Teoria generala a sistemului de salarizare

Extras din referat Cum descarc?

1. Remunerarea muncii - instrument indispensabil dezvoltarii societatii contemporane
Munca reprezinta o necesitate obiectiva pentru dezvoltarea societatii . In istoria omenirii continutul si caracterul muncii au cunoscut transformari profunde. In epoca primitiva, de exemplu, oamenii munceau pentru sine. In oranduirea sclavagista si feudala oamenii erau obligati sa munceasca in folosul stapanilor. Pentru munca depusa, ei primeau numai cele necesare existentei zilnice, dar nu ca pret al fortei de munca ci mijloace de existenta pentru a supravietui, in scopul de a fi utilizati in continuare.
Capitalismul a redat omului demnitatea, transformind munca intr-o sursa de propasire a fiecaruia. Au fost elaborate acte normative pe baza carora munca se presteaza conform unui contract incheiat intre parteneri egali, dintre care unul ii ofera forta sa de munca, iar celalalt plata convenita la incheierea contractului. In aceste conditii, la nivelul tuturor statelor, indiferent de gradul de dezvoltare, modelarea sistemului de salarizare devine in zilele noastre, tinind cont de faptul ca structurile intreprinderilor si cele ale proceselor de munca sunt intr-o continua schimbare, una dintre cele mai importante probleme ale managementului resurselor umane. Ea are ca obiectiv, pe langa sporirea productivitatii muncii, realizarea unei productii totale din ce in ce mai mari.
Pe fondul prosperitatii economice inregistrate dupa cel de- al doilea razboi mondial de anumite tari, de exemplu Statele Unite, Japonia, Anglia, Franta sau Germania - in ceea ce priveste statele aflate actualmente in tranzitie, putem discuta doar de o recesiune prelungita - durata muncii a fost normata prin prevederi legale in scopul realizarii unei sigurante maxime a angajatului. Remunerarea este corelata, in situatia ramurilor direct productive, cu cantitatea si calitatea prestatiilor realizate in ideea cresterii continue a productivitatii, in timp ce in domeniile indirect productive timpul de munca este cel care constituie baza constanta de masurare a recompensei.
In etapa actuala, personalul se afla in centrul preocuparilor strategice si operative ale intreprinderilor. Odata realizata aceasta perspectiva, se modifica si profilul cerintelor in ceea ce priveste sistemele moderne de remunerare si de determinare a timpului de munca in directia unei mai mari flexibilizari, individualizari si a unei orientari diferentiate catre atingerea obiectivelor stabilite.
2. Sistemul de salarizare componenta a sistemului de recompense          
In ultimiii ani, in literatura de specialitate tot mai frecvent este intilnit conceptul de managementul recompenselor.
Prin managementul recompenselor se intelege procesul de elaborare si implementare a strategiilor, politicilor si sistemelor de recompense care permite organizatiilor sa-si indeplineasca obiectivele prin recrutarea si mentinerea angajatilor necesari, precum si prin motivarea corespunzatoare a acestora. 
Managementul recompenselor consta, in primul rand, in proiectarea, implementarea si mentinerea sistemelor de recompense ale angajatilor care trebuie sa fie adaptate performantelor organizatiilor si supuse unor imbunatatiri continue
Teoria si practica in domeniu demonstreaza ca in ceea ce priveste recompensele angajatilor, organizatiile folosesc o multitudine de termeni cum ar fi: recompense, compensatii, retributii, remuneratie, salariu, leafa, plata, stimulente, facilitati, avantaje etc.
In aceste conditii, numerosi specialisti in domeniu considera ca managementul recompenselor este o conceptie mult mai larga privind recompensele angajatilor pentru ceea ce acestia au facut sau pot face pentru organizatie.
Cu alte cuvinte, recompensele personalului este un domeniu de activitate deosebit de important pentru organizatie prin intermediul caruia se influenteaza atat comportamentul angajatilor cat si eficienta organizatiei.
Potrivit literaturii de specialitate si practicii manageriale in domeniu, pentru ca o recompensa sa actioneze ca un factor motivator, eficace trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii:
- 	persoana respectiva trebuie sa-si doreasca recompensa, altfel aceasta nu devine factor motivator;
- 	angajatului trebuie sa-i fie clar ca efortul sau suplimentar va duce la imbunatatirea performantei, fapt care nu trebuie sa fie impiedicat de factori care nu-i poate controla;
- 	angajatul trebuie sa fie convins ca performanta sa imbunatatita ii va aduce, ca rezultat, recompensa dorita;
Sistemul de recompense cuprinde nu numai recompensele financiare (salariul fix si cel variabil sau unele avantaje care impreuna alcatuiesc remuneratia totala). ci si recompensele non-financiare, cum ar fi: recunoasterea, responsabilitatea, realizarea, dezvoltarea etc.
Sistemul de recompense reprezinta ansamblul veniturilor materiale si nemateriale, financiare si non-financiare, a facilitatilor sau avantajelor atribuite individului in functie de activitatea desfasurata si de competenta probata.
Proiectarea si punerea in aplicare a unui sistem de recompense adecvat este una dintre cele mai complexe activitati de managementul resurselor


Fisiere in arhiva (1):

 • Teoria generala a sistemului de salarizare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!