Teoria Jocurilor in Afaceri

Extras din referat Cum descarc?

Un joc are loc atunci cand exista doi sau mai multi factori de decizie care interactioneaza (jucatori) si fiecare decizie sau combinatie de decizii implica un rezultat special (pay-off.) Soarta unui jucator depinde nu numai de propriile actiuni ci si de actiunile celorlalti jucatori. 
Teoria jocurilor este indeosebi axata pe estimarea rezultatului de jocuri de strategie in care participantii (de exemplu, doua sau mai multe intreprinderi concurente pe o piata) au informatii incomplete,gresite despre intentiile altora. 
Dilema Prizonierului 
Dilema Prizonierului poate explica caderea intelegerii intre producatorii in fixarea preturilor, care poate duce la razboaie de pret intre furnizori si producator si de asemenea, la colapsul de acorduri de schimb liber intre tari atunci cand una sau mai multe tari decid ca strategiile protectioniste sunt in interesul lor propriu. 
Un exemplu clasic privind acest tip de joc este situatia in care doi sau mai multi condamnati sunt interogati cu privire la vinovatia lor. Ei trebuie sa faca o simpla alegere: sa marturiseasca cu privire la vinovatia lor sau sa nu marturiseasca. Inculpatii voi fi tinuti in camere separate pentru a nu putea comunica. Fiecare trebuie sa ia singur o decizie dar luand in calcul in mod evident si gandirea celorlalti, ce vor decide? Toti sunt suspecti si fiecare poate sa marturiseasca sau sa nege vinovatia. In tabelul de mai jos se poate vedea rezultatul in ani de inchisoare a deciziilor lor. 
Jucatorii Inculpat 1 
Marturisire Negare
Inculpatul 2 Marturisire (3 ani, 3 ani) (1 ani, 10 ani) 
Negare (10 ani, 1 an) (2 ani, 2 ani) 
Un astfel de exemplu este Schema Ponzi pentru care Bernard Madoff a primit 150 de ani de inchisoare pentru o frauda de 150 de milioane de dolari, conform articolului publicat de Teodora Bodeanu la data de 16 Februarie 2011 pe site-ul www.ziare.com. 
In timpul interviului, Madoff a explicat ca bancile au ignorat in mod voit discrepantele dintre raportarile sale financiare si celelalte informatii pe care le aveau la indemana, despre afacerile sale. 
"Cu siguranta au stiut. Dar atitudinea lor a fost ceva de genul: 'Daca faci ceva ilegal, noi nu vrem sa stim'", a declarat Madoff. 
Potrivit spuselor sale, a cooperat cu oficialii numiti de tribunal pentru a incerca sa recupereze miliarde de dolari pierdute de victimele sale. Pana in prezent, nici una din bancile majore sau fondurile de investitii care au lucrat cu Madoff nu au fost acuzate de procurori ca ar fi stiut de schema Ponzi. Totusi, in cadrul unor procese civile pentru recuperarea banilor, unii directori din cateva banci au declarat ca au avut suspiciuni timp de ani de zile, insa, cu toate acestea, au continuat sa faca afaceri cu Madoff si sa ii ofere banii clientilor. 
De altfel, Madoff a citat niste documente prin care unele banci si fonduri de investitii ar fi negociat in mod privat cu investitorii sai, in ultimii doi ani, si ar fi incheiat intelegeri pentru a "tine sub tacere" rolul pe care l-au jucat institutiile in "crearea situatiei" si despre identitatea beneficiarilor si a conturilor acestora. Desi Madoff a sustinut, in timpul procesului, sub juramant, ca a desfasurat frauda de unul singur, contabilul sau, David H. Friehling, si adjunctul lui Madoff, Frank DiPascali, au pledat vinovati si colaboreaza cu procurorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Jocurilor in Afaceri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!