Teoria ciclului de viata privind consumul si economisirea

Extras din referat Cum descarc?

Cunoasterea veniturilor si a posibilitatilor de transformare a lor in cheltuieli pentru consumul personal si cheltuieli pentru investitii reprezinta cheia intelegerii desfasurarii activitatii agentilor economici a circuitului economic in cadrul unei economii nationale. 
Astfel, oamenii pot face doua lucruri cu venitul de care dispun. Il pot cheltui pentru consum sau il pot economisi . Economiile reprezinta partea neconsumata din venitul disponibil.
1. Functia de  consum
Consumul consta din utilizarea de bunuri si servicii (satisfactori) pentru implinirea nevoilor subiectilor si ale societatii . El se realizeaza practic in multiple forme, care se delimiteaza intre ele dupa mai multe criterii .
Dupa rolul sau, se distinge :
- 	consum intermediar, reprezentat de consumul produselor care servesc la obtinerea altor produse si se ,,pierd" prin incorporaerea lor in alte bunuri
- 	consum final, care consta in consumarea bunurilor care nu mai suporta alte prelucrari sau transformari
Dupa subiectii consumului final :
- 	consumul personal sau individual, care cuprinde, la randul sau, consumul de bunuri durabile (imbracaminte, incaltaminte, aparate electrocasnice, mobila, etc.), consumul de bunuri nondurabile si consumul de servicii
- 	consumul public sau guvernamental, reprezentat de consumul institutiilor publice
- 	consumul colectiv al unor asociatii sau organisme neguvernamentale
- 	consumul social marcat de utilizarea in comun de catre grupuri mari de subiecti a unor infrastructuri colective (spitale, scoli, muzee, baze sportive, etc.)
Dupa natura bunurilor care fac obiectul consumului :
- 	consumul de bunuri materiale
- 	consumul de bunuri spirituale .
Dupa momentul in care are loc consumul :
- 	consumul permanent, ca cel de bunuri strict necesare
- 	consumul ocazional, numai in anumite momente
- 	consumul rar si foarte rar .
Trebuie sa se faca distinctia intre consumul final si consumul intermediar. Prin con-
sum final se intelege totalitatea cumpararilor care permit satisfacerea directa a nevoilor  agentilor economici fara a participa sau a contribui la sporirea productiei . Opusul aces-tuia, consumul intermediar desemneaza consumul efectuat in vederea producerii de bu-nuri; consumul intermediar al unui produs desemneaza cantitatea din acest produs care dispare, fie prin incorporare in produse mai elaborate (materii prime), fie prin distruge-re in procesul de productie (cazul energiei) . In continuare prin cuvantul consum se va intelege consum final .
Economistul-statistician E. Engel a analizat in ultimii ani ai secolului al XIX-lea relatia dintre venitul disponibil si consum. Mai exact el a analizat corelatiile dintre cresterea veniturilor disponibile si cresterile diferitelor capitole de cheltuieli de consum . El a ajuns la concluzia ca pornind de la un anumit nivel al venitului si pe baza unei anumite cresteri a acestuia (de exemplu 15%), modificarile


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria ciclului de viata privind consumul si economisirea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!