Teoria ciclurilor economice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Ciclurile economice. Definitie si faze
2. Tipologia ciclurilor economice
3. Teoria ciclului economic
4. Politicile anticiclice


Extras din referat Cum descarc?

1. Ciclurile economice. Definitie si faze
Ciclul provine din limba greaca si semnifica un cerc. Ciclul economic reprezinta fluctuatiile periodice ale nivelului activitatii de afaceri , exprimat prin PIB-ul real.
Ciclicitatea activitatii economice presupune miscarea continua conform unui algoritm determinat: reproducerea permanenta , intr-o consecutivitate determinata , a starilor concrete ale economiei. Ciclicitatea este o forma specifica de evolutie a oricaror activitati economice, care se caracterizeaza prin succesiunea fazelor de progres si expansiune economica cu cele de regres si recesiune. Ciclul economic reprezinta o forma de desfasurare a activitatii economice cind economia trece prin mai multe faze si revine la faza initiala. 
Fazele ciclului economic :
-  Criza - reprezinta un punct de la care inceteaza cresterea economica si incepe recensiunea.
-  Recensiunea- costituie faza in care are loc o reducere continua a activitatii economice. Se reduc vinzarile, scad profiturile si salariile. Un sir de intreprinderi isi intrerup cu totul activitatea sau chiar falimenteaza. Creste numarul somerilor si scade cursul actiunilor. Se reduce masa monetara si rata dobinzii.
-  Inviorarea - constituie faza in care, pe baza reinoirii capitalului fix si aplicarii noilor tehnologii, are loc reluarea procesului de productie si cresterea veniturilor populatiei si ale intreprinderilor. Acest fapt stimuleaza cererea agregata . Continua reducerea ratei dobinzii si intreprinderil e sunt incurajate sa investeasca mai mult, creindu-se conditii pentru noua expansiune economica.
-  Expansiunea -  este faza ciclului economic in care are loc cresterea cu ritmuri importante a produslui national, a cererii de forta de munca, a veniturilor populatiei si ale ntreprinderilor. Insa anticipind o crestere a cererii si a veniturilor, intreprinderile vor investi pentru anumite limite rationale, vor desfasura o activitate economic exagerata, incalcind echilibrul si impingind economia spre o noua criza. 
Miscarile ascendente si descendente ale productiei, inflatiei, ratelor dobinzii si ocupatiei formeaza ciclul economic care caracterizeaza toate economiile de piata. Asemenea fluctuatii s-au manifestat pregnant de la inceputul secolului al XIX-lea, iar prin cercetarea lor s-a desprins concluzia ca alternanta perioadelor de expansiune si contractie a afacerilor, a activitatii economice in general, se deruleaza in timp cu o anumita regularitate.
Aprofundarea cunoasterii mecanismelor economice a stimulat competitia dintre scolile de gindire economica referitor la explicatiile si cauzele ciclului economic. Un fenomen atit de complex precum ciclul economic care afecteaza si influenteaza toate aspectele sistemului economic nu poate fi rezultatul unei cauze unice. Experienta crizelor economice, ca faza descendeta a ciclului a creat mutatii fundamentale in planul politic, al ideilor si mai ales in sfera curentelor de gindire economica. Depresiunea, generatoare de somaj si saracie a intarit afirmatia lui Kalecki ca perioadele de criza orienteaza populatia spre doua extreme, fie spre sorginte nationalista, fie de orientare socialista. In acest sens criza economica din 1992-1993 a permis lui Hitler sa preia puterea in Germania, a consolidat puterea militara in Japonia si a facilitat ascensiunea comunismului in Cehia. In lumea ideilor depresiunea a zdruncinat credinta societatii capitaliste in infaibilitatea economiei de piata, prezentind-o ca pe un sistem instabil, ci mecanisme interne generatoare de crize. Marile crize au provocat o reinoire a politicilor economice si o justificare atragatoare pentru interventia guvernamentala extinsa. Aceste schmbari, considera Milton Friedman, rezulta dintr-o greseala intelegere a ceea ce s-a intimplat de fapt. Vina nu este a intreprinderii private ci mai degraba a slabiciunii guvernului intr-un domeniu in care si-a asumat raspunderea.
Complexitatea fenomenului si implicatiile profunde pe care oscilatiile economice le provoaca in macrosistem justifica activitatea prolifica in explicarea ciclicitatii a marilor curente de gindire economica. Unele dintre ele au ramas intr-un con de umbra a temporalitatii, altele ancorate in realism continua sa fundamenteze doctrinar politicile economice contemporane.
Convulsiile sistemului economic nu sunt specifice doar perioadei moderne a capitalismului. Insa credinta neindoielnica a fondatorilor liberalismului economic in virtutile "laisse-faire-ului" justifica opinia lor unanima ca o criza de supraproductie generala i prelungita este imposibila in sistemul capitalist liberal. Dezechilibrele economice erau lasate in seama jocului liber al pietei. 
2. Tipologia ciclurilor economice 
Dupa manifestarea in timp, in literatura de specialitate, ciclurile economice sunt clasificate in trei tipuri, care se intrepatrund si, pina la un anumit punct, se suprapun: 
1. ciclurile lungi (seculare)
2. ciclurile medii (decenale)
3. ciclurile mici (scurte).
Ciclurile economice lungi (seculare), cunoscute si sub denumirea de cicluri Kondratiev (dupa numele economistului rus care le-a studiat primul), surprind comportamentul sau evolutia normala a afacerilor in ansamblul unei perioade de 50 - 60 de ani. Aceste cicluri reflecta tipul dezvoltarii economice in decursul unei perioade indelungate, in care se afirma si apoi decade un anumit mod tehnic de productie (acesta desemneaza nivelul calitativ si caracteristicile de ansamblu ale factorilor de productie, atat ale celor clasici, cat si ale neofactorilor). Un ciclu economic secular corespunde revolutiilor tehnologice, adica inovatiilor tehnologice majore .


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria ciclurilor economice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!