Teoria ciclului de viață privind consumul și economisirea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cunoasterea veniturilor si a posibilitatilor de transformare a lor in cheltuieli pentru consumul personal si cheltuieli pentru investitii reprezinta cheia intelegerii desfasurarii activitatii agentilor economici a circuitului economic in cadrul unei economii nationale.

Astfel, oamenii pot face doua lucruri cu venitul de care dispun. Il pot cheltui pentru consum sau il pot economisi . Economiile reprezinta partea neconsumata din venitul disponibil.

1. Functia de consum

Consumul consta din utilizarea de bunuri si servicii (satisfactori) pentru implinirea nevoilor subiectilor si ale societatii . El se realizeaza practic in multiple forme, care se delimiteaza intre ele dupa mai multe criterii .

Dupa rolul sau, se distinge :

- consum intermediar, reprezentat de consumul produselor care servesc la obtinerea altor produse si se ,,pierd" prin incorporaerea lor in alte bunuri

- consum final, care consta in consumarea bunurilor care nu mai suporta alte prelucrari sau transformari

Dupa subiectii consumului final :

- consumul personal sau individual, care cuprinde, la randul sau, consumul de bunuri durabile (imbracaminte, incaltaminte, aparate electrocasnice, mobila, etc.), consumul de bunuri nondurabile si consumul de servicii

- consumul public sau guvernamental, reprezentat de consumul institutiilor publice

- consumul colectiv al unor asociatii sau organisme neguvernamentale

- consumul social marcat de utilizarea in comun de catre grupuri mari de subiecti a unor infrastructuri colective (spitale, scoli, muzee, baze sportive, etc.)

Dupa natura bunurilor care fac obiectul consumului :

- consumul de bunuri materiale

- consumul de bunuri spirituale .

Dupa momentul in care are loc consumul :

- consumul permanent, ca cel de bunuri strict necesare

- consumul ocazional, numai in anumite momente

- consumul rar si foarte rar .

Trebuie sa se faca distinctia intre consumul final si consumul intermediar. Prin con-

sum final se intelege totalitatea cumpararilor care permit satisfacerea directa a nevoilor agentilor economici fara a participa sau a contribui la sporirea productiei . Opusul aces-tuia, consumul intermediar desemneaza consumul efectuat in vederea producerii de bu-nuri; consumul intermediar al unui produs desemneaza cantitatea din acest produs care dispare, fie prin incorporare in produse mai elaborate (materii prime), fie prin distruge-re in procesul de productie (cazul energiei) . In continuare prin cuvantul consum se va intelege consum final .

Economistul-statistician E. Engel a analizat in ultimii ani ai secolului al XIX-lea relatia dintre venitul disponibil si consum. Mai exact el a analizat corelatiile dintre cresterea veniturilor disponibile si cresterile diferitelor capitole de cheltuieli de consum . El a ajuns la concluzia ca pornind de la un anumit nivel al venitului si pe baza unei anumite cresteri a acestuia (de exemplu 15%), modificarile

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teoria ciclului de viata privind consumul si economisirea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 996 cuvinte
Nr caractere:
11 018 caractere
Marime:
34.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, economisire
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!