ, deoarece se afla in afara domeniului asteptarilor normale, pentru ca nimic din trecut nu poate puncta destul de convingator posibilitatea acesteia. In al doilea rand, aceasta exercita un impact extrem. In al treilea rand, in ciuda statutului sau extrem, natura umana ne face sa inventam explicatii pentru aparitia acesteia dupa fapt, acest fapt fiind facut asadar explicabil si previzibil.
Ma opresc si rezum acest triplet: raritatea, impactul extrem, si retrospectiva (desi nu prospectiva) a previzibilitatii. Un numar mic de lebede negre explica aproape totul in lumea noastra, de la succesul ideilor si religiilor, la dinamica evenimentelor istorice, pe baza elementelor din vietile noastre personale.
Identificarea unui eveniment tip "lebada neagra"
Pe baza criteriilor autorului:
1. Evenimentul este o surpriza (pentru un observator).
2. Evenimentul are un impact major.
3. Dupa prima sa inregistrare, evenimentul este rationalizat retrospectiv, ca in cazul in care ar fi fost de asteptat (de exemplu, datele relevante au fost disponibile, dar nu au fost luate in calcul).
Un numar mic de "lebede neagre"explica aproape totul in lumea noastra, de la succesul de idei si religii, la dinamica evenimentelor istorice, pe baza elementelor din vietile noastre personale. Inca de la Pleistocen, cu zece milenii in urma, efectul acestor "lebede neagre"a fost in crestere. A inceput sa accelereze in timpul revolutiei industriale, pe masura ce lumea a inceput sa devina din ce in ce mai complicata, in timp ce evenimente obisnuite, cele pe care le studiem si le discutam si incearcam prezice din lectura ziarelor, au devenit din ce in ce inconsecvente.
Imaginati-va catusi de putina intelegere a lumii din ajunul evenimentelor din 1914 ar fi ajutat a ghici ceea ce avea sa se intample in continuare . Ce putem spune despre ascensiunea lui Hitler si despre razboiul ulterior? Ce putem spune despre declinul precipitat al blocului sovietic? Ce putem spune despre ascensiunea fundamentalismului islamic? Ce putem spune despre raspandirea internetului? Ce putem spune despre prabusirii pietei de 1987 (si de recuperarea mai neasteptate)? Capricii, epidemii, moda, idei, aparitia unor genuri de arta si scoli. Toate acestes urmeaza dinamica "lebedei negre". Literalmente, doar aproape tot ce are semnificatie in jurul nostru s-ar putea inscrie la acest capitol.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Lebedei Negre.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!