Teoria Cresterii Endogene

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1
DEZVOLTAREA ECONOMICA - delimitari conceptuale . 4
Capitolul 2
NOUA TEORIE A CRESTERII - TEORIA CRESTERII ENDOGENE . 7
2.1. Notiuni preliminare . 7
2.2. Modelul cresterii economice endogene . 8
CONCLUZII cu privire la modelul cresterii endogene . 12
Bibliografie . 13


Extras din referat Cum descarc?

1. DEZVOLTAREA ECONOMICA - delimitari conceptuale
In economie, termenul "dezvoltare" este utilizat in mod obisnuit pentru a denumi procesul cresterii economice in venit <<per capita>> (pe locuitor) si schimbarile fundamentale in structura economica prin care este generata cresterea . 
O definitie mai integratoare este cea oferita de Francois Perroux: dezvoltarea este combinatia schimbarilor mentale si sociale ale unei populatii care o fac apta sa-si asigure cresterea, cumulativa si durabila, a produsului sau real global .
Unii economisti identifica dezvoltarea si cresterea economica, denumind prin aceste concepte un proces de sporire a venitului national, pe total sau pe locuitor, eventual insotit de transformari structurale, ca o tendinta ferma si de lunga durata . Exista si puncte de vedere conform carora cresterea si dezvoltarea economica echivaleaza cu sporirea capacitatilor de productie, a volumului productiei sau a potentialului economic . 
In manualele universitare mai recente se face o distinctie clara intre cele doua concepte. Cei mai multi economisti considera ca dezvoltarea implica si cresterea economica . Astfel, cresterea economica poate fi definita ca o majorare a capitalului de productie a unei tari, identificata prin cresterea sustinuta a venitului national real in decursul mai multor ani . De asemenea, cresterea economica reprezinta expansiunea productiei sau a P.I.B. potential al unei tari . 
In general prin crestere economica se intelege sporirea produsului national real global si pe locuitor al unei tari, realizata pe termen lung. Dezvoltarea reprezinta procesul complex al cresterii productiei nationale pe locuitor, in conditiile unor schimbari structurale majore vizand productia, infrastructura, realocarea resurselor intre sectoare, cat si domeniul institutional, cultural, mental.
Dezvoltarea presupune, deci, un ansamblu de transformari care modifica comportamentele, integreaza progresele cunoasterii, ameliorarile aduse calificarii fortei de munca, cunostintele industriale, influentand anticiparile si stimuland acumularea. Ea este un proces complex, in care aspectele economice se imbina cu cele sociologice, psihologice si politice ale vietii omului si societatii. Dezvoltarea depaseste cu mult simpla performanta economica, neconfundandu-se cu cresterea economica definita doar ca o sporire cantitativa a venitului global sau pe locuitor. Fiind un proces de acumulare ireversibil si secular, dezvoltarea include nu numai fazele de crestere economica, ci si cele de criza.
,,Dezvoltarea economica implica procesul de dezvoltare si mentinere a unor medii economice, sociale si politice adecvate, care fac posibila realizarea unei cresterii economice echilibrate, care la randul sau are ca scop cresterea bunastarii generale a comunitatii" .
Chiar daca la prima vedere definitia pare simpla, o examinare mai atenta a fiecarei parti componente ne poate da o ideee despre cat de complexa este problema dezvoltarii economice.
Dezvoltarea economica este un proces. Asta pune in evidenta faptul ca dezvoltarea economica este o succesiune de pasi interdependenti care duc la crearea rezultatului dorit. De exemplu o comunitate poate identifica nevoia de diversificare a economiei. Prezentat ca proces (aproape ca un proiect) dezvoltarea ar trebui sa se desfasoare in urmatorii pasi: trebuie identificate posibilitatile in care nevoia poate fi acoperita, trebuie aleasa metoda care va fi folosita in satisfacerea nevoii avand in vedere resursele disponibile, trebuie dezvoltat un plan cu scopuri si obiective masurabile, si la urma trebuie evaluate rezultatele. Procesul implica si evaluarea intermediara pentru a permite comunitatii sa faca ajustarile necesare si sa optimizeze utilizarea resurselor pentru indeplinirea scopului final.
Comunitatea trebuie sa determine ceea ce considera ca fiind un mediu adecvat pe care doreste sa il creeze sau sa il mentina. Caracteristicile populatiei, resursele si nevoile, dar si dorintele rezidentilor vor influenta tipurile de activitate economica care vor fi acceptate in cadrul comunitatii. Compatibilitatea activitatiilor cu aceste nevoi si cu mediul existent vor avea un impact important asupra succesului final.
Cresterea economica echilibrata reprezinta un factor important pentru comunitate. Daca economia unei comunitati este foarte dependenta doar de un tip de industrie, ea va simti din plin efectele ciclice de avant si recesiune a industriei respective. Lucrand in directia diversificarii industriilor atrase catre comunitate, acest ciclu nu mai este asa de pregnant. Prin acesta diversificare influenta unui eveniment singular dintr-o piata sau dintr-o industrie asupra economiei locale poate fi mai putin dramatica.
Fiecare comunitate defineste bunastarea in mod diferit. De multe ori ea este determinata doar in termeni financiari. Estimarea bunastarii poate sau nu sa includa crearea locurilor de munca, bogatia personala a indivizior, venitul ce le ramane dupa acoperirea nevoilor de baza, veniturile comunitatii de pe urma impozitelor colectate, reteaua de institutii educationale si de sanatate, calitatea mediului incojurator, indicatori legati de coeziunea sociala cum ar fi rata scazuta a criminalitatii sau a divorturilor, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Cresterii Endogene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!